BURSELE DIN LUME Revin temerile privind războiul comercial: curs mixt pe pieţele europene

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 18 septembrie 2018

Revin temerile privind războiul comercial: curs mixt pe pieţele europene

Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA şi China.

Titlurile grupului auto german "Volkswagen" AG au urcat cu 0,1%, la 144,16 euro. Consiliul de Administraţie al companiei analizează posibilitatea listării diviziei de camioane grele şi autobuze "Traton", potrivit Bloomberg.

Acţiunile "Hennes & Mauritz" AB (H&M), distribuitor suedez de îmbrăcăminte, s-au apreciat cu 17,2%, la 144,38 coroane, după ce acesta a raportat profituri peste aşteptări pentru cel de-al treilea trimestru fiscal.

Titlurile "Credit Suisse Group" AG, a doua mare bancă elveţiană, au crescut cu 0,03%, la 14,47 franci. Instituţia de credit va fi supravegheată de un monitor independent numit de autoritatea de reglementare a sectorului financiar, pentru că nu şi-a îndeplinit datoria de a combate corupţia în relaţiile sale cu asociaţia de fotbal FIFA şi companii petroliere de stat din Venezuela şi Brazilia.

Acţiunile "Deutsche Bank" AG, cea mai mare bancă germană, au câştigat 0,1%, la 9,79 euro. Banca şi-a extins planurile de transferare a unor active de sute de miliarde de euro de la Londra la Frankfurt, la presiunea autorităţilor de reglementare europene, conform Financial Times.

Titlurile "Eurobank Ergasias" SA au consemnat un avans de 3,9%, la 0,63 euro. Conducerea băncii elene este încrezătoare că anul acesta îşi va depăşi ţinta de reducere a creditelor neperformante convenită cu autorităţile de supraveghere ale Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit directorului general Fokion Karavias.

Acţiunile "ING Groep" NV, cel mai mare grup olandez de servicii financiare, au urcat cu 0,7%, la 11,11 euro. ING va începe evaluarea creditelor sale bazate pe efectul asupra climei, în valoare de 600 de miliarde de dolari, un prim pas în modificarea întregului portofoliu, pentru a se alinia reducerii emisiilor, măsură cerută de Acordul pentru climă de la Paris.

La ora 16.13 (ora României), indicele ASE al pieţei din Atena a crescut cu 0,01%, la 681,74 puncte, SMI al celei din Zurich a scăzut cu 0,6%, la 8.918,87, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,4%, la 12.078,31.

Declin uşor în SUA

La New York, acţiunile au scăzut uşor ieri, în deschidere, pe fondul temerilor legate de războiul comercial. Guvernul chinez ar putea refuza să participe la noile negocieri comerciale programate să aibă loc în această lună, dacă administraţia Trump va impune noi tarife pentru importurile chinezeşti, potrivit unor oficiali chinezi citaţi de Wall Street Journal.

Titlurile "Coca-Cola" Co., cel mai mare producător mondial de sucuri, au pierdut 0,1%, ajungând la 45,96 dolari. Societatea a confirmat că ia în calcul oportunităţi pentru extinderea pe segmentul băuturilor ce conţin cannabidiol (ingredient din marijuana).

Acţiunile "Freeport-McMoRan" Inc., cel mare producător de cupru din Statele Unite, au crescut cu 0,2%, la 13,72 dolari.

Titlurile gigantului "Meredith" Inc. au urcat cu 0,6%, la 52,70 dolari. Compania a încheiat un acord definitiv privind vânzarea brandului media Time miliardarului Marc Benioff şi soţiei sale Lynne, valoarea tranzacţiei fiind de 190 de milioane de dolari în numerar.

La ora 09.47, indicele Standard & Poor's 500 a scăzut cu 0,2%, la 2.900,74 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 0,1%, la 26.118,30, Nasdaq Composite - cu 0,7%, la 7.957,20.

Temeri şi în Asia

Cele mai multe dintre acţiunile tranzacţionate la bursele din Asia au scăzut ieri, pe fondul informaţiilor conform cărora Washingtonul va lansa noi taxe vamale punitive pentru importurile din China.

Titlurile companiei miniere australiene "Fortescue Metals Group" Ltd. s-au depreciat cu 1,4%, la 3,61 dolari australieni, iar cele ale "BHP Billiton" Ltd. - cu 0,7%, la 31,61 dolari australieni. În acelaşi domeniu, acţiunile "Jiangxi Copper" Co., cel mai mare producător de cupru din China, au pierdut 1,6%, atingând 13,84 yuani.

Acţiunile producătorului sud-coreean de electronice "Samsung Electronics" Co. au înregistrat un minus de 1,5%, la 45.150 woni, iar cele ale rivalului "LG Electronics" Inc. - de 0,3%, la 71.900 woni.

Titlurile "Geely Automobile Holdings" Ltd., producător auto chinez, au consemnat un declin de 3,8% pe piaţa din Hong Kong, ajungând la 14,72 dolari HK.

Indicele S&P/ASX 200 al Bursei din Sydney a urcat cu 0,3%, la 5.185 puncte, Hang Seng al pieţei din Hong Kong a scăzut cu 1,3%, la 26.932,85, Kospi al celei din Seul cu 0,7%, la 2.303,01.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb