BURSELE DIN LUME Incertitudinea continuă să domine bursele internaţionale

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 septembrie 2019

Incertitudinea continuă să domine bursele internaţionale

London Stock Exchange

- Acţiunile din Europa au înregistrat preponderent scăderi în şedinţa de ieri, prima zi cu o evoluţie negativă din ultimele patru, incertitudinile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi lipsa semnelor privind ameliorarea tensiunilor comerciale dintre Statele Unite şi China afectând sentimentul investitorilor.

- Parcursul survine în condiţiile în care aceştia aşteaptă veşti în luna septembrie privind acţiunile băncilor centrale de susţinere economică.

- Lira sterlină a atins ieri cel mai redus nivel din ultimii trei ani în raport cu dolarul.

- Indicele londonez FTSE 100 scădea cu 0,5%, în jurul orei 17:40, ora României, în timp ce coşul de acţiuni pan-european STOXX 600 suferea o pierdere de 0,48%.

- Titlurile producătorului de produse de instalaţii Ferguson urcau cu 2,25% la Londra, cel mai mare avans al zilei din indicele pan-european, după ce compania a anunţat că are de gând să-şi separe operaţiunile din Marea Britanie pentru a se concentra pe afacerile nord-americane.

- Majoritatea sectoarelor STOXX 600 erau în teritoriul negativ, cu sectorul acţiunilor turistice marcând printre cele mai accentuate scăderi, acţiunile easyJet având o depreciere de 2,87% apărută pe fondul unei modificări de către analişti a status-ului titlului de la "hold" la "reduce".

Deutsche Börse

- Indicele german cunoştea o scădere de aproximativ 0,57%, la ora menţionată.

- Săptămâna viitoare va avea loc reuniunea de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE), ce este preconizată să anunţe demararea unui nou program de relaxare cantitativă (QE) şi posibile tăieri de dobânzi.

- Randamentele obligaţiunilor suverane pe 10 ani ale Germaniei şi Italiei au atins minime record în şedinţa de tranzacţionare de ieri.

- Acţiunile Thyssenkrupp scădeau cu 3,89%, în condiţiile în care titlurile gigantului industrial german vor fi eliminate din indicele de referinţă DAX după 30 de ani de prezenţă şi incluse în indicele secundar MDAX. Credit Suisse a setat o ţintă de preţ de 9 euro/titlu pentru acţiunile companiei, acestea tranzacţionându-se la 10,61 euro/titlu în prezent.

Borsa Italiana

- Indicele italian FTSE MIB înregistra o creştere de 0,2%, ieri, la ora 16:40, urmând la 17:40 să scadă cu 0,1%. Evoluţia pozitivă de până la sfârşitul zilei bursiere, în contrast cu celelalte pieţe dezvoltate, a apărut în condiţiile în care negocierile dintre cele două partide pentru formarea unui guvern sunt aproape de încheiere, iar partidul Mişcarea Cinci Stele a ţinut ieri un vot în acest sens. Giuseppe Conte este preconizat să rămână prim-ministru, iar cele două partide au publicat deja un program de guvernare ca bază a coaliţiei de guvernare ce poate fi catalogat drept un program de expansiune economică. De altfel, recent, un lider al Partidului Democrat susţinea săptămâna trecută că noul guvern de la Roma va trebui să încerce modificarea regulilor fiscale ale Uniunii Europene.

- Moneda unică europeană a atins ieri un minim în raport cu dolarul, tranzacţionându-se la 1,0931 dolari pentru un euro, cel mai mic nivel de la jumătatea lui 2017 încoace.

New York Stock Exchange

- Pe Wall Street, în jurul orei 17:10, titlurile americane erau puternic în teritoriul "roşu" după ce cotaţiile futures s-au tranzacţionat de asemenea în scădere înaintea deschiderii şedinţei oficiale de tranzacţionare, dând tendinţa începutul de zi. Indicele Standard & Poor's 500 scădea cu 1,01%, la 2.896,90 de puncte, iar Dow Jones Industrial Average cu 1,23%, la 26.079,40.

- Potrivit Bloomberg, Statele Unite şi China au dificultăţi în programarea unei întâlniri pentru discuţiile din această lună, ce are în vedere reluarea negocierilor comerciale după ce în week-end au intrat în vigoare noi majorări de tarife impuse de cele două părţi.

- "Dacă (părţile) au dificultăţi în a decide asupra unui simplu itinerariu, aşteptările ca o rezoluţie tangibilă să apară din negocierile comerciale par foarte scăzute la acest moment", a precizat pentru Reuters Stephen Innes, strateg de piaţă pe Asia-Pacific la AxiTrader.

Argentina Stock Exchange

- Acţiunile listate la Buenos Aires au urcat agresiv în şedinţa de luni, indicele de referinţă Merval marcând o creştere de 6,45% după ce autorităţile au impus controale de capital în efortul de a stabiliza criza financiară. Creşterea a venit şi pe fondul vacanţei de tranzacţionare din Statele Unite.

- Măsurile includ un plafon de 10.000 de dolari pentru persoanele fizice care vor să cumpere dolari, precum şi necesitatea de a primi aprobare de la guvern pentru a transfera bani peste hotare.

- Ieri, totuşi, la câteva minute de la des­chiderea şedinţei de tranzacţionare, indicele Merval înregistra o scădere abruptă, de circa 5%.

Hong Kong Stock Exchange

- Acţiunile asiatice au urmat un curs mixt în şedinţa de ieri, în condiţiile în care în week-end au intrat în vigoare taxele vamale majorate de către Statele Unite şi China.

- Tarife americane pe bunuri chineze în valoare de 112 miliarde de dolari au fost crescute de la 10% la 15%. China a răspuns selectiv şi prudent, ridicând taxele de intrare pe un număr redus de bunuri americane. Totodată, au intrat în vigoare taxele vamale americane pe bunurile chineze de larg consum, Beijingul răspunzând cu taxe ridicate pe produsele petroliere din SUA.

- Indicele Hang Seng a scăzut ieri cu 0,39%, a doua zi de depreciere după două şedinţe de creştere, în contextul în care criza politică din Hong Kong a continuat. În week-end au avut loc cele mai violente proteste între autorităţi şi manifestanţii anti-China de la începutul protestelor.

- Indicele de referinţa al "'mainland-ului'', Shanghai Composite, a câştigat 0,21%, până la 2.930,15 de puncte, în timp ce indicele de la Sydney S&P/ASX 200 a încheiat şedinţa de ieri în scădere cu circa 0,1%, în condiţiile în care banca centrală a Australiei a menţinut la acelaşi nivel rata dobânzii de politică monetară.

- "'După ce au fost lovite în repetate rânduri de fricţiunile comerciale, pieţele de capital din China reacţionează la acest factor de risc într-o manieră mai directă'', spune pentru Reuters Cheng Shi, economist-şef la ICBC International, care adaugă că acţiunile americane sunt mult mai vulnerabile la o scădere abruptă în aceste moment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb