Bursa din Franţa - impulsionată de rezultatul alegerilor prezidenţiale

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 mai 2007

Acţiunile listate la Bursa din Paris au urmat un curs ascendent ieri, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora victoria lui Nicolas Sarkozy în alegerile prezidenţiale ar putea deschide calea unei fuziuni între companiile "Bouygues" SA, "Alstom" SA şi "Areva" SA.

Sarkozy vrea ca guvernul să vândă o cotă din "Areva" către "Total", ori să realizeze o legătură între "Areva", "Bouygues" şi "Alstom", potrivit publicaţiei "Le Journal du Dimanche", care citează surse anonime. Franck Louvrier, consilier al lui Sarkozy, a refuzat să facă vreun comentariu pe marginea celor apărute în presă.

Acţiunile "Bouygues", a doua companie de construcţii din lume, au urcat cu 4%, la 62,4 euro. Titlurile "Alstom", al treilea producător mondial de centrale energetice, au cres­cut cu 2,3%, la 116,5 euro. Acţiunile "Areva", cel mai mare producător de centrale energetice nucleare, au urcat cu 3,4%, la 773,05 euro.

Acţiunile EADS, compania-mamă a producătorului de aparate de zbor "Airbus", au crescut cu 1,4%, la 23,6 euro.

Sarkozy urmăreşte să-l înlocuias­că pe unul dintre directorii EADS, Louis Gallois. Potrivit presei franceze, Sarkozy ia în calcul posibilitatea ca "Bouygues" să-i înlocuiască pe unii acţionari ai EADS, precum "Lagardere" SCA şi "DaimlerChrysler" AG. În ce priveşte constructorul auto germano-american "Daimler­Chrysler", Franţa va trebui să poar­te negocieri cu partea germană.

Acţiunile "Lagardere", companie care deţine 7,5% din EADS, au urcat cu 0,1%, la 60,03 euro.

Sarkozy vrea să-l înlocuiască şi pe directorul executiv al "Electricité de France" SA (EDF), Pierre Gadonneix. Titlurile EDF au crescut cu 0,5%, la 65,9 euro.

"Pe piaţă se resimte efectul Sarkozy", a spus Frederic Hamm, administrator de fonduri la "Agilis Ges­tion" din Paris. Acesta arată că societăţile ale căror acţiuni cresc vor beneficia de pe urma preşedinţiei lui Sarkozy.

Acţiunile "Total", a treia companie petrolieră din Europa, au scăzut cu 0,8%, la 55,28 euro.

Indicele CAC 40 al Bursei din Paris a urcat cu 0,02%, la 6069,98 puncte.

Oferta "Alcoa" pentru "Alcan" ridică preţul acţiunilor producătorilor de metale

Ieri, pe pieţele europene, acţiunile companiilor producătoare de metale au urmat un curs ascendent, după ce gigantul american "Alcoa" Inc., cel mai mare producător mondial de aluminiu, a anunţat că intenţionează să cumpere rivalul canadian "Alcan" Inc. Astfel, s-au intensificat speculaţiile privind creşterea numărului tranzacţiilor de preluare din domeniu.

"Alcoa" vrea să ofere 58,60 de dolari în numerar plus 0,4108 acţiuni proprii pentru un titlu "Alcan". Preţul este cu 20% mai mare decât cursul de închidere al titlurilor "Alcan" la data de 4 mai, potrivit anunţului făcut de "Alcoa". Oferta totală pe care plănuieşte să o înainteze "Alcoa" se ridică la 33 de miliarde de dolari.

Acţiunile BHP, cea mai mare companie minieră din lume, au urcat cu 4,55%, la 1218 pence, iar cele ale "Rio Tinto", numărul trei mondial, cu 4,65%, la 3310 pence. Acţiunile "Xtrata" Plc, al patrulea producător mondial de cupru, au urcat cu 3,4%, la 2759 pence.

Indicele FTSE 100 al pieţei britanice a crescut cu 1%, la 6603,70 puncte.

Acţiunile "ABN Amro" au coborât cu 2,1%, la 35,93 euro. Banca olandeză a respins oferta primită de la "Royal Bank of Scotland", "Santander Central Hispano" SA şi "Fortis" pentru divizia sa americană "LaSalle Bank".

Indicele AEX al Bursei din Amsterdam a crescut cu 0,02%, la 539,76.

Acţiunile "Alcan" au urcat cu 33%

Intenţia înaintării unei oferte de preluare de către "Alcoa" pentru "Alcan" a stimulat şi bursele din SUA.

Acţiunile "Alcoa" au crescut până la cotaţia maximă a ultimilor trei ani, iar cele ale "Alcan" au câştigat 33 de procente. Astfel, în deschiderea şedinţei bursiere de ieri, acţiunile "Alcoa", cel mai mare producător mondial de aluminiu, au urcat cu 5,4%, la 37,57 dolari. Acesta este cel mai ridicat curs atins după martie 2004.

Titlurile "Alcan", al doilea producător mondial de aluminiu, au cres­cut cu 33%, la 81,39 dolari.

Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 0,3% la ora 9:44 a.m., pe piaţa din New York, ajungând la 13.302,57 puncte. S&P 500 a urcat tot cu 0,3%, la 1509,98, iar Nasdaq Composite - cu 0,2%, la 2578,24.

Cresc bursele din Asia

Acţiunile asiatice au urcat, ieri, până la niveluri record, cele mai importante evoluţii avându-le titlurile companiilor care urmează să-şi anunţe rezultatele financiare în această săptămână.

Acţiunile "Japan Airlines", cea mai mare companie aeriană din Asia - după vânzări, au crescut cu 2,6%, la 234 yeni. Aceasta a fost cea mai mare creştere de după 4 aprilie. "Japan Airlines" a înregistrat un profit operaţional de 22,9 miliarde de yeni în exerciţiul fiscal încheiat la data de 31 martie, potrivit cifrelor preliminare. Analiştii anticipau 13 miliarde de yeni. Rezultatele oficiale vor fi publicate la data de 9 mai. De precizat că, în exerciţiul fiscal 2006/2007, traficul intern de pasageri al companiei a crescut pentru prima oară în ultimii patru ani.

Acţiunile "Tokyo Electron" Ltd., al doilea furnizor mondial de echipamente pentru fabricarea cipurilor, au înregistrat cel mai mare câştig din ultimele trei săptămâni, după ce presa locală a informat că, anul acesta, profitul companiei va creşte până la un nivel record, în baza unei cereri solide. Acţiunile "Tokyo Electron" au urcat cu 1,4%, la 8.450 yeni.

Titlurile "Sumitomo Metal Mining" Co., cel mai mare producător nipon de nichel, au urcat ca urmare a ascensiunii preţului cuprului şi nichelului. Acţiunile companiei au crescut cu 5,4%, la 2.620 yeni.

Acţiunile "Canon", cel mai mare distribuitor mondial de aparate foto digitale, au crescut cu 4,1%, la 7.090 yeni. Acesta a fost cel mai important câştig de după 16 februarie.

Indicele Nikkei 225 Stock Average al Bursei din Tokyo a crescut cu 1,6%, la 17.669,83 puncte.

Acţiunile "Korea Zinc" Co., al doilea procesator mondial de zinc, au cres­cut cu 3%, la 153.500 woni. Titlurile "Samsung Electronics", al doilea producător mondial de semiconductori, au câştigat 1,9%, stabilind un curs de 587.000 woni. Indicele Kospi al Bursei din Seul a urcat cu 1%, la 1584,46.

Acţiunile "BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră din lume, au urcat cu 3,1%, la 31,56 dolari australieni. Indicele S&P/ASX 200 al bursei australiene a crescut cu 0,5%, la 6335,70 puncte.

Titlurile "AU Optronics" Corp., al treilea producător mondial de ecrane LCD, au crescut cu 1,7%, la 54,90 dolari taiwanezi. Indicele Taiex al pieţei locale a urcat cu 0,6%, la 8115,27 puncte.

Preţul acţiunilor "Hang Lung Properties" Ltd. a crescut semnificativ, după ce publicaţia "South China Morning Post" a informat că "Wheelock Properties" Ltd. şi-a exprimat intenţia de a cumpăra un amplasament rezidenţial local, ca urmare a speculaţiilor privind o nouă creştere de preţului terenurilor.

Acţiunile "Hang Lung Properties", al patrulea dezvoltator imobiliar din Hong Kong (după valoarea de piaţă), au urcat cu 3,3%, la 24,80 dolari Hong Kong. Titlurile "Henderson Land Development" Co., numărul trei în domeniu, au câştigat 2,4%, încheind ziua de ieri cu un preţ de 55,35 dolari Hong Kong. Indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong a crescut cu 0,3%, la 20.896,64.

Ieri, în regiune, au scăzut doar indicii burselor din India (0,4%), Singapore (-0,2%), Noua Zeelandă (-0,1%), Pakistan (-3,5%) şi Sri Lanka (-1,2%). Pieţele din China şi Thailanda au fost închise.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb