Bursa de Mărfuri şi Financiar Monetară Sibiu - randament maxim

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 aprilie 2005

Evoluţia pieţei de la Sibiu este una sofisticată, dar randamentele sînt deosebite, proporţional cu riscurile pe care le presupune activitatea de hedging. În primul trimestru al acestui an, performanţele au depăşit nivelul cumulat al anului trecut, iar preşedintele BMFMS, Teodor Ancuţa, estimează că în 2005 vor fi cel puţin de şase ori mai mari.

Un rol important în cadrul pieţei de capital îl joacă Bursa de Mărfuri şi Financiar Monetară Sibiu care şi-a dovedit utilitatea în ultima perioadă. Faptul că s-a desfiinţat legislaţia referitoare la criteriile de intrare în piaţa BMFMS a societăţilor de servicii de investiţii financiare, a reprezentat un moment prielnic pentru dezvoltarea acestui sector. În prezent, SSIF-urile au autorizaţia Bursei din Sibiu să efectueze tranzacţii pe această piaţă reglementată.

Teodor Ancuţa, preşedintele BMFMS, ne-a declarat: "Pînă anul trecut, SSIF - urile nu erau acţionari ai BMFMS". Domnia sa este de părere că evoluţia pieţei şi, nu în ultimul rînd aprobările Adunărilor Generale ale Bursei de Valori şi Bursei din Sibiu de a fuziona, constituie un acord de principiu referitor la formarea unei pieţe puternice.

Acţiunile de pe BVB au scăzut în ultima perioadă, fapt care a generat reorientarea SSIF-urilor către operaţiunile de hedging pe acţiuni la BMFMS.

Un alt aspect care a determinat societăţile de servicii de investiţii financiare să intre la Bursa de la Sibiu l-a reprezentat întărirea leului, iar ca protecţie împotriva fluctuaţiei cursului de schimb şi-au creat modalităţi sigure de acţiune prin operaţiunile de hedging pe valute.

Preşedintele BMFMS afirmă: "Exportatorii nu s-au orientat spre Bursa de la Sibiu, ci au doar intenţia să atace BNR, spre exemplu europenii, cînd s-au confruntat cu întărirea euro cu 60%, nu au protestat ci au abordat aceste instrumente care oferă siguranţa operaţiunilor". În prezent, la Sibiu, cele mai multe operaţiuni de hedging se fac de către SSIF-uri pe acţiuni datorită situaţiei nefavorabile din piaţa de capital.

Domnul Ancuţa ne-a dezvăluit că în acest moment şapte SSIF-uri sînt interesate să intre pe piaţă din simplul motiv că se pot cumpăra de 10 ori mai multe acţiuni ca la BVB.

În prezent, se tranzacţionează 17 acţiuni prin intermediul contractelor futures şi options. SSIF-urile aşteaptă transferarea pe acestă piaţă a indicelui BET. Bursa de Mărfuri şi Financiar Monetară de la Sibiu preconizează includerea în protocolul de colaborare şi fuziune cu BVB şi tranzacţionarea indicelui BET, operaţiune de altfel realizabilă la bursele de derivate.

Teodor Ancuţa declară: "Dacă se va introduce indicele se va vedea care este evoluţia fuziunii celor două burse pe viitor". Implementarea indicelui BET la Sibiu va reprezenta o ascensiune puternică a bursei de derivate. Investitorii cumpără de la BVB acţiuni şi le vînd la BMFMS prin operaţiuni de hedging de portofoliu, marcînd astfel profituri.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb