BURSELE LUMII Pieţele - sub presiunea inflaţiei în creştere şi a consumului în scădere

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 9 iunie 2022

Pieţele - sub presiunea inflaţiei în creştere şi a consumului în scădere

Ray Dalio, fondator Bridgewater Associates: "Stagflaţia va forţa Fed-ul să scadă dobânzile în 2024" Ian Shepherdson, economist-şef Pantheon Macroeconomics: "Nu putem ignora o scădere a pieţei imobiliare din SUA"

Bursele din Europa au încheiat în mare parte în scădere şedinţa de tranzacţionare de ieri, traderii încercând să găsească un echilibru între naraţiunea economiei în încetinire şi naraţiunea care sprijină ideea trecerii de vârful puseului inflaţionist. Datele economice publicate în Europa şi Statele Unite au continuat să semnaleze această încetinire a economiilor vestice, în timp ce redeschiderea economiei chineze reprezintă un posibil catalizator pozitiv pentru activele de risc. De asemenea, pieţele din Asia au făcut notă discordantă ieri, încheind ziua pe plus, în timp ce preţurile mărfurilor şi materiilor prime au continuat să atingă noi maxime (indicele Bloomberg pentru materii prime).

Deutsche Börse

- Indicele DAX, index-ul principal al Bursei de la Frankfurt, înregistra ieri, la ora 17:30, un declin de 1%, în condiţiile în care Eurostat a publicat o creştere economică trimestrială de 0,6% la nivel european în primul trimestru, respectiv o creştere economică anuală de 5,4% în primul trimestru.

- De asemenea, date publicate de statistica de la Berlin au arătat o creştere lună/lună de 0,7% a producţiei industriale din Germania, în luna aprilie, respectiv o scădere anuală (faţă de aprilie 2021) de 2,2%.

- În acelaşi timp, bund-urile germane pe 10 ani au continuat să se vândă agresiv (+5,5% la yield) în condiţiile în care titlurile germane au străpuns (breakout) o tendinţă descendentă veche de peste 3 decenii, străpungere care ar putea aduce în general creşteri masive de dobânzi în toată lumea şi implicit scăderi masive de preţuri în cazul obligaţiunilor.

- Germania s-a împrumutat de altfel, ieri, pe 10 ani, la o dobândă de 1,33%, în creştere puternică faţă de licitaţia anterioară când guvernul german s-a împrumutat pe 10 ani la o dobândă de 0,96%. Ieri, la ora 15:30, ora României, bund-urile germane pe 10 ani din piaţa secundară au atins un maxim al ultimilor 8 ani de 1,36%.

- Totodată, indicii din Europa de Vest s-au tranzacţionat în trend cu evoluţia din Germania, indicele CAC 40 al bursei de la Paris marcând un declin de 1,1% la ora 17:30 ora României, în timp ce indicele pan-european Stoxx 600 marca o scădere de 0,9%.

- Acţiunile Credit Suisse Group scădeau ieri, la ora 16:00, cu aproape 6%, după un nou anunţ al companiei (al treilea din acest an) privind deteriorarea profitabilităţii în 2022. Compania a avertizat că va înregistra pierdere şi în cel de-al doilea trimestru din acest an şi a anunţat că va implementa o nouă rundă de concedieri. La ora 16:30 însă, acţiunile băncii erau în revenire puternică după ce un blog financiar elveţian (Paradeplatz) a publicat un articol în care citează un "insider" cu privire la posibilitatea ca holdingul bancar american State Street să facă o ofertă de 9 franci elveţieni/acţiune pentru a prelua controlul asupra băncii, cu mult peste preţul de ieri din piaţă. La 17:30, acţiunile Credit Suisse marcau un avans de 2,3%, la 6,9 franci/acţiune.

- Acţiunile gigantului Maersk au scăzut ieri cu 8% după ce compania de transporturi comerciale a anunţat că relaxarea restricţiilor care au afectat lanţurile globale de aprovizionare vor reduce marjele pe containere şi implicit veniturile companiei.

- Întrebat la BloombergTV dacă politica monetară ar trebui întărită sau nu de către Fed şi BCE, Danny Blanchflower, fost membru al boardului de la Banca Angliei, a spus că nu există o reţetă clasică de acţiune pe partea de politică monetară pentru momentul actual. "Nu avem niciun precedent istoric pentru situaţia actuală", a spus Blanchflower, care anticipează o încetinire rapidă a creşterii economice pentru acest an şi posibil chiar o recesiune în Europa, SUA şi Japonia.

New York Stock Exchange

- Acţiunile de pe pieţele americane s-au tranzacţionat de asemenea în scădere în debutul şedinţei de ieri, indicii afişând deprecieri de circa 0,3-0,4% după o oră de la deschiderea tranzacţionării în condiţiile în care în pre-market marcau scăderi de câte 0,6%. Companiile de retail din SUA (Target, cea mai recentă) au avertizat în ultima perioadă că marjele de profitabilitate aferente trimestrului al doilea vor fi mai reduse în condiţiile în care acestea se confruntă cu stocuri de produse foarte ridicate şi cu o cerere mai scăzută.

- Indicii principali de la New York se tranzacţionează de două săptămâni într-un interval (range-bound) foarte redus (de 2%), însă piaţa americană ar putea să fie eliberată din acest interval în următoarea perioadă în condiţiile în care miercurea viitoare va avea loc atât şedinţa de politică monetară a Federal Reserve, cât şi expirarea unor contracte importante de "asigurare" pe VIX (Vixperation ) . Totodată, vinerea viitoare are loc expirarea lunară a contracte de aproape 2 trilioane de dolari din piaţa de opţiuni (OPEX). Tranzacţionarea cu volatilitate foarte scăzută ar putea însă să continue până la mijlocul lunii iulie, când odată cu OPEX-ul lunar de atunci se va intra într-un ciclu de expirare mai lung, de 5 săptămâni.

- Piaţa de obligaţiuni din SUA a continuat să se vândă agresiv ieri după şedinţa de marţi în care investitorii au revenit pentru scurt timp la cumpărare, yield-ul la titlurile de stat americane pe 10 ani trecând din nou de pragul de 3%.

- Ray Dalio, fondatorul fondului de hedging Bridgewater Associates, a declarat pentru Australian Financial Review că stagflaţia (creştere economică scăzută şi inflaţie ridicată) va afecta atât de puternic economia SUA că Federal Reserve va fi forţată să scadă din nou dobânzile în 2024, anul următoarelor alegeri prezidenţiale.

- Ieri au fost publicate date noi privind piaţa imobiliară din SUA: noile aplicaţii pentru credite ipotecare, indicator publicat săptămânal ce transmite semnale cu privire la starea pieţei rezidenţiale americane, au scăzut în săptămâna încheiată la data de 3 iunie cu un ritm de 6,5% după o scădere de 2,3% în luna săptămâna anterioară. Totodată, rata medie de dobândă pentru un credit imobiliar pe 30 de ani a urcat la 5,4% de la 5,33%, un maxim al ultimilor ani, preţul locuinţelor a rămas la un nivel ridicat, iar stocul de case noi a rămas la un nivel scăzut.

- Ian Shepherdson, economist-şef Pantheon Macroeconomics, a afirmat, ieri, la BloombergTV, că "nu putem ignora o asemenea scădere a pieţei imobiliare americane". Conform tradingeconomics.com, în ultimele 12 săptămâni au fost 10 scăderi săptămânale ale noilor aplicaţii pentru credite ipotecare şi doar 2 săptămâni de creştere. Shepherdson a afirmat totuşi că există posibilitatea ca declinul pieţei imobiliare americane să nu provoace o recesiune în condiţiile în care, chiar şi în acest moment în care inflaţia este la maximul ultimilor 40 de ani, economia americană arată în continuare soliditate.

- Mâine se vor publica datele oficiale pentru ratele de inflaţie din Statele Unite aferente lunii mai, analiştii anticipând o rată headline an/an de 8,3% pe fondul unei creşteri lunare estimate de 0,7% şi o rată an/an a inflaţiei CORE de 5,9%, în scădere de la 6,2% în aprilie, pe fondul unei creşteri lunare estimate de 0,5%.

Shanghai Stock Exchange

- Bursele din Asia s-au înscris ieri pe un curs ascendent, în condiţiile în care redeschiderea Chinei este pozitivă pentru schimburile comerciale şi activele de risc din regiune. Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a crescut cu 2,2% în şedinţa de ieri. Oraşul Shanghai, unul din cele mai mari din lume, inclusiv din punct de vedere al importanţei economice, a început să fie redeschis gradual săptămâna trecută după două luni de lockdown general, ceea ce a împins în sus inclusiv preţul materiilor prime.

- Yen-ul japonez a continuat să se deprecieze puternic, ieri, în raport cu dolarul american, pe fondul declaraţiilor guvernatorului băncii centrale de la Tokyo privind continuarea politicii monetare ultra-acomodative. Deprecierea pare-se intenţionată a yen-ului japonez ieftineşte bunurile şi serviciile produse de companiile japoneze, majorând practic cererea pentru economia japoneză.

- În acest context, titlurile listate la Tokyo au înregistrat în general creşteri, indicele reprezentativ Nikkei 225 marcând un avans de 1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb