Cele mai mari zece despăgubiri plătite anul trecut în baza poliţelor CASCO au atins un total de aproximativ 5,3 milioane lei, potrivit celei mai recente analize publicate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), potrivit sursei citate.
Sumele au fost acordate pentru daune suferite de autoturisme în urma accidentelor rutiere, a coliziunilor cu obiecte sau ca urmare a unor fenomene naturale, precum inundaţiile. Cea mai mare daună achitată în 2023 a fost de aproape 830.000 lei, evidenţiind atât gravitatea incidentului, cât şi impactul financiar semnificativ asupra proprietarului în lipsa unei asigurări facultative.
La nivel general, valoarea despăgubirilor achitate de asigurători pentru poliţele CASCO a crescut cu aproximativ 9% faţă de 2022, depăşind pragul de 2,3 miliarde lei. Creşterea este asociată nu doar cu un volum mai mare de daune, ci şi cu costurile tot mai ridicate pentru reparaţii şi piese auto.
În acest context, reprezentanţii UNSAR subliniază importanţa încheierii unei poliţe CASCO, care oferă protecţie extinsă în cazul accidentelor, loviturilor, zgârieturilor, răsturnărilor, incendiilor, furtului, vandalismului, dar şi în faţa unor riscuri naturale precum cutremurele, grindina sau căderea unor obiecte.
Totodată, în funcţie de opţiunile alese şi de politica fiecărui asigurător, CASCO poate include şi beneficii suplimentare - de la acoperirea pierderii cheilor, la despăgubiri pentru pasagerii răniţi ori servicii de asistenţă rutieră. Printre acestea se numără autoturismul la schimb, cazarea temporară sau facilitarea continuării călătoriei, inclusiv în afara ţării.
UNSAR - organizaţia care reuneşte 21 de companii de asigurare ce deţin peste 90% din piaţa locală - atrage atenţia asupra rolului esenţial pe care îl au asigurările în stabilitatea financiară a şoferilor. Potrivit datelor asociaţiei, membrii săi achită despăgubiri de peste 5,6 milioane de euro în fiecare zi calendaristică.