• Federal Reserve a început ieri, în mod oficial, procesul de restricţionare cantitativă prin care retrage lichiditate din piaţă şi pune presiune pe preţurile activelor • Jamie Dimon, CEO JPMorgan: "Norii de furtună de deasupra economiei americane s-au transformat într-un "uragan"
Bursele din Europa au încheiat în mare parte în scădere şedinţa de tranzacţionare de ieri, traderii încercând să găsească o naraţiune care să susţină cotaţiile după raliul masiv de săptămâna trecută, pornit de la o declaraţie a guvernatorului Federal Reserve (Fed) Raphael Bostic privind posibilitatea unei "pauze", în septembrie, în ciclul Fed de majorări de dobânzi.
Datele economice publicate însă în Europa şi Statele Unite nu au ajutat, raportările de ieri indicând încetinire a activităţii economice în UE şi menţinere în linie cu aşteptările în SUA, unde Fed ieri a început oficial procesul de restricţionare cantitativă (QT - quantitative tightening - eng.), respectiv procesul de retragere de lichiditate din pieţe. Totodată, Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan, a avertizat că "norii de furtună" de deasupra economiei americane s-au transformat într-un "uragan".
• Deutsche Börse
- Indicele DAX, index-ul principal al Bursei de la Frankfurt, înregistra ieri, la ora 17:15, un avans de 0,5%, în ciuda datelor publicate de statistica de la Berlin care au arătat o scădere lună/lună de 5,4% a vânzărilor cu amănuntul în luna mai după un avans de 0,9% în luna aprilie. Datele au condus la o contracţie de 0,4% a vânzărilor cu amănuntul în ritm anual (în luna mai 2022 vs. luna mai 2021), de la un plus de 4% în luna aprilie. Datele privind vânzările cu amănuntul ridică riscul unei recesiuni în Germania în condiţiile în care consumatorii au început să taie din cheltuieli în răspuns la inflaţia galopantă, care în Germania a ajuns la o rată anuală de 8,7% în luna mai.
- Totodată, S&P Global (care include şi fosta IHS Markit) a raportat ieri că activitatea sectorului manufacturier din Germania s-a menţinut în zona expansiune în luna mai. În acelaşi timp, activitatea sectorului manufacturier din Italia a încetinit puternic în luna mai şi a fost aproape de contracţie, în timp ce în Franţa şi Spania activitatea sectorului industrial a continuat să crească însă doar într-un ritm în linie cu aşteptările economiştilor. Companiile au raportat de asemenea că se confruntă în continuare cu probleme de aprovizionare şi creşteri de preţuri pentru input-uri, precum şi cu o scădere a cererii.
- Acţiunile companiei de asset management a Deutsche Bank, DWS (DWS Group GmbH & Co KgaA), înregistrau, ieri, la ora 17:30, un declin de 5% după ce directorul său general Asoka Woehrmann a anunţat că va demisiona în condiţiile în care conducerea şi compania sunt acuzate că au "păcălit" investitorii în ceea ce priveşte investiţiile "verzi" ale grupului. Compania s-a confruntat cu descinderi ale forţelor de ordine care s-au soldat cu percheziţii şi confiscări de documente.
• New York Stock Exchange
- Acţiunile de pe pieţele americane s-au tranzacţionat puternic în scădere în debutul şedinţei de ieri, indicii afişând scăderi de câte 1% după o oră de la deschiderea tranzacţionării în condiţiile în care în pre-market marcau creşteri de câte +0,7%. Ieri a început oficial procesul de restricţionare cantitativă prin care Federal Reserve reduce lichiditatea din sistemul financiar pentru a reduce inflaţia monetară, procesul fiind unul care reduce în general cererea pentru active financiare - spre deosebire de relaxarea cantitativă care pompează bani în sistem şi oferă companiilor lichiditate ieftină.
- Indicii principali de la New York au marcat săptămâna trecută un raliu puternic în cadrul pieţei "bear" în care ne aflăm din debutul acestui an, piaţă caracterizată de vânzarea oricărui raliu (fenomenul "sell the rally", contrar celui "buy the dip"), iar semnalele primite de la oficialii Rezervei Federale indică probabilitatea ca luna septembrie să nu aducă nicio "pauză" în majorările de dobândă (Bostic a revenit asupra declaraţiei sale de săptămâna trecută într-un interviu publicat ieri de Marketwatch.com), ci din contră, o altă majorare de 50 de puncte de bază astfel încât dobânda-cheie să ajungă peste rata neutră de politică monetară (care nici nu stimulează şi nici nu restricţionează activitatea economică) până în finalul anului, astfel încât poziţia politicii monetare să fie cu adevărat restrictivă şi implicit adecvată în raport cu scopul de combatere a inflaţiei.
- Preşedintele SUA Joe Biden s-a întâlnit, marţi, cu preşedintele Fed Jerome Powell şi cu secretarul Trezoreriei Janet Yellen, o şedinţă rară în condiţiile în care Fed se bucură de independenţă. Biden s-a folosit de prezenţa camerelor de filmat pentru a afirma că sprijină total Fed-ul în lupta sa contra inflaţiei. De asemenea, Janet Yellen, la rândul ei fost preşedinte Fed, şi-a făcut în mod public "mea culpa", ea recunoscând în cadrul unui interviu pentru CNN că "a greşit cu privire la direcţia pe care inflaţia urma să o ia".
- Totodată, ieri, banca centrală a Canadei a majorat dobânzile cu 50 de puncte de bază, la 1,50% de la 1,00%, Bank of Canada avertizând că "ar putea să fie şi mai agresivă" cu majorările de dobândă. În prezent, banca canadiană este aşteptată să majoreze cu încă 50 de puncte de bază la următoarea şedinţă de politică monetară, avertismentul semnalând posibilitatea unei majorări de 75 de puncte de bază.
- Jamie Dimon, CEO-ul JP Morgan Chase, a avertizat ieri, în cadrul unei conferinţe economice din New York, că "norii de furtună" deasupra economiei americane s-au transformat într-un "uragan" cauzat de programul "fără precedent de QT" al Fed şi "războiul din Ucraina".
- Piaţa de obligaţiuni din SUA a continuat să se vândă agresiv ieri după şedinţa de marţi, yield-ul la titlurile de stat americane pe 10 ani atingând apropiindu-se din nou de 3%. În acelaşi timp, bund-urile germane pe 10 ani sunt la limită să străpungă (breakout) o tendinţă descendentă veche de peste 3 decenii, străpungere care ar aduce creşteri masive de dobânzi în toată lumea şi implicit scăderi masive de preţuri în cazul obligaţiunilor.
- Institute of Supply Management (ISM) a publicat ieri date care au arătat că activitatea sectorului manufacturier american a continuat să crească în luna mai, uşor peste aşteptări.
- Acţiunile Salesforce (CRM) creşteau ieri, după o oră şi jumătate de la debutul tranzaţionării, cu peste 12%, după ce compania a publicat estimări pozitive pentru profitul anului curent şi a anunţat că nu înregistrează vreun impact semnificativ din cauza contextului economic plin de incertitudini.
• Shanghai Stock Exchange
- Bursele din Asia s-au înscris şi ele tot pe un curs mixt, ieri, în condiţiile în care deprecierea dolarului pare să fi luat sfârşit.
- În acest context, titlurile listate la Tokyo au înregistrat în medie creşteri, indicele reprezentativ Nikkei marcând un avans de 0,65%.
- Acţiunile listate la Shanghai Stock Exchange au continuat însă să scadă, la nivel de indice, cu o depreciere de 0,2%. Oraşul, unul din cele mai mari din lume, inclusiv din punct de vedere al importanţei economice, a început să fie redeschis gradual ieri după două luni de lockdown general.