BURSELE DIN LUME Final de săptămână optimist pe pieţele europene

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 24 septembrie 2012

Final de săptămână optimist pe pieţele europene

Acţiunile societăţilor listate la bursele europene au urcat vineri, în urma apariţiei informaţiei potrivit căreia responsabilii din regiune se vor întâlni săptămâna aceasta ca să anunţe un program de reformă economică pentru Spania, care îi va permite ţării să solicite un pachet de susţinere financiară.

Informaţia a apărut după ce, la data de 20 septembrie, Italia şi Spania anunţau că nu vor cere sprijin financiar extern decât dacă nu vor fi capabile să se împrumute de pe pieţe, din cauza randamentelor mari.

Acţiunile "Banco Santander" SA, cea mai mare bancă din Spania, au urcat cu 3,6%, la 6,25 euro, iar cele ale "UniCredit" SpA, cea mai mare instituţie de credit din Italia, cu 0,8%, la 3,46 euro.

Titlurile asiguratorului belgian "Ageas" SA au consemnat un avans de 1,5%, la 19,27 euro. Compania preia operaţiunile britanice non-viaţă ale asiguratorului francez "Groupama" SA, plătind în schimb 116 milioane de lire sterline (187,9 milioane de dolari).

Acţiunile BASF SE, cel mai mare producător de chimicale din lume, s-au apreciat cu 0,8%, la 67,85 euro. Societatea germană preia compania americană "Becker Underwood" Inc., cu activităţi în domeniul protecţiei culturilor, plătind în schimb 785 de milioane de euro.

Titlurile grupului francez "Vivendi" SA au câştigat 2,8%, afişând un preţ de 15,69 euro, după ce "Universal" - companie deţinută de "Vivendi", a acceptat să vândă casa de discuri Parlophone, unul din cele mai valoroase active ale EMI. De asemenea, compania a renunţat la EMI Classics, Chrysalis, Mute şi la brandurile deţinute de Universal - Sanctuary şi Co-Op Music - ca să îndeplinească cerinţele Comisiei Europene.

Indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a scăzut cu 0,03%, la 5.852,62 puncte, CAC 40 al celei din Paris a urcat cu 0,6%, la 3.530,72, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,8%, la 7.451,62.

SUA, în stagnare

Pieţele americane a avut o evoluţie nesemnificativă vineri, chiar dacă investitorii au salutat informaţia privind un eventual sprijin pentru Spania.

Titlurile "Citigroup" Inc., a treia bancă din SUA, au coborât cu 0,4%, la 33,67 dolari.

Acţiunile "JPMorgan Chase & Co.", cea mai mare bancă americană, s-au depreciat cu 0,9%, la 40,88 dolari. Autoritatea de reglementare a sectorului energiei electrice din SUA a ameninţat, la finele săptămânii trecute, că va suspenda autorizaţia "JPMorgan" pentru comerţul cu electricitate, pretinzând că banca nu a furnizat informaţii adecvate pentru o anchetă privind posibila manipulare a pieţei de profil.

Titlurile "General Motors" Co., cel mai mare producător auto american, au câştigat 1,6%, ajungând la 24,80 dolari.

Sindicatul canadian Auto Workers a ajuns la un acord cu managementul GM, pe marginea unui nou contract de muncă, evitând astfel greva programată la divizia locală a companiei.

Indicele Standard & Poor's 500 a scăzut cu 0,01%, la 1.460,15 puncte, Dow Jones Indus-trial Average - cu 0,1%, la 13.579,47, Nasdaq Composite a urcat cu 0,1%, la 3.179,96.

Creşteri în Asia

În Asia, acţiunile au crescut vineri, după ce "Apple" Inc. din SUA a lansat joi, la vânzare, aparatul iPhone 5. Titlurile companiilor din sectorul energetic au fost impulsionate de avansul cotaţiilor petroliere.

Titlurile "Samsung Electronics" Co., producător sud-coreean de electronice care obţine 9% din vânzări de la "Apple", au urcat cu 1,2%, la 1,302 milioane de woni.

Acţiunile producătorului taiwanez de electronice "Hon Hai Precision Industry" Co. s-au apreciat cu 0,8%, la 96,80 dolari taiwanezi, iar cele ale "Foxconn Technology" Co. - cu 0,4%, la 119,50 dolari taiwanezi. Ambele companii derulează activităţi de asamblare pentru "Apple".

Titlurile "Sharp" Corp., cel mai mare producător nipon de ecrane LCD, au crescut cu 5%, la 212 yeni. Potrivit cotidianului Mainichi, compania poartă discuţii cu "Intel" Corp. din SUA pe marginea unei posibile alianţe de capital. Dar, Heihachiro Ochiai, purtător de cuvânt al "Sharp", a declarat: "Nu există niciun adevăr în acest articol".

Acţiunile "AU Optronics" Corp, producător taiwanez de monitoare, s-au apreciat cu 5,1%, la 11,45 dolari taiwanezi. Compania a fost amendată de o instanţă americană cu 500 de milioane de dolari pentru cartel, însă suma reprezintă numai jumătate din cea solicitată de Departamentul Justiţiei din Statele Unite.

Acţiunile "Inpex" Corp., cel mai mare producător de ţiţei din Japonia, au consemnat un avans de 2%, la 488.500 yeni, iar cele ale "Japan Petroleum Exploration" Co. - de 1%, la 3.195 yeni. Titlurile "Cnooc" Ltd., cel mai mare producător de ţiţei offshore din China, au câştigat 0,6%, ajungând la 15,74 dolari HK.

Titlurile "GrainCorp" Ltd., companie cu activităţi în sectorul agricol, au avut un preţ de 8,82 dolari australieni, cu 1,2% mai mare decât în sesiunea bursieră din ziua precedentă. "JPMorgan Chase & Co." a îndemnat la cumpărarea de acţiuni ale companiei australiene.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a urcat cu 0,3%, la 9.110 puncte, S&P/ASX 200 al celei din Sydney - cu 0,3%, la 4.408,29, Hang Seng al pieţei din Hong Kong - cu 0,7%, la 20.734,94.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb