Bursa din Cipru, în parteneriat cu SIX Exchange Elveţia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 februarie 2022

Sursa foto www.six-group.com

Sursa foto www.six-group.com

Bursa elveţiană, SIX Swiss Exchange, a câştigat un nou partener în Uniunea Europeană, încheind recent un acord cu Bursa de Valori din Cipru (Cyprus Stock Exchange - CSE) pentru furnizarea de soluţii post-tranzacţionare care permit păstrarea, decontarea şi gestionarea instrumentelor financiare Euro Medium Term Notes (titluri de datorie care au, de obicei, maturitatea la 5-10 ani; scadenţa poate fi şi mai mică, de un an, sau mai mare, până la 100 de ani).

Potrivit cyprus-mail.com, parteneriatul, semnat luni, permite înfiinţarea infrastructurii post-tranzacţionare necesară pentru facilitarea listării duale a titlurilor EMTN la CSE. Această infrastructură va ajuta Bursa din Cipru în funcţia sa de depozitar central de valori mobiliare, oferind lichidităţi suplimentare pentru vehiculele de finanţare ale ţării.

Ministrul Finanţelor din Cipru, Constantinos Petrides, a declarat: "Furnizarea de noi surse de lichiditate pentru vehiculele de finanţare ale Ciprului şi îmbunătăţirea eficienţei gestionării datoriei publice a fost întotdeauna o prioritate ridicată pentru instituţia noastră". Ministrul a explicat că acordul va deschide o cale suplimentară pentru ciprioţi să investească şi să tranzacţioneze în cadrul emisiunilor internaţionale de obligaţiuni ale Ciprului, extinzând în acelaşi timp gama de servicii furnizate de CSE. Domnia sa a subliniat că un obiectiv suplimentar al Ciprului este transformarea infrastructurii pieţei de capital într-un catalizator inovator pentru creşterea economică. "Acesta este primul pas în realizarea unei infrastructuri inovatoare de piaţă financiară tradiţională şi digitală în Cipru", a concluzionat Constantinos Petrides.

Prin parteneriatul cu CSE, SIX Swiss Exchange câştigă un colaborator în UE, după ce Elveţia a fost privată de echivalenţa bursieră pe piaţa europeană, ca urmare a întreruperii negocierilor privind un acord-cadru în acest sens cu UE, în 2019.

Tot în UE, SIX deţine Bolsas y Mercados Espanoles (bursa spaniolă) şi are o cooperare cu centrul financiar britanic, domeniu pe care încearcă să-l consolideze în acest an.

Thomas Zeeb, director global pentru pieţe şi membru al consiliului executiv al SIX, a afirmat la încheierea acordului cu CSE: "Aşteptăm cu nerăbdare să continuăm să lucrăm cu Bursa din Cipru pe viziunea comună de a aplica soluţii inovatoare pentru optimizarea performanţei noastre de bază, pentru maximizarea oportunităţilor de creştere şi crearea de valoare comună".

SIX are în prezent aproximativ 3.500 de angajaţi în 20 de ţări. În 2020, bursa elveţiană a realizat un venit din exploatare de 1,32 miliarde de euro şi un profit net de 422,67 milioane de euro.

Un nou segment pentru IMM-uri, la Bursa din Elveţia

Bursa elveţiană are, din vara anului trecut, un nou segment de piaţă de capital, Sparks, dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri).

Oficialii pieţei elveţiene consideră că, prin tranzacţionarea pe acest segment, companiile mici şi mijlocii beneficiază de o vizibilitate sporită, de un grup mai relevant de parteneri şi de o formare mai eficientă a preţurilor titlurilor proprii, bucurându-se în acelaşi timp de avantajele listării la bursa locală. Prin iniţiativa sa, SIX a vrut să se asigure că IMM-urile cu creştere rapidă şi consolidate, care reprezintă coloana vertebrală a economiei elveţiene, pot beneficia de avantajele pieţelor de capital publice.

Sparks face parte din eforturile SIX de a-şi extinde oferta pentru acest segment şi a venit după lansarea unor servicii precum Stage, care ajută companiile listate să-şi crească prezenţa pe piaţă; conferinţe care pun IMM-urile în legătură cu investitorii, ateliere de educaţie şi soluţii de e-learning.

Tot anul trecut, SIX a achiziţionat Ultumus, companie internaţională specializată în date şi indici pentru ETF-uri (Exchange Traded Funds - fonduri tranzacţionate la bursă), de la firma de investiţii ETFS Capital. SIX şi Ultumus, firmă cu sediul în Londra, sunt parteneri de mult timp pe partea de indici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb