BURSELE LUMII Optimism pe pieţele de acţiuni din Europa

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 18 februarie 2020

Optimism pe pieţele de acţiuni din Europa

Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, după ce China a luat noi măsuri de stimulare a economiei, în contextul epidemiei de coronavirus.

Euronext Paris

- Titlurile producătorului francez de componente auto Faurecia SA au urcat cu 6,7%, la 45,91 euro. Compania a raportat un avans al profiturilor şi vânzărilor sale în 2019 şi a previzionat că va continua creşterea şi în 2020, deşi condiţiile de pe piaţă vor fi dificile anul acesta. În acelaşi sector, titlurile rivalului Valeo SA s-au apreciat cu 2,5%, la 27,89 euro.

- Acţiunile Alstom SA au consemnat un avans de 3,7%, la 50,38 euro la ora 15.13. Alstom, producătorul trenurilor de mare viteză TGV, a confirmat că poartă discuţii cu privire la o posibilă achiziţie a activităţilor din domeniul feroviar ale grupului canadian Bombardier Inc., în ideea de a forma un grup cu o mărime suficientă pentru a putea concura cu producătorii chinezi de profil. Grupul francez a precizat însă că, deocamdată, nu s-a ajuns la un acord definitiv cu privire la această operaţiune.

- Titlurile retailerului francez Carrefour SA au înregistrat un minus de 0,4%, la 15,80 euro la ora 15.17. Divizia din Brazilia a companiei a convenit preluarea a 30 de magazine de la societatea concurentă Makro, potrivit unui anunţ al acesteia. În urma acordului, Makro va continua să desfăşoare activităţi pe piaţa din Brazilia, dar numai cu 24 de magazine, în cel mai bogat stat al acestei ţări, Sao Paulo.

- Indicele CAC 40 a crescut cu 0,1%, la 6.078,34 puncte la ora 15.20.

Deutsche Börse

- Acţiunile grupului german Bayer AG au coborât cu 1,8%, la 75,89 euro la ora 15.10. Compania va contesta des­păgubiri de 265 de milioane de dolari impuse de o instanţă americană împotriva sa şi a grupului BASF, în favoarea unui fermier din Missouri care a afirmat că un erbicid numit dicamba i-a distrus livezile de piersici.

- Indicele bursier DAX a crescut cu 0,2%, la 13.765,86 puncte la ora 15.12.

Bursele americane au fost închise ieri, SUA sărbătorind Ziua lui George Washington.

Hong Kong Stock Exchange

Bursele din Asia au încheiat ziua de ieri într-un ton mixt, în condiţiile în care persistă temerile legate de coronavirus, iar oficialii chinezi iau măsuri ca să susţină economia.

- Titlurile Huishang Bank Corp. din China au avut un preţ de 2,97 dolari HK, mai mare cu 1,4% faţă de ultima zi a săptămânii trecute. Banca centrală a Chinei a tăiat dobânzile la creditele pe termen mediu.

- În acelaşi sector, acţiunile China Construction Bank Corp. s-au apreciat cu 0,5%, la 6,54 dolari HK, însă cele ale Agricultural Bank of China Ltd. au coborât cu 0,3%, la 3,17 dolari HK.

- Titlurile Great Wall Motors Co. au consemnat un avans de 4%, la 5,93 dolari HK. Compania auto chineză va prelua fabrica din Thailanda a gigantului american General Motors Co., tranzacţie care ar urma să fie finalizată până la sfârşitul acestui an.

- Indicele Hang Seng a crescut cu 0,5%, la 27.959,60 puncte.

Tokyo Stock Exchange

- Acţiunile Kirin Holdings Co. au pierdut 7,7%, atingând 2.337 yeni. Producătorul japonez de bere a raportat rezultate financiare dezamăgitoare pentru anul încheiat în decembrie. În plus, compania se opune propunerii unui activist britanic de a cumpăra acţiuni de trezorerie în valoare de 600 de miliarde de yeni.

- Titlurile grupului auto Nissan Motor Co. au coborât cu 2,1%, la 503 yeni, după ce partenerul său francez Renault SA a raportat prima pierdere anuală din ultimul deceniu.

- Indicele Nikkei 225 s-a depreciat cu 0,7%, la 23.523,24 puncte.

Sydney Stock Exchange

- Acţiunile companiei de asigurări QBE Insurance Group Ltd. au urcat cu 4,3%, la 14,76 dolari australieni, după ce aceasta a anunţat că profitul său anual a sporit cu 41%.

- Titlurile retailer-ului Caltex Aus­tralia Ltd. au câştigat 3,9%, atingând 34,85 dolari australieni. Gigantul canadian Alimentation Couche-Tard a obţinut accesul deplin la registrele contabile ale ţintei sale de preluare, Caltex Australia.

- Indicele S&P/ASX 200 a scăzut cu 0,07%, la 7.125,10 puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb