BURSA NOASTRĂ, ÎN SITUAŢIA NADIEI COMĂNECI Site-ul BVB, dărâmat de "succes", în lunea neagră

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 august 2015

Site-ul BVB, dărâmat de "succes", în lunea neagră

-------------

Actualizare 20:00 Indicii BVB au închis în creştere cu până la 4%

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 3,1%, fiind cotat la 7.044,14 puncte, în timp ce indicele BET Plus se majorează cu 3,08%, la 1.038,16 puncte.

Totodată, BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, creşte cu 4,07%, atingând valoarea de 30.463,60 puncte.

Acţiunile Fondul Proprietatea (simbol FP) au închis şedinţa în urcare cu 4,69%, până la preţul de 0,759 lei/unitate.

Pe de altă parte, titlurile Romgaz (simbol SNG) se apreciază cu 2,79%, la 31,3 lei/unitate. Şi pe bursa de la Londra, preţul certificatelor de depozit (GDR) Romgaz a crescut uşor cu 0,13%, către 7,91 dolari/unitate.

Acţiunile Electrica (simbol EL) au încheiat şedinţa BVB în declin cu 0,24%, până la nivelul unitar de 12,57 lei. Totodată, pe bursa londoneză, preţul GDR-urilor a crescut cu 3,15%, spre 13,1 dolari/unitate.

(S.G.)

-----------------

Actualizare 12:57 Indicii BVB au revenit pe creştere cu până la 1,8%

FP, pe plus cu 2,76%

Principalii indici de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) erau în creştere la mijlocul zilei, în şedinţa de tranzacţionare de astăzi, indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii urcând cu 1,79%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, creşte cu 1,11% fiind cotat la 6.914,44 puncte.

Indicele BETPlus se apreciază cu 1,25%, la 1.019,69 puncte.

Indicele BET Total Return urcă cu 1,14%, la 7.883,15 puncte.

BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, creşte cu 1,17%, atingând valoarea de 29.614,86 puncte.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) urcau cu 2,76%, la valoarea de 0,745 lei per acţiune.

Titlurile Romgaz (simbol SNG) sporeau cu 0,82%, la 30,7 lei/unitate.

Acţiunile Electrica (simbol EL) creşteau cu 0,4% la 12,65 lei/titlu.

(A.C.)

--------------------

Actualizare 10:50 Indicii BVB au deschis în scădere cu până la 2,4%

Nuclearelectrica, în scădere cu peste 4%, Banca Transilvania, în coborâre cu 3%

Principalii indici de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi, BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, depreciindu-se cu 2,4%, atingând valoarea de 28.571,28 puncte.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, coboară cu 1,52% fiind cotat la 6.734,53 puncte.

Indicele BETPlus coboară cu 1,51%, la 991,93 puncte.

Indicele BET Total Return se depreciază cu 1,52%, la 7.675,76 puncte. Potrivit BVB, BET-TR este un indice ponderat cu capitalizarea "free-float"-ului celor mai tranzacţionate zece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui. BET-TR va fi calculat retroactiv începând cu data de 24 septembrie 2012.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) coborau cu 1,79%, la valoarea de 0,712 lei per acţiune.

Titlurile Romgaz (simbol SNG) scădeau cu 1,48%, la 30 lei/unitate. Pe bursa de la Londra, preţul certificatelor de depozit (GDR) Romgaz era în scădere cu 1,2%, la 7,8 dolari.

Pe BVB, acţiunile Electrica (simbol EL) scădeau cu 1,59% la 12,4 lei/titlu iar pe bursa de la Londra preţul GDR-urilor creştea cu 0,79% la 12,8 dolari.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) erau în scădere cu 4,15%, la 6,7 lei/titlu. Cotaţia Banca Transilvania era în scădere cu 3,02%, la 2,085 lei/titlu.

(A.C.)

-----------------

Site-ul Bursei de Valori Bucureşti a fost indisponibil, pentru perioade de timp semnificative, în şedinţa de ieri, tocmai când pieţele internaţionale s-au confruntat cu un "carnagiu", care s-a resimţit şi în picajul indicilor bucureşteni.

Când toată lumea suferea, BVB a transmis următorul comunicat intitulat "Website-ul BVB a atras o avalanşă de investitori", ca să justifice disfuncţionalitatea propriului site: "Website-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost afectat astăzi (n.r. ieri) de numărul neobişnuit de ridicat de vizitatori. Numărul ridicat de vizitatori ai site-ului BVB este determinat de interesul acestora faţă de evoluţia bursei din România în contextul evoluţiei pieţelor la nivel global de astăzi (n.r. ieri).

Bineînţeles, această situaţie nu a afectat şi activitatea de tranzacţionare, care se desfăşoară în parametri normali, şi nici serviciile automate de date BVB".

Deci, BVB susţine că a avut o criză de succes, fiind excedată de interesul investitorilor. Este ca atunci când tabela de Olimpiada de la Montreal nu a fost pregătită să afişeze nota "10", pe care a luat-o gimnasta noastră Nadia Comăneci, în premieră istorică.

În faţa disfuncţionalităţii severe a site-ului BVB, am crezut, mai întâi, că Ludwik Sobolewski, directorul general al bursei, a găsit o nouă metodă să îşi manifeste acea transparenţă care îi este caracteristică, prin care nu se zăreşte nimic.

Am dat telefon la brokeri şi ne-au spus că tradingul merge.

Atunci, am dat telefon la BVB şi ni s-a spus că "site-ul merge foarte, foarte greu".

Ceea ce era adevărat!

Când ceva "nu merge" , poţi spune că "merge foarte, foarte greu".

Pagina BVB era imobilă minute întregi.

Am citit cu speranţă comunicatul BVB, care era uimitor.

Sobolewski se arăta extrem de încrezător că un număr foarte mare de investitori este interesat de bursa noastră şi că de aceea s-a blocat site-ul.

Directorul Bursei a spus: "Suntem foarte mulţumiţi şi motivaţi de faptul că varianta de desktop a website-ului nostru a reuşit să atragă un interes atât de ridicat din partea investitorilor şi a potenţialilor investitori, şi acum ne readaptăm intensiv măsurile tehnice pentru a face faţă mai bine, în viitor, unui astfel de interes ridicat".

Această declaraţie optimistă avea loc când toate agenţiile de presă din lume vorbeau despre carnagiul de pe pieţe.

Domnul Sobolewski, fiind polonez, este străin.

Probabil că Bursa nu se aşteptase la un succes atât de mare, de vreme ce site-ul s-a blocat la accesarea de către cei câteva mii de investitori care au conturi active (3000 este ultima cifră oficială comunicată de BVB, înainte de trecerea la conturile globale).

În sfâşit, dacă acesta a fost un succes, el s-a sfârşit cu o apoteoză. Site-ul nu a mai afişat nimic altceva decât "Page not found".

Credem că domnul Sobolewski, în această zi, care cu siguranţă va rămâne în istoria burselor din lume, s-a comportat atât de eroic încât merită decorat.

Cel puţin ne-a învăţat arta prin care un dezastru pentru toată lumea devine un succes personal.

Nu este exclus ca el însuşi să fi învăţat asta de la preşedintele BVB, Lucian Anghel, care, la începutul lunii iulie, se bucura, într-o declaraţie pentru Agerpres, că Bursa de la Bucureşti a rezistat mai bine decât alte pieţe mai mari europene scăderilor generate de situaţia din Grecia, fiind protejată de dimensiunea redusă.

Acest motiv nu a mai ţinut, la "carnagiul" de ieri, când chiar şi micuţa BVB a înregistrat scăderi masive.

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a coborât cu 6,32%, nici o acţiune de la BVB neînregistrând creştere, ieri.

Cel mai mult au scăzut titlurile OMV Petrom, cu 8,65%, topul descreşterilor fiind completat de titlurile BVB (-7.02%) şi "Romgaz" (-6,85%).

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Rideti voi rideti dar la profesionistii BVB daca te uiti atent vezi ca le curge scuipat din gura de ratati ce este. faceti o nunta cu TIRuri pentru sibex si bvb ca de altceva nu sunteti in stare.

    1. domnul parlamentar european Mircea Diaconu a vrut sa tina un discurs si nu a reusit sa transmita decat numarul de ordine al domniei sale din Parlamentul european 404. Ce vrajeli cu virgula carnagii si alea alea...

    A picat site-ul bursei la americani (si in acelasi timp si bursa): a picat.La fel si la noi. Hai ca suntem tari.Investors go home. It's too crowded at bse. Try Botswana or any other stock exchange. PS Nu pentru ca a picat site-ul, oarecum...firesc, ci decat asa, din obisnuinta: sa crapati in chinuri jigodiilor de conduceti si reglementati "piata de capital autohtona".

    daca ati avea si voi trafic ati stii cum e sa nu faca serverul oricat de mult te-ai pregatit pentru astfel de zile; la voi insa cu 10-20 vizitatori pe zi, totul e ok ....

    Site-ul vechi mergea .

    Au dat investitorii navala la BVB ? Nu se poate masura traficul ? O fi fost ca la Petromidia sa oprit curentul . O fi aflat si asf ?  

    1. Ca tragea so d-aia s-a oprit curentul, draga Theraflu. Vezi ce consecinte poate sa aiba daca buhhalteru schimba conditiile

    Mai bine ne arata Sob cum se pot proteja investitorii si fondurile de scaderi facand hedge.Pe instrumente care la bvb nu exista cu desavarsire

    1. Produse exista dar nu exista mecanisme la depozitar si bursa,asa ca la cea mai mica scadere stam si ne uitam la soare ca site-ul nu mai merge ca are super trafic.se poate vinde publicitate pe el daca are asemenea trafic!

    Soboletzki vezi ca ai trei utilizatori pe bvb.ro deodata si iar ti-au blocat coaja de bursa. Da niste slujbe la noi la ortodocsi sa scada lichiditatea ca altfel va baga succesul in faliment mai baiete.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb