Bursa din Sri Lanka, lovită de criză, şi-a oprit tranzacţiile astăzi, pentru a doua oară în această lună, în condiţiile în care indicele principal a scăzut cu aproape 13%, anunţă The Economic Times. Piaţa îşi reluase tranzacţiile după o pauză de două săptămâni.
Naţiunea insulară se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la declararea independenţei sale, în 1948, fiind lovită mereu de întreruperea curentului electric şi de o lipsă acută de alimente şi combustibil.
Acţiunile listate la Bursa din Sri Lanka au scăzut cu aproape 40% din ianuarie până în prezent, moneda locală depreciindu-se cu un procent similar faţă de dolar, în ultima lună.
Astăzi a fost prima zi de tranzacţionare la Bursa din Colombo, după o vacanţă de o săptămână în care a fost sărbătorit Anul Nou sri lankez, care a fost prelungită ulterior de oprirea tranzacţiilor timp de cinci zile, după ce guvernul a majorat ratele dobânzilor şi a intrat în incapacitate de plată a datoriei externe de 51 de miliarde de dolari.
Indicele local S&P a scăzut cu 7% în primul minut al tranzacţiilor, declinul depăşind astfel minusul de cinci procente care determină oprirea automată a operaţiunilor timp de o jumătate de oră. Acţiunile şi-au continuat declinul după o scurtă reluare a tranzacţiilor, ceea ce a determinat piaţa să declare oprirea tranzacţionării pentru restul zilei.
Oficialii din Sri Lanka s-au aflat săptămâna trecută la Washington pentru negocieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în vederea obţinerii unui pachet de salvare, dar surse citate de presa străină au declarat că nu există o perspectivă imediată de finanţare de urgenţă de la creditorul menţionat.
În situaţia dată, autorităţile din Colombo se bazează pe un ajutor suplimentar din partea Indiei, Chinei şi Japoniei pentru a menţine ţara pe linia de plutire, spun surse citate de AFP.