Preţul aurului a crescut vineri peste pragul de 3.200 de dolari uncia, pe fondul intensificării conflictului comercial dintre SUA şi China şi al deprecierii dolarului american, potrivit Reuters, care afirmă cele ce urmează.
La ora 18:20 (ora României), aurul spot se tranzacţiona cu 2% mai sus, la 3.236,67 dolari uncia, după un maxim istoric de 3.243,82 dolari. Creşterea din această săptămână a depăşit 6%.
"Aurul este activul-refugiu preferat într-o lume destabilizată de războiul comercial lansat de Trump. Dolarul s-a depreciat, iar obligaţiunile americane sunt puternic vândute", a declarat Nitesh Shah, strateg la WisdomTree.
China a anunţat vineri majorarea tarifelor pentru importurile din SUA până la 125%, intensificând disputa economică. Indicele dolarului a scăzut faţă de principalele valute, ceea ce a făcut aurul mai accesibil pentru cumpărătorii internaţionali.
Preţul este sprijinit de achiziţiile băncilor centrale, perspectivele de scădere a dobânzilor în SUA, instabilitatea geopolitică şi creşterea cererii pentru fonduri ETF garantate cu aur.
Scăderea cu 0,4% a preţurilor de producător în martie sugerează o încetinire a inflaţiei, dar tarifele impuse ar putea genera presiuni inflaţioniste în lunile următoare.
Traderii anticipează o reducere a dobânzii de referinţă de aproximativ 90 de puncte de bază până la sfârşitul anului 2025.
"O corecţie minoră a aurului nu ar fi surprinzătoare, dar tendinţa generală rămâne ascendentă", a spus Tai Wong, trader independent.
Argintul spot a crescut cu 2,7%, la 32,05 dolari uncia. Platina a urcat cu 0,2%, la 939,80 dolari, iar paladiul a avansat cu 0,6%, la 913,65 dolari, conform sursei citate.
Analiştii UBS avertizează însă că detensionarea geopolitică sau îmbunătăţirea contextului economic ar putea tempera ascensiunea aurului.