BURSA ENERGIEI Austriecii s-au oferit să ne ajute la crearea unei burse de energie în ţara noastră

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 mai 2011

Michael Schwarzinger (stânga), Hans Jorg Tengg (centru) şi Valentin Ionescu

Michael Schwarzinger (stânga), Hans Jorg Tengg (centru) şi Valentin Ionescu

Privatizarea OPCOM şi crearea de la zero a unei pieţe de energie, printre propunerile înaintate Guvernului de austrieci

Sectorul nostru energetic pare să atragă o atenţie sporită din partea instituţiilor financiare internaţionale, precum Fondul Monetar, care a anunţat recent, vânzări ale unor pachete minoritare la "Hidroelectrica" şi "Nuclearelectrica", dar şi a reprezentanţilor la Bucureşti a unora dintre statele cu mize economice şi politice în ţara noastră.

Michael Schwarzinger, ambasadorul Aus-triei la Bucureşti, a susţinut, ieri, necesitatea creării unei burse de energie româneşti, pornind de la premisa că o astfel de instituţie va duce la formarea trans-parentă a preţurilor pentru diferite produse energetice. Asta ar fi, în opinia ambasadorului austriac, o precondiţie pentru investiţii private în domeniul energetic.

Investiţiile austriece în ţara noas-tră se ridică la circa nouă miliarde euro. Investitorii austrieci sunt prezenţi în domenii cheie, precum cel energetic, unde OMV deţine 51% din "Petrom", şi în sectorul bancar, unde "Erste" controlează circa 60% din Banca Comercială Română.

"Piaţa gazului din România este caracterizată de faptul că trei sferturi din gazul folosit vine din surse locale. Gazul produs în Româ-nia este vândut la preţ foarte diferit faţă de gazul de import. Prin urmare, ar trebui puse în prcatică mecanisme care să ducă la un acces transparent şi nediscriminatoriu la gaz ieftin. De asemenea, există şi legislaţia internă a Uniunii Europene care aşteaptă să fie transpusă în legile româneşti", a subliniat, ieri, ambasadorul aus-triac, cu ocazia deschiderii şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti.

Domnia sa a mai susţinut, ieri, necesitatea privatizării companiilor de stat care "se mai află sub influenţă politică", reiterând unele părţi din celebrul discurs al ambasadorului american la Bucureşti, Mark Gittenstein, tot de la BVB, care a declarat că formarea celor doi campioni energetici, Electra şi Hdroenergetica, în locul vânzării lor parţiale sau în întregime, ar echivala cu "rearanjarea scaunelor pe Titanic".

"În România, eficienţa industriei energetice naţionale trebuie întărită prin liberalizare şi privatizare", a mai spus Michael Schwarzinger, adăugând: "Cine ar vrea să investească într-un sector care este influenţat politic? Ar trebui să dăm acţionarilor şi celor care doresc să devină acţionari şansa să meargă pe o bursă de energie, avem nevoie de privatizarea entităţilor de stat, avem nevoie de fluxuri noi de capital pentru producţia de energie în România şi de noi facilităţi de distribuţie".

Michael Schwarzinger a menţionat, în sprijinul afirmaţiilor sale, o iniţiativă austriacă pentru crearea unei burse de energie româneşti, pe baza experienţei austriece. Această iniţiativă a fost prezentată Guvernului, printre propunerile înaintate de austrieci numărându-se privatizarea operatorului pieţei de energie electrică autohtonă OPCOM (deţinut de "Transelectrica") şi crearea de la zero a unei burse de energie.

"Este vorba despre cine controlează bursele de energie...statul sau două-trei entităţi...O bursă trebuie să îi trateze pe toţi la fel, să fie independentă", a mai precizat ambasadorul austriac.

Dommnia sa este de părere că dezbaterea privind creşterea preţului la gaz pentru consumatori, ca urmare a liberalizării pieţei de energie, ignoră realitatea economică. Ambasadorul Schwarzinger a declarat: "Implementarea unei politici sociale pe seama companiilor slăbeşte societăţile respective, descurajează investiţiile, determină reducerea locurilor de muncă şi a dinamismului economic. Atât Uniunea Europeană cât şi Fondul Monetar Internaţional ştiu foarte bine de ce insistă atât de puternic în recomandările lor către politicienii români. Da, compensări sociale trebuie folosite în timpul tranziţiei către preţuri de piaţă. Ideea e că aceste conpensaţii trebuie finanţate în conformitate cu sistemul de redistribuţie politică din cadrul unei economii de succes".

Tengg, preşedintele bursei austriece de energie: "Vrem să facem o bursă independentă în România"

Hans Jorg Tengg, preşedintele bursei austriece de energie EXXA, a declarat, ieri, tot la Bursa de Valori Bucureşti, că intenţionează să pună bazele unei burse independente de energie în ţara noastră, în funcţie de răspunsul autorităţilor la propunerile trimise în acest sens.

"O bursă de energie ar trebui să fie independentă de toate părţile interesate", a precizat domnul Tengg, fără să menţioneze, însă, motivele pentru care OPCOM nu ar fi o bursă independentă.

"Nu critic OPCOM...însă mai mulţi prieteni din România mi s-au plâns că această piaţă nu este independentă..interesul meu economic în crearea unei noi burse este foarte limitat. Consider că liberalizarea pieţei de energie va aduce beneficii. În Austria, liberalizarea preţului la energie a fost făcută treptat şi, în primă instanţă, preţurile chiar au scăzut, pentru că producătorii de energie au început să concureze între ei".

Domnul Tengg a mai spus că are planuri pentru crerea unei burse de energie şi în Bulgaria, ce ar putea fuziona, la un moment dat, cu cea din ţara noastră.

< link >https://www.bursa.ro/bursa-energiei-bvb-si-opcom-finalizeaza-in-acest-an-piata-derivatelor-pe-energie-126040&s=piata_de_capital&articol=126040.html< link2 >BVB şi OPCOM finalizează, în acest an, Piaţa Derivatelor pe Energie< link3 >

Replica OPCOM

OPCOM operează bursa noastră de energie în cadrul căreia se tranzacţionează, prin diferite produse, circa 26% din consumul de energie electrică al ţării noastre. În acest moment, deţin calitatea de participanţi înscrişi la pieţele administrate în cadrul OPCOM un număr de peste 170 de companii dintre care 64 sunt companii străine.

Potrivit OPCOM, regulile de tranzacţionare sunt aplicate în mod unitar şi echidistant atât producătorilor cât şi furnizorilor.

Conducerea OPCOM arată, într-un comunicat: "Ca şi bursele de energie electrică vecine din Ungaria, Cehia şi Slovacia dar şi bursa regională Nordică (Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca) precum şi bursele din Italia, Slovenia, Olanda şi Belgia, OPCOM se află în proprietatea statului, rezultat al demersului curajos al Guvernului României din anul 2000, în vederea liberalizării pieţei energiei, a asigurării unor preţuri transparente, contribuind prin aceasta la accesul României în Uniunea Europeană".

Recent, rolul OPCOM în piaţa de energie electrică din România a fost apreciat şi recunoscut de delegaţia FMI.

Oficialii OPCOM au declarat: "În acest context, nu înţelegem afirmaţiile d-lui Michael Schwarzinger, Ambasadorul Republicii Austria la Bucureşti şi d-lui Hansjoerg Tengg, Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Bursei de energie electrică din Austria (EXAA), făcute în cadrul Conferinţei de presă organizată la Bursa de Valori Bucureşti, la deschiderea zilei de tranzacţionare din data de 10 mai a.c., referitoare la necesitatea înfiinţării încă unei burse de energie la Bucureşti, ceea ce contravine modelului european. Faptul că dl. Hansjoerg Tengg a recunoscut că nu ştie prea multe despre OPCOM şi despre piaţa de energie din România nu este justificativ, el afectând imaginea OPCOM, companie care deţine poziţia de lider al lichidităţii în pieţele Europei Centrale şi de Est. Nu trebuie să uităm, eşecul recent al unei iniţiative identice, de înfiinţare a unei noi burse de energie în Ungaria, unde bursa naţională existentă HUPX, dezvoltată de operatorul de transport şi de sistem, după acelaşi model de acţionariat ca şi OPCOM, se află în plină dezvoltare, contribuind la asigurarea unei pieţe unice, din ce în ce mai lichidă, în pofida iniţiativei concurente". (A.T.)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Aceasta propunere in traducere suna cam asa: Raus rumenisce. Wir sind die leute.Adica iobagii si serbii nu au ce cauta aici. Noi stim cum se fura elegant!

    Orice bursa pe derivate lucreaza cu "pariuri" pe active suport cum ar fi metalele , valutele sau indicii de rentabilitate ai altor burse, puternice desigur, Dow Jones, NYSE. Activele suport marfuri se tranzactioneaza pe bursele de marfuri, cum sunt cele de la Cicago ptr cereala sau Londra ptr aur. Niciodata o bursa pe derivate nu "inghite" bursa activelor suport care trebuie sa aiba flotatia pe cerere si oferta. Cu alte cuvinte Sibex nu poate ingloba BRM sau BVB ptr ca exista niste reguli ale jocului. Energia fiind o marfa fungibila de un tip special nu poate fi tranzactionata doar pe derivate si hedging fara o circulatie administrata de operatorul de retea ptr ca marfa nu se poate stoca iar Transelectrica, cu cele 6 puncte de injectie in retea si 8 puncte de extractie "inghite" toate costurile suplimentare de pornire oprire a producatorilor. Cu alte cuvinte nu putem sa ne jucam cu focul, electrocuteaza ! mai ales ca Transelectrica va ramane in administrarea statului, adica pe buzunarul nostru !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb