BURSELE DIN LUME Zi pozitivă pentru activele de risc, în plan extern

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 16 octombrie 2019

Zi pozitivă pentru activele de risc, în plan extern

A fost demarat sezonul raportărilor financiare pe Wall Street

London Stock Exchange

- Acţiunile din Europa au înregistrat preponderent creşteri în şedinţa de ieri, pe fondul comentariilor negociatorului şef pentru Brexit al Uniunii Europene care arăta că un pact pentru ieşirea ordonată a Marii Britanii din blocul comunitar este încă posibil. Săptămâna aceasta este decisivă pentru Brexit, cele trei scenarii plauzibile fiind ori un acord, o amânare a termenului de ieşire (31 octombrie) sau o prăbuşire a negocierilor şi implicit un Brexit dezordonat.

- Indicele pan-european Stoxx 600 marca un avans de 0,48%, în jurul orei 17:00, ora României, 20 din cele 21 de sectoare înregistrând totodată creşteri.

- "Probabil ajungem într-un punct în care investitorii consideră că Regatul Unit şi Uniunea Europeană vor ajunge la un acord la un moment dat, fie în această săptămâna sau următoarea, fie până la sfârşitul lunii la un summit de urgenţă", spune pentru Reuters Stephen Gallo, şef de strategie forex la BMO, care adaugă că întrebarea relevantă este dacă înţelegerea poate trece de parlamentul britanic.

- Indicele londonez FTSE 100 scădea cu 0,33%, în jurul orei menţionate, în contrast cu evoluţia majorităţii indicilor de pe continent, pe fondul întăririi lirei sterline în raport cu moneda euro.

- Marea Britanie era aşteptată ieri să facă noi propuneri pentru a debloca negocierile pentru Brexit, care sunt aşteptată să ajungă la o concluzie la întâlnirea cu liderii UE de joi şi vineri.

- Institutul de statistică britanic a arătat ieri că piaţa muncii a suferit în vară, numărul celor fără un loc de muncă crescând cu 22.000 de persoane, la puţin peste 1,31 milioane de persoane. Rata şomajului a crescut astfel la 3,9% de la 3,8%, evoluţia apărând pe fondul incertitudinilor determinate de Brexit, companiile britanice fiind mai prudente cu noile angajări.

Deutsche Börse

- Indicele german DAX cunoştea o creştere de aproximativ 0,77%, la ora menţionată, cea mai semnificativă din rândul pieţelor dezvoltate din Europa. Indicele de referinţă al pieţei germane se regăseşte pe o puternică tendinţă ascendentă pe termen scurt, susţinută de factori tehnici.

- Randamentul obligaţiunilor suverane ale Germaniei a crescut pe toate maturităţile, ieri, în contextul sentimentului pozitiv din pieţe cu privire la activele de risc.

- Săptămâna viitoare, pe 24 octombrie, va avea loc următoarea reuniune de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE), ultima cu Mario Draghi la cârma băncii centrale.

-Acţiunile Volkswagen creşteau cu 0,72%, în contextul în care producătorul auto a amânat o decizie finală de investiţie în Turcia pentru o nouă fabrică după criticile aduse operaţiunii militare din nordul Siriei. Anterior, compania germană avea în vedere România sau Bulgaria drept posibile locaţii pentru fabrica respectivă.

Borsa Italiana

- Indicele italian FTSE MIB înregistra o creştere de 0,74%, ieri, la ora menţionată, 17:00-ora României.

Potrivit unei estimări a guvernului de la Roma, "economia neagră" a Italiei a crescut cu 1,5% în 2017, impulsionând planurile pentru controale şi verificări extinse în 2020. Activităţile ilegale şi munca la negru s-a ridicat la o valoare de 211 miliarde de euro, circa 12,1% din produsul intern brut din 2017. 192 de miliarde de euro reprezintă evaziune fiscală, restul fiind bani proveniţi din trafic de droguri şi prostituţie.

Borsa Istanbul

- Indicele de referinţă din Turcia a urcat cu 1,32% ieri, în ciuda sancţiunilor economice aplicate de Statele Unite pentru atacul asupra kurzilor din nordul Siriei. Lira turcească a marcat o revenire după deprecierea din ziua anterioară, în raport cu dolarul american.

- Potrivit New York Times, oficiali ai Departamentelor americane de Stat şi de Energie s-au întâlnit pentru a discuta despre posibila mutare a celor 50 de focoase nucleare strategice de la baza turcă Incirlik. Subiectul a devenit relevant în ultimii ani pentru spaţiul public din ţara noastră după ce euractiv.com a scris în 2016 că, în condiţiile tensiunilor diplomatice dintre SUA şi Turcia după tentativa de lovitură de stat de la Ankara, Washingtonul ar fi decis mutarea focoaselor nucleare în România. Informaţia s-a dovedit ulterior neadevărată, însă discuţii cu privire la mutarea armelor din Turcia par să fi existat, la momentul respectiv, la Washington.

New York Stock Exchange

- Pe Wall Street, în jurul orei 17:40, titlurile americane erau puternic în teritoriul "verde" după ce cotaţiile futures s-au tranzacţionat de asemenea în creştere înaintea deschiderii şedinţei oficiale de tranzacţionare, dând tendinţa zilei. Indicele Standard & Poor's 500 urca cu 1,03%, la 2.996,66 de puncte, mai puţin de un procent de ultimele maxime istorice, iar Dow Jones Industrial Average cu 1,01%, la 27.056,79 de puncte.

- Evoluţia pozitivă a venit în condiţiile în care ieri a demarat sezonul de raportări financiare pentru trimestrul al treilea, băncile fiind primele care au venit în faţa investitorilor. Astfel, acţiunile JPMorgan Chase urcau cu 3,1%, după ce a publicat rezultate mult peste aşteptări.

- Totodată, acţiunile companiilor din industria medicală UnitedHealth Group şi Johnson & Johnson urcau cu 8,32% şi 2,16% după afişarea unor rezultate trimestriale solide şi majorarea previziunilor pentru profitul anual.

- "Un sezon de raportări pozitiv, cu rezultate solide şi semne că viitorul economic al societăţilor este bun ar diminua grijile privind încetinirea economiei şi venirea recesiunii", spune pentru investing.com Andre Bakhos, director la New Vines Capital LLC din Bernardsville, New Jersey.

- Analiştii estimează cel mai negativ trimestru din ultimii trei ani din punctul de vedere al profiturilor obţinute de companiile americane din indicele bursier S&P 500, companiile industriale fiind cel mai expuse la disputa comercială cu China.

- Titlurile Wells Fargo urcau cu 1,83%, în timp ce cele ale Goldman Sachs înregistrau un recul de 1,74%. Goldman a raportat un profit trimestrial sub aşteptări. Wells Fargo a raportat de asemenea un profit net trimestrial mai mic cu 26%, cauzele fiind costurile cu provizioanele şi veniturile din dobânzi mai mici ca urmare a relaxării politicii monetare de către Federal Reserve. Colectiv, băncile sunt aşteptate să raporteze un profit net trimestrial în declin cu 1,2%.

- Acţiunile BlackRock Inc, cel mai mare manager de active din lume, cu aproape 7 trilioane de dolari (6,96 trilioane) în administrare, se apreciau cu 2,75%, pe fondul unor rezultate pozitive, peste aşteptări.

Hong Kong Stock Exchange

- Acţiunile asiatice au urmat un curs preponderent pozitiv în şedinţa de ieri, în consens cu evoluţia ulterioară din pieţele europene şi nord-americane, în condiţiile în care în week-end Statele Unite şi China au anunţat ajungerea la o primă fază a unui tratat comercial.

- Indicele Shanghai Composite, de referinţă pentru "mainland", a coborât cu 0,56%, la 2.991,05 de puncte, în timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a scăzut marginal cu 0,07%.

Tokyo Stock Exchange

- Indicele Nikkei 225 a urcat cu 1,87%, ieri, la 22.207,21 de puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb