Bursa din Coreea de Sud aşteaptă un nou an record în privinţa listărilor

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 martie 2021

Bursa din Coreea de Sud aşteaptă un nou an record în privinţa listărilor

Efervescenţa ofertelor publice iniţiale (IPO) care au loc la Bursa din Coreea de Sud pare că va genera un volum de listări ce va depăşi nivelul de anul trecut, ajungând la un nou record, potrivit aşteptărilor participanţilor la piaţă.

Un număr de 24 de entităţi au debutat pe piaţa principală şi pe Kosdaq în acest an (fără să fie luate în calcul SPAC-urile şi fondurile de investiţii imobiliare), atrăgând 150 de trilioane de woni (132,45 miliarde de dolari), din care aproape jumătate, respectiv 63,6 trilioane de woni, au fost strânse de producătorul de vaccinuri SK Bioscience în cadrul IPO-ului de săptămâna trecută, anunţă pulsenews.co.kr.

Menţionăm că un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. Un SPAC foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

Sursa amintită notează că valoarea IPO-urilor de pe piaţa sud-coreeană va creşte anul acesta, având în vedere numele aşteptate să se listeze: Krafton, Kakao Bank, Kakao Pay, Kakao Page şi LG Energy Solution.

Anul trecut, IPO-urile lansate la bursa sud-coreeană au generat 295,5 trilioane de woni, de trei ori mai mult faţă de cele 96,8 trilioane de woni obţinute în 2019.

Sursa menţionează că introducerea regulii de alocare uniformă, care este concepută pentru a distribui în mod egal jumătate din acţiunile dintr-un IPO tuturor celor care constituie depozitul minim de subscriere, a adus un plus de atractivitate pentru investiţiile de retail în ofertele publice iniţiale.

Park Jong-sun, analist la Eugene Investment & Securities, spune: "Interesul pentru IPO-urile din Coreea de Sud este ridicat atât din partea investitorilor instituţilonali, cât şi a celor de retail, iar lichiditatea este abundentă. Ne aşteptăm ca această tendinţă să continue".

Surse: Cea mai mare aplicaţie de călătorii din Coreea de Sud ţinteşte o listare duală - în Seul şi în exterior

Cea mai mare aplicaţie de călătorii din Coreea de Sud, Yanolja Co., este în discuţii cu băncile de investiţii pentru o listare în Seul şi în străinătate, potrivit unor surse citate de Bloomberg, care adaugă că societatea urmăreşte o evaluare de peste 4 miliarde de dolari.

Yanolja, care este, de asemenea, al doilea mare furnizor de software de gestionare a proprietăţilor din lume, după Oracle Corp. din SUA, explorează opţiunile pe care le are la dispoziţie, iar dimensiunea IPO-ului şi piaţa pe care va avea loc oferta nu au fost încă stabilite, potrivit surselor.

Yanolja, companie fondată de administratorul său Lee Su-jin în 2005, iniţial ca un serviciu de rezervare a hotelurilor pentru şederi scurte, speră să se bucure de interesul investitorilor pentru tehnologia din Coreea de Sud. Informaţia privind IPO-ul său vine după debutul cu succes al gigantului sud-coreean al comerţului electronic Coupang Inc. la Bursa din New York, în această lună. Evaluarea companiei a depăşit 100 de miliarde de dolari.

"Este adevărat că primim diverse cereri şi oferte legate de o listare în străinătate", a declarat Yanolja pentru Bloomberg News, menţionând: "În condiţiile în care un IPO ar putea fi o oportunitate să fim recunoscuţi ca o companie de vârf ce are capacitatea de gestionare a operaţiunilor comerciale globale şi a soluţiilor tehnologice, suntem dispuşi să analizăm o listare în exterior, alături de una pe piaţa internă".

Susţinută de fondul suveran GIC Pte din Singapore şi Booking Holdings Inc., compania Yanolja şi-a extins activitatea la operaţiuni de agrement şi rezervări de transport, alături de rezervări de hoteluri. După achiziţia platformei indiene de gestionare a locuinţelor eZee Technosys, în 2019, startup-ul a devenit cel mai mare furnizor de soluţii de management al hotelurilor, bazate pe cloud. Compania este aşteptată să raporteze, în această lună, creşterea vânzărilor sale în 2020, în pofida efectelor pandemiei de coronavirus asupra industriei turismului.

Yanolja a anunţat în noiembrie 2020 că a ales Mirae Asset Daewoo Co. ca aranjator principal al IPO-ului său, alături de Samsung Securities Co., co-subscriitor, cu scopul de a se lista anul acesta. Startup-ul are o filială din Singapore.

Operaţiunile recente ale unor startup-uri, precum vânzarea pe 4 miliarde de dolari a Woowa Brothers Corp. către Delivery Hero SE şi preluarea Hyperconnect pe 1,7 miliarde de dolari de către Match Group Inc., au semnalat un interes crescând în rândul investitorilor străini pentru sectorul tehnologic al Coreei de Sud. Acest lucru a dat naştere speranţei că startup-urile sud-coreene pot apela la pieţele externe pentru a evita aşa-numitul "discount coreean", pe care investitorii îl aplică din cauza preocupărilor cu privire la guvernanţa şi transparenţa din ţară.

Partenerul sud-coreean al AstraZeneca, bine primit pe piaţă

Îngrijorările cu privire la potenţialele efecte secundare ale vaccinului Covid-19 produs de grupul anglo-suedez AstraZeneca Plc nu au afectat debutul pe piaţă al partenerului său sud-coreean SK Bioscience Co., care, la data de 18 martie, a încheiat prima zi de tranzacţionare cu un câştig de 160% şi o capitalizare de piaţă de 12,9 trilioane de woni (11,5 miliarde de dolari).

În urma unui număr record de cereri din partea investitorilor de retail pentru oferta publică iniţială (IPO) de 1,33 miliarde de dolari, acţiunile SK Bioscience au crescut cu limita zilnică admisă, până la 169.000 de woni, de la 65.000 de woni, preţul de listare.

Aceasta a fost cea mai mare ofertă publică iniţială din Seul, din ultimii patru ani şi a avut cea mai bună evoluţie de debut pe piaţa principală sud-coreeană după luna decembrie 2020, când s-a listat furnizorul de piese pentru vehicule electrice Myoung Shin Industry. Listarea SK Bioscience, companie din care SK Chemical deţine o participaţie de 68,4%, a fost cea mai mare după cea a dezvoltatorului de jocuri mobile Netmarble, care a strâns 2,7 trilioane de woni în mai 2017, potrivit datelor Korea Exchange.

Ofertele de la investitorii instituţionali, în IPO-ul SK Bioscience, au fost suprasubscrise de 1.275 de ori.

SK Bioscience intenţionează să utilizeze veniturile din IPO pentru cercetare şi dezvoltare, precum şi pentru construcţia unei fabrici în care să producă vaccinul pneumococic de nouă generaţie, printre altele.

SK Bioscience are aprobarea pentru studii clinice pe propriul vaccin împotriva coronavirus

SK Bioscience are acorduri pentru producţia de vaccinuri Covid-19 pentru AstraZeneca şi Novavax Inc. în Coreea de Sud şi a primit aprobarea autorităţilor de reglementare în noiembrie 2020 pentru a începe studiile clinice ale propriului vaccin împotriva coronavirus.

"SK Bioscience a câştigat oportunitatea de a deveni o companie globală de vaccinuri, fiind aleasă să dezvolte şi să producă pentru schema de achiziţie a vaccinului Covid-19 cunoscută sub numele de COVAX", a declarat Han Byung-hwa, analist la Eugene Investment & Securities. COVAX este programul susţinut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a oferi vaccinuri ţărilor sărace şi cu venituri medii.

"Este singura companie aleasă care desfăşoară simultan dezvoltarea şi producţia de vaccinuri", a spus Han Byung-hwa, menţionând: "După aprobarea vaccinului, vor veni şi veniturile, în a doua jumătate a anului".

Coreea de Sud intenţionează să imunizeze 12 milioane de persoane până în iulie, loturile de vaccin depinzând în principal de dozele AstraZeneca fabricate de unitatea de producţie SK Bioscience din Andong.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb