BURSELE LUMII Retailul şi materiile prime dau un impuls burselor europene

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 23 noiembrie 2020

Retailul şi materiile prime dau un impuls burselor europene

Pieţele europene au crescut vineri, în baza evoluţiilor din sectorul retail şi cel al materiilor prime.

London Stock Exchange

- Acţiunile companiei petroliere britanice BP Plc s-au apreciat cu 0,5%, la 245,05 pence, cele ale rivalei anglo-olandeze Royal Dutch Shell Plc - cu 1,5%, la 1.244,80 pence, pe fondul avansului cotaţiilor ţiţeiului.

- Indicele FTSE 100 a câştigat 0,3%, ajungând la 6.351,45 puncte.

Deutsche Börse

- Titlurile operatorului german de transport aerian Deutsche Lufthansa AG au înregistrat un declin de 0,3%, la 9,45 euro. Companiile aeriene vor avea nevoie de ajutoare suplimentare în valoare de 80 de miliarde de dolari, adică aproximativ jumătate din ajutoarele de care au beneficiat deja din partea guvernelor, pentru depăşirea crizei coronavirusului, a avertizat Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA).

- Acţiunile companiei de e-commerce Zalando SE au urcat cu 1,1%, la 80,04 euro. Directorul financiar al societăţii estimează accelerarea creşterii afacerilor acesteia în 2021.

- Indicele DAX a urcat cu 0,4%, la 13.137,25 puncte.

Euronext Paris

- Titlurile companiei auto franceze Renault SA au pierdut 1%, afişând un preţ de 30,85 euro. Renault intenţionează să conserve statutul de "fortăreaţă" a tehnologiei franceze de care beneficiază centrul său de cercetare şi dezvoltare, amplasat în vestul Parisului, în pofida planului de reducere a costurilor lansat de grup, conform preşedintelui acestuia, Jea­n-Dominique Senard.

- Acţiunile societăţii de retail Klepierre SA s-au apreciat cu 0,2%, la 18,02 euro, după ce gigantul american de comerţ online Amazon.com Inc. a informat că va amâna evenimentul "Black Friday" din Franţa până în 4 decembrie.

- Indicele CAC 40 a crescut cu 0,4%, la 5.495,89 puncte.

New York Stock Exchange

Bursele din SUA au urmat un curs negativ vineri, după ce, în ziua anterioară, secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, i-a cerut băncii centrale (Fed) să returneze fondurile puse deoparte pentru împru­muturi de urgenţă.

- Titlurile JPMorgan Chase & Co., cel mai mare grup bancar din SUA, au coborât cu 0,9%, la 114,57 dolari, cele ale rivalului mai mic Bank of America Corp. - cu 0,6%, la 26,81 dolari.

- Acţiunile grupului farmaceutic Pfizer Inc. au urcat cu 1,4%, la 36,70 euro. Uniunea Europeană ar putea plăti peste 10 miliarde de dolari ca să-şi asigure sute de milioane de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi CureVac, conform unui oficial european citat de Reuters.

În plus, Pfizer a anunţat vineri că a depus o cerere la Agenţia americană a medicamentului pentru autorizarea de urgenţă a punerii pe piaţă în Statele Unite a vaccinului candidat împotriva Covid-19, dezvoltat împreună cu societatea germană BioNTech.

- Indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 0,8%, la 29.263,48 puncte, S&P 500 - cu 0,7%, la 3.557,54.

Tokyo Stock Exchange

Bursele din Asia au încheiat pe un curs mixt ziua de vineri, investitorii temându-se de creşterea numărului de îmbolnăviri de Covid-19 şi de probabilitatea impunerii unor noi restricţii în SUA.

- În acest context, acţiunile grupului feroviar nipon Central Japan Railway Co. au coborât cu 2,1%, la 14.355 yeni, cele ale companiei de asigurări Tokio Marine Holdings Inc. - cu 2,5%, la 5.453 yeni.

- Titlurile producătorului de aparate de aer condiţionat Daikin Industries Ltd. au pierdut 2,6%, ajungând la 23.215 yeni. Conform publicaţiei Nikkei, producătorul american de maşini electrice Tesla Inc. a luat în calcul fabricarea de aparate de aer condiţionat pentru locuinţe.

- Acţiunie Hitachi Metals Ltd. au crescut cu 9,9%, la 1.535 yeni. Nikkei a informat că societatea-mamă a Hitachi Metals, Hitachi Ltd., a început să accepte oferte pentru producătorul de metale.

- Indicele Nikkei 225 a coborât cu 0,4%, la 25.527,37 puncte.

Sydney Stock Exchange

- Titlurile asigurătorului QBE Insurance Group Ltd. au scăzut cu 0,9%, la 9,91 dolari australieni, după ce societăţile de profil au pierdut un proces în care solicitau anularea despăgubirilor pentru companiile afectate de pandemia de coronavirus.

- În acelaşi domeniu, acţiunile Insurance Australia Group Ltd. au fost suspendate de la tranzacţionare. Compania examinează impactul financiar al deciziei mai sus menţionate şi cerinţele sale de capital.

- Acţiunile companiei de medicină regenerativă Mesoblast Ltd. au urcat cu 11,3%, la 3,64 dolari australieni, după ce aceasta a încheiat un acord de licenţă exclusivă şi de colaborare cu societatea farmaceutică elveţiană Novartis AG.

- Indicele S&P/ASX 200 a coborât cu 0,1%, la 6.539,20 puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb