Bursele - lovite din nou de Covid

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 noiembrie 2021

Bursele - lovite din nou de Covid

BET a înregistrat cea mai mare scădere zilnică din iunie 2020 Ipek Ozkardeskaya, Swissquote: "Factorii de decizie nu pot folosi aceleaşi instrumente pentru a combate inflaţia şi încetinirea economică; alegerea va fi dificilă"

Acţiunile şi alte active riscante au fost lovite puternic de un val de vânzări în ultima sesiune de tranzacţionare a săptămânii trecute, pe fondul temerilor investitorilor că noua variantă sud-africană a coronavirusului va forţa impunerea unor noi restricţii, cu impact asupra creşterii economice.

Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut vineri cu 2,53%, cel mai mare declin zilnic din acest an, în timp ce Standard & Poor's 500 s-a depreciat cu 2,27%, iar Nasdaq Composite a coborât cu 2,23%, într-o sesiune bursieră cu program redus, în urma sărbătorii Zilei Recunoştinţei în Statele Unite. Preţul petrolului a scăzut cu peste 10%, în timp ce aluminiul s-a depreciat cu 4,6%, iar cuprul a coborât cu 3,6%.

Creşteri pentru activele "de refugiu"

În acelaşi timp, emblematic pentru starea de aversiune faţă de risc a investitorilor, activele considerate "de refugiu", precum aurul sau titlurile de stat americane, au crescut la finele săptămânii trecute.

Vineri, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au catalogat noua variantă de coronavirus, denumită Omicron, drept "îngrijorătoare", iar dovezile preliminare indică un risc mai mare de transmitere decât varianta Delta. De asemenea, oamenii de ştiinţă au spus că aceasta este versiunea cu cele mai puternice mutaţii, ceea ce înseamnă că vaccinurile, ce au fost concepute pentru tulpina originală ce a apărut în Wuhan, China, este posibil să nu fie la fel de eficiente. Ţările din întreaga lume au început să impună restricţii privind călătoriile în sau dinspre mai multe ţări din sudul Africii, pentru a stăvili răspândirea noii variante a virusului.

În aceste condiţii, în Europa, indicele DAX 30, al bursei din Frankfurt, a avut un declin de 4,15%, FTSE 100 al pieţei londoneze s-a depreciat cu 3,64%, în timp ce indicele Stoxx 600 a scăzut cu 3,67%, cel mai mare declin zilnic din iunie 2020. După cum era de aşteptat, acţiunile companiilor de turism, de transport sau energetice au fost cele mai lovite, indicele Stoxx Europe 600 Travel & Leisure având vineri un declin de 8,8%, în timp ce pentru Stoxx Europe 600 Oil & Gas scăderea a fost de 5,8%.

Jay Hatfield, Infrastructure Capital Management: "Este logic să apară o corecţie semnificativă a pieţei, având în vedere nivelul ridicat de incertitudine"

Jay Hatfield, manager de portofoliu şi CEO-ul Infrastructure Capital Management, a spus, conform Reuters: "Este logic să apară o corecţie semnificativă a pieţei, având în vedere nivelul ridicat de incertitudine".

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), indicii s-au corelat cu declinul din pieţele internaţionale, după cum scriu brokerii de la Prime Transaction în raportul lor săptămânal. Indicele fanion BET a coborât vineri cu 3,41%, cea mai mare scădere zilnică din iunie 2020, în timp ce indicele BE-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi s-a depreciat cu 4,12%. La nivel săptămânal, indicii bursei noastre au avut cel mai mare declin de la şocul Covid-19, din februarie-martie anul trecut.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a ridicat, la finele săptămânii trecute, la 64,5 milioane de lei (exceptând plasamentul titlurilor companiei 2B Intellingent Soft), peste media zilnică a anului, de 48,3 milioane de lei, ceea ce indică prezenţa în piaţă a investitorilor instituţionali.

Scăderi masive pentru sectoarele energetic şi bancar, la BVB

Ilustrativ pentru percepţia pieţei legată de posibilul impact al noii variante a virusului asupra economiei, titlurile Alro Slatina (ALR) au scăzut vineri cu 7,94%, cel mai mare declin din indicele BET, acţiunile producătorului de aluminiu având şi cea mai mare depreciere la nivel săptămânal, din indice. De altfel, pentru primele nouă luni ale anului compania a raportat pierdere, iar de la începutul acestei luni, titlurile Alro au dezvoltat un trend descendent cu pantă puternic înclinată, ceea ce indică ieşiri ale investitorilor din acţiunile producătorului de aluminiu.

Per ansamblu, sectorul energetic, ale cărui vânzări ar fi afectate de impunerea unor noi restricţii, a fost cel mai lovit de la BVB, acţiunile Romgaz (SNG) având un declin de 5,49%, la finele săptămânii trecute, în timp ce pentru titlurile OMV Petrom (SNP) scăderea a fost de 3,99%, iar acţiunile Nuclearelectrica (SNN) s-au depreciat 3,34%. Utilităţile au avut deprecieri pe linie, acţiunile Transelectrica (TEL) încheind săptămâna cu o scădere de 4,82%, în timp ce pentru Transgaz (TGN) declinul a fost de 3,23%.

În ton cu declinul sever al sectorului înregistrat în pieţele europene, acţiunile bancare s-au depreciat la finele săptămânii trecute, impactul fiind simţit mai puternic pentru BRD - Groupe Societe Generale (BRD), ce s-au depreciat cu 4,57%, în timp ce pentru acţiunile Banca Transilvania (TLV) scăderea a fost de 2,18%.

Paul Hickey, Bespoke Investment Group: "Din punct de vedere istoric, urmărirea unui raliu sau vânzarea pe o scădere bruscă sunt decizii rareori profitabile"

Bineînţeles că întrebările care se ridică în acest context sunt legate de impactul pe care-l va avea noua variantă a virusului asupra economiei, a pieţelor financiare şi cum ar trebuie să reacţioneze investitorii.

Paul Hickey, cofondator al Bespoke Investment Group a scris vineri într-o notă adresată clienţilor, conform CNBC: "Este important de subliniat că în acest moment se cunosc foarte puţine despre această nouă tulpină, inclusiv dacă rezistă la vaccin sau cât de severă este în raport cu alte mutaţii. Prin urmare, este greu de luat decizii de investiţii în cunoştinţă de cauză, în acest moment (...). Din punct de vedere istoric, urmărirea unui raliu sau vânzarea pe o scădere bruscă sunt decizii rareori profitabile".

Barry Knapp, fondator al Ironsides Macroeconomics, este de părere că scenariul de bază pe care trebuie să-l investitorii este că virusul va rămâne endemic, fără a se transforma în ceva pandemic. "Îngrijorarea este că varianta se răspândeşte, încetinind activitatea şi lovind şi mai mult în lanţurile de aprovizionare. Acest lucru ar putea stimula inflaţia, în timp ce creşterea economică încetineşte", a spus Knapp citat de CNBC.

Pe de altă parte, răspunsul factorilor de decizie la o eventuală nouă criză ar trebui să fie diferit sau va avea un impact diferit decât cel din martie anul trecut, crede Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote.

"Ceea ce a schimbat jocul este că atunci, inflaţia era ultima preocupare a factorilor de decizie, ceea ce nu mai este cazul acum. Problema este că nu pot folosi aceleaşi instrumente pentru a combate inflaţia şi încetinirea economică. Alegerea va fi dificilă", a spus Ozkardeskaya, citată de Reuters.

Opinia Cititorului ( 35 )

  1. volatilitate bazata pe presupuneri

    1. Nu. Vezi mai jos explicatiile.

      Semnat : formerly known as "Ban.Cher.Vali"  

      Indicii europeni FTSE , DAX , CAC sunt pe plus , futurs--i americani DOW , S&P , NASDAQ sunt pe plus , pretul petrolului este in rebound de +5% .

    Agitație fara fundament! Dar bun, sa se mai ieftinească puțin niste companii!

    1. Putina isterie nu strica ptr burse! :)) Sunt multi care așteaptă speriații sa se arunce în cap, vorba lui WB, cele mai bune achiziții se fac când este sânge în piete ;)

      Nu. Vezi mai jos explicatiile.

      Semnat : formerly known as "Ban.Cher.Vali"  

    Dacă se dovedește că noua tulpina de covid este gravă, și se incepe iar cu măsuri generalizate de închidere a economiilor probabil va aduce stagflație. Întrebarea de 1000 de puncte e când se termină toată petrecerea asta de pe burse. Trendul ascendent a cam obosit ..

    1. In cazul asta sunt acțiuni care performeaza și pe pandemie, oamenii consuma in continuare și de acasa iar ce consuma trebuie și platit. Așa că, orice criza aduce și oportunități!

    sa ma ierte Make ... ca mai comentez pe aici desi am fost invitat sa o sterg englezeste (adica politicos si elegant). . . dar e nevoie sa adaug plusvaloare pentru a ajuta nefericitii care NU practica analiza intermarket (intermarkets analysis - una dintre cele mai noi metode de analiza fundamentala (!) nu tehnica DAR BAZATA SI PE FACTORI DE ANALIZA TEHNICA !)

    [Comentariu eliminat conform regulamentului] ...trebuie sa va atrag atentia in legatura cu emergenta unei situatii de un paralelism crunt cu perioada 2008-2009 !!!!  

    Si mai precis: daca aveti platforma de tranzactionare (si sigur aveti daca sunteti pe bursa....) uitati-va pe un ch art la nivel lunar (monthly) pentru simbolurile Eur-USD (perechea strasnic de cunoscuta) si ...EEM (pietele emergente-nivel monthly) : veti observa in constructie acelasi nivel de comportament in zona liniei de rezistenta a trendului (atat Eur-Usd , cat si in cazul ariei de rezistenta EEM - in aria 53-55 puncte ... aria EEM de unde a mai pornit inca o data o cadere masiva in 2008-2009 !!! pana in aria EEM 20-25 puncte) ...  

    Dincolo de faptul ca imi neg (ca scenariu optional !) afirmatiile anterioare ca USD va suporta o cadere in cap ... eu doar avertizez in legatura cu faptul ca Istoria pietelor ar putea sa rimeze (de data asta) ... prezentul cu perioada 2008-2009 !!  

    Ca sa nu se intample asa nenorocire (nu am exagerat termenul) trebuie la modul fulgerator si instant sa vedem o depreciere a USD masiva si grava !!! Adica pe perechea Eur-USD piata nu are voie sa sparga in jos suportul de la 1.125 si mai mult decat atat locomotiva eur-usd trebuie la modul urgent sa inceapa sa pompeze catre pragul-tinta de 1.34-1.355 !!!!  

    Daca eur-usd sparge 1.125 si se mentine sub acel nivel (!) continuand sa coboare spre 1.05 eur-usd SAU MAI JOS .... it's bye-bye pentru EEM (pietele emergente, inclusiv BVB) ... o sa retraim momentele urate 2008-2009 ...  

    deci: "canarul din mina" este euro-usd ...ce va face oare micutul asta ???  

    Coboara sub 1.125 si mentine acest nivel ca Rezistenta continuand sa sape in jos ??? EEM (pitele emergente) vor manca noroi si pietre de cat de jos vor ajunge!  

    SAU:  

    Urca peste 1.15 (pentru inceput) in drumul sau triumfal catre 1.34-1.355 ???? Pietele emergente sunt salvate (pentru moment)....  

    Semnat : formerly known as "Ban.Cher.Vali" (caci dragi imi sunt banii :D ) 

    1. Nu ai fost invitat nici elegant, nici neelegant sa nu mai comentezi.

      Ti-am interzis sa mai numesti "masuri naziste" masurile adoptate pentru combaterea pandemiei, pentru ca este obscenitate si dispret fata de victimele batjocorite si ucise de nazisti (ca sa nu mai vorbesc despre stupiditate, pe care, totusi Regulamentul comentariilor nu o interzice) sa compari obligatia purtarii mastii sau vaccinarea cu gazarea a milioane de persoane pe criterii etnice. 

      Decizia sa postezi comentarii iti apartine, esti liber sa o faci sau sa nu o faci, dar, daca o faci, te rog sa respecti Regulamentul comentariilor care interzice explicit obscenitatea. 

      Mesajul tau la care raspund aici incalca de doua ori Regulamentul: o data pentru ca ma hartuiesti, cu afirmatii false privitoare la ceea ce am facut si inca o data, reiterind afirmatii despre nazismul masurilor de combatere a Omicron (chiar daca formulate negativ). 

      Pe acestea din urma ti le-am sters, facind efortul sa-ti mentin comentariul. 

      Nu ti-am sters comentariul chiar daca ma hartuiesti, dovedind ca nu te invit sa o stergi englezeste.

      Este decizia ta sa respecti Regulamentul gazdei, carer, daca il respecti, te primeste cu placere. 

      bine Make,

      sunt de acord cu raspunsul tau echilibrat.  

      imi pare rau si imi cer scuze pentru hartuire.  

      in conceptele utilizate de mine identific pana la suprapunere (aproape) conceptele de n..... si dictatura/autoritarism.  

      si sunt de acord si cu evaluarea de obscenitate (in sens etimologic - "in afara scenei / in afara cutumelor acceptate").  

      eu nu am o problema cu tine cu Bursa sau cu regulamentul de postat comentarii aici.  

      am o mare problema cu ce viata amara am ajuns sa traim noi romanii si oamenii in general.  

      sunt un om suparat, Make, si imi cer iertare ca ma manifest pe aici (uneori neregulamentar).  

      Ban.Cher.Vali. 

      dar ce e in comentariul initial e deosebit de important pentru participantii la bursa (multumesc pentru mentinerea comentariului).

      oricine foloseste un broker bursier sau un agent de intermediere (eu folosesc firma care anterior se numea vanguard) are un modul de analiza tehnica a pietelor.  

      eu am suprapus graficele eur-usd si eem (piete emergente) la nivel lunar si... mi-au sarit ochii de cap vazand paralelismul izbitor cu perioada 2008-2009.  

      toti oamenii de bursa sa se uite, va rog pe acesti indicatori. Nu va bazati pe vorbele mele, urmariti cifrele si graficele!!!  

      Ban.Cher.Vali 

      Ai spus-o singur, la prima postare, ca iti negi propriile afirmatii referitoare la dolarul american. Optionale sau nu, afirmatiile pe care tu le faci aici sunt ghicitori in stele pe stil nou, combinate cu ghicitori in zat de cafea, palma si talpa.

      Salut Vali.1 15 e zonă de rezistență.

      Sunt exact 2 ani s-o 5 luni de când dolarul a plecat din1.115 spre 1.22 și apoi a revenit spre nivelul de 1 119. 

      Așa cum ai mai spus,corecția vine cât de curând, dar de data asta în spirit contrarian dolarul care se aprecia (refugiu activ) acum se va deprecia spre nivelul de 1. 29-1.33.Atunci voi trece cu toate rezervele din ele în usd.  

      Uniunea suferă masiv de lipsa viziunii,coroborate cu programe socialiste de asist.Anul viitor vor veni oportunități întâlnite o dată la 50 ani,ptr.cei cu lichidități și sânge rece(vorbesc despre investitorii la burse)

      O zi bună! 

      Vom vedea câte victime va face vaccinarea în câțiva ani, sens în care tare aș vrea să nu se transforme în cel mai mare genocid din istoria umanității, așa cum a anticipat un mare specialist, d-l dr. Luc Montagnier, laureat al Premiului Nobel pentru medicină, pentru izolarea HIV.

      Raportat la dozele succesive 3-4 (7), amicii mei din Țara Sfântă, dintre care unul provine dintr-o dinastie de medici, au păreri foarte împărțite despre vaccinarea în pandemie, atâta că unora li s-a interzis comunicarea opiniilor contrare datorită calității oficiale a celor din familie-cine știe înțelege. O să ne revedem la el în Ierusalim, după ce se va termina nebunia asta.  

      La anul vom vedea probabil un crah și începutul unei crize economice, iar aici sper să fiu contrazis de împrejurări. 

      Deocamdată, un unchi care a făcut doza a treia în 20.11, căruia îi spuneam cu drag unchiul bunic, a suferit un avc și este internat la neurologie, motiv pentru care sunt extrem de afectat. 

      Nici acum nu înțeleg cum unii oameni nu au încredere în cei apropiați dar au în propaganda nesimțită de la TV. 

      Dacă pățește ceva unchiul bunic, care nu m-a ascultat când l-am prevenit să nu-și administreze primele două doze și a făcut-o pe a treia fără să-i anunțe pe cei apropiați, pe fondul diabetului pe care-l are din adolescență, urmare a arestării pe motive politice a tatălui, mă retrag pe termen nelimitat de pe forum. 

      Vă doresc tuturor, încă de acum, sărbători fericite și un an 2022 antologic!!!

      complet de acord cu tine.

      si eu urmaresc aria eur-usd 1.29-1.33.

      inca stau si ma gandesc ce chestie cutremuratoare trebuie sa se intample cu SUA si cu USD sa apara asa o depreciere a principalei monede de rezerva.... iti dai seama ca trebuie sa fie ceva masiv, nu?  

      "Optionale sau nu, afirmatiile pe care tu le faci aici sunt ghicitori in stele pe stil nou, combinate cu ghicitori in zat de cafea, palma si talpa"

      mai draga ... macar de-s fi fost un Carl Icahn sau alt mare investitor... dar nu sunt.  

      ii urez sanatate unchiului tau si tie iti urez multa putere si tarie!

      nu mor caii cand vor cainii. 

      Mulțumim frumos, așa-i!!! L-am externat deocamdată ca să nu ajungă pe ,,lista COVID" de care știe până și fetița unor prieteni (12 ani) că ar aduce 20 k medicului și doar 1 k eu familiei decedatului.

      Sper ca totusi nu aveti pretentia sa afirmati ca masurile de combatere a virusului nu sunt gandite de o minte bolnava cam de aceeasi boala care a provocat inceputul masurilor naziste de persecutare a evreilor. Masurile luate in Europa in anii 1933-1938 sunt identice cu cele luate azi impotriva nevaccinatilor DESI vinovati de raspandirea virusului sunt in cel putin egala masura si nevaccinatii.

    actiunea BRD mai are loc mult de scazut. la fel si TGN, COTE, SNG, PETROM, TLV. dividendele pe 2021 se anunta subtiri. Mai mici decat inflatia.

    1. Indicii europeni FTSE , DAX , CAC sunt pe plus , futurs--i americani DOW , S&P , NASDAQ sunt pe plus , pretul petrolului este in rebound de +5% .

    Nu de OMICRON sa se teama lumea ,ci de copiii și nepoții lui.

    Sa explic, succint. 

    Varianta chinezeasca a avut sa zicem 200 mil.infectati -se transmitea așa și așa și erau lockdownuri oribile- 

    A avut muti pui, unii au rămas regionali - Bretania, California, Florida, Peru, Brazilia și chiar - altul decât omicron-Africa de sud  

    Au fost apoi puiul varianta englezeasca care a avut ,sa zicem 500 mil de infectați. 

    Este apoi puiul foarte jucăuș ,transmisibil, Delta, care va avea maxim sa zicem 1-1,5 MLD de infectați -mai vaccinul, mai infectarile anterioare . 

    Acest Omicron pare floare la ureche în privința simptomelor, se pare că e mai ușor. 

    Dar are doua bube. 

    1.Se transmite din priviri, extrem de ușor. 

    2.Nu tine cont de infectarile anterioare. Chiar vaccinul te poate scăpa de forme grave -nu știm inca dacă sunt așa forme- dar nu de infectare. 

    Variantele anterioare se blocau, in general in cei infecati anterior, re-infectatile erau de maxim 1 procent - 

    Omicron, știm din Africa de sud unde peste 3/4 din cei depistați mai avusesera alte tulpina nu se împiedică de infectați anterioare. 

    Dar daca nu se împiedică nici de infectarile cu alte tulpini, nu se va împiedică nici de infectarile cu el însuși . 

    Deci posibil să îl luăm 4-5 MLD de inși ,de mai multe ori . 

    Șansele matematice ale unor copiii mai monstruosi îs mult mai mari că la delta. 

    Așa că se ne ferească Dumnezeu de copiii lui

    1. Problema e deci incertitudinea .

      Pandemia se prelungește și ,ce e mai rău ,poate încă așteaptă. 

      Endemizarea pandemiei, asta e problema de speriat

      Desigur pe lângă aspecte economice sunt cele de sănătate, noii copii ai lui Omicron sau ai unor veri de-ai săi pot face în viitor o populație numeroasă cu sechele post covid RECURENT oribile.

      daca il luam "4-5 MLD de inși ,de mai multe ori " dezvoltam imunitate rapid, cu costuri reduse, simptome usoare, daca nu cumva inventeaza careva o alta tuplina de facut bani

      Tu citești printre rânduri.

      Eu am imunitate la tulpina delta și cu ce mă ajuta la OMICRON ? Sau la copiii lui? 

      Cred că nu ști ca o boala recurenta nu e un fleac, ci coșmarul oricărui medic și pacient. 

      Tocmai că poveste NU se termina repede.

      Mă gândesc că dacă Israel sau Japonia și-au închis granițele or banui ei că nu e chiar suficientă o țuică pe stomacul gol

      Ca orice alt virus ARN gripal, si SARS-CoV-2 o ia in aceeasi directie, respectiv catre variante din ce in ce mai contagioase, dar mai putin virulente.

      De cate ori ai "racit" in viata contractand un virus ARN ? Unii de 2-3 ori pe an, altii odata la 2-3 ani. 

      Este aceeasi poveste si acum, nu e cazul sa ne hiperventilam, doar sa tinem comorbiditatile sub control, care sunt indeosebi: obezitatea, diabetul, anxietatea. 

      Nimeni nu vorbeste despre imunitate, toti ne panicam ca niste infantili ca statul patern si Big Pharma (pe care toti ii hulim) nu sunt capabili sa ne scoata mai repede din pandemie. 

      Underlying Medical Conditions and Severe Illness Among 540,667 Adults Hospitalized With COVID-19, March 2020–March 2021 

      Certain underlying conditions and the number of conditions were associated with severe COVID-19 illness. Hypertension and disorders of lipid metabolism were the most frequent, whereas obesity, diabetes with complication, and anxiety disorders were the strongest risk factors for severe COVID-19 illness.  

      E un coronavirus ,nu un virus gripal

      Noile variante îs enorm de multe, majoritatea îl fac mai handicapat în raport cu gazda. 

      Dar apare ,posibil ,un oribil escape variant.

      Acesta de ex încă nu e horror dar poate fi ,prin prelungirea și extinderea lui matca pentru un horror absolut, de ex ceva care sa afecteze SI tinerii etc  

    conform temei si in spiritul acestui articol vreau sa va atrag atentia in legatura cu o situatie (la care nici eu nu am acum un raspuns, ci doar intrebari).

    toti stiu ca pana in perioada post-criza 2008-2009 a dominat alternanta in plasamentul capitalului intre titluri de stat si actiuni (in general).  

    Dupa minimul absolut de dobanda pe titluri de stat atins in 2020 (adica maximul lor de valoare nominala efectiva), titlurile de stat au intrat lent intr-o piata bear.... dobanzile tot cresc (deci valoarea bondurilor tot scade).  

    Stiuta fiind afirmatia mea ca in perioada Martie 2022 - Aprilie 2023 vom avea un bear market pe actiuni (necesar si suficient pentru cel putin o decada mai incolo) stau si ma intreb (si va intreb) ... dca bondurile scad, daca actiunile vor scadea, daca (poate) usd va scadea... unde naiba se va duce capitalul asta?  

    Intr-un val brusc de crestere pe aur&argint?  

    Poate intr-un ultim val bull de apreciere pe uraniu (cum comenta "comentarii cretine" - un tip de pe aici , de pe forum) ?  

    In crypto ? 

    Inca ma intreb... ce activ de refugiu ar fi valid in aceasta perioada (martie 2022-aprilie 2023) ? Cartile d-lui Iohannis? :) ...

    Astept si apreciez input-uri ...  

    1. Avem o supra-alocare pe unii emitenti care sunt lideri ai noilor tehnologii, care au ajuns la capitalizari uriase si trag singure in sus piata indifferent de contextul covid, asa cum se intampla acum in timp ce scriu cu nasdaq vs. djia, eurostoxx, altele.

      Daca fed nu ridica dobanzile, piata nu scade. Daca bce ridica dobanzile, ingroapa italia, spania, portugalia si inca alte cateva tari, deci nu le va ridica cativa ani, asa cum au declarat si astazi. 

      Aceasta contra-miscare a noilor tehnologii la moda va continua indiferent de ce se intampla negativ, chiar daca o crestere de dobanzi le va afecta si pe ele in faza initiala. 

      Active cu capitalizari marunte precum marfurile nu conteaza in ecuatia marilor capitaluri, decat in contextul unor bule speculative care pot accelera inflatia. 

      Alternativa poate fi detinerea de numerar chiar cu riscul devalorizarii, obligatiuni care ar putea creste initial din cauza realocarilor automate de capital si imobiliarele, care nu vor fi afectate negativ decat de o crestere a dobanzii peste un anumit prag.  

      Problema este ca daca incep sa creasca dobanzile, pragul de la care vor incepe sa reactioneze majoritatea actiunilor (care ar determina acest bear-market de care vorbesti) si imobiliarele este foarte apropiat ...

      De asta se pune problema cat si cu ce viteza sa creasca dobanzile, ca sa nu darame sandramaua. 

      multumesc pentru raspunsul argumentat.

    Eu folosesc metrici mai practici care au lucrat perfect în 2008: relația inversa între US-10 yield și VIX.

    Voi fi MEGA short când VIX>30 (strong resistance) in paralel cu US-10 sub 0.5% (all time low) 

    Pana atunci merg calare pe racheta Fed!  

    1. "relația inversa între US-10 yield și VIX.

      Voi fi MEGA short când VIX>30 (strong resistance) in paralel cu US-10 sub 0.5% (all time low) ""  

      mmm... Yummy.. interesant. Esti un clasicist, un conservator. Esti ursul care stie sa revina in fiecare an la tufa de mure din padure. :) ...ce ne vom face cand vix > 35 cu us-10 ...mai sus...mai sus.... ca dobanda? :) ca se va intampla asta, o sa vezi. .. Cum vei aborda asta? In paradigma ta ar fi un semnal contradictoriu... oare?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb