BURSELE LUMII Temerile de război în Europa, resimţite pe pieţele acţiunilor

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 21 februarie 2022

Temerile de război în Europa, resimţite pe pieţele acţiunilor

Bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza realimentării tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina.

Euronext Paris

- Titlurile companiei aeriene franco-olandeze Air France-KLM au pierdut 2,3%, ajungând la 4,04 euro. Operatorul de transport intenţionează să atragă până la 4 miliarde de euro ca să ramburseze fondurile de stat primite din cauza pandemiei de Covid-19.

- Acţiunile grupului auto franco-italian Stellantis NV s-au depreciat cu 0,9%, la 16,71 euro. Guvernul de la Roma va acorda sprijin de sute de milioane de euro pentru planificata fabrică de baterii a producătorului auto Stellantis în Termoli, sudul Italiei, a anunţat ministrul italian al Industriei, Giancarlo Giorgetti, citat de Il Sole 24 Ore.

- Titlurile companiei auto Renault SA au scăzut cu 0,04%, la 36,32 euro. Clotilde Delbos a anunţat că va demisiona din funcţia de director financiar al Renault, ca să se concentreze pe conducerea diviziei Mobilize.

- Indicele CAC 40 a coborât cu 0,3%, la 6.929,63 puncte.

Euronext Amsterdam

- Acţiunile asigurătorului olandez NN Group NV au înregistrat un minus de 1,8%, la 49,76 euro. Comisia Europeană a aprobat achiziţia NN Investment Partners Holding NV (NNIP) din Ţările de Jos de către Goldman Sachs Group Inc. din SUA.

- Indicele AEX a coborât cu 0,8%, la 744,89 puncte.

Deutsche Börse

- Titlurile Continental AG, al doilea mare producător european de componente auto şi anvelope, au avut un preţ de 87,51 euro, mai mic cu 3% faţă de ziua anterioară. Compania germană ia în considerare scindarea în patru afaceri separate, pentru a spori capitalizarea de piaţă, dar trebuie să convingă acţionarul majoritar Schaeffler de acest plan, informează Manager Magazin, citând surse anonime.

- Acţiunile Volkswagen AG au scăzut cu 2,5%, la 241,80 euro. Compania auto este în discuţii cu grupul chinez Huawei pentru achiziţia diviziei acestuia specializată în conducere autonomă, pentru o sumă de ordinul miliardelor de euro, anunţă Manager Magazin.

- Indicele DAX a coborât cu 1,5%, la 15.042,51 puncte.

New York Stock Exchange

Bursele americane au scăzut vineri, de asemenea, pe fondul temerilor legate de evoluţia crizei ruso-ucrainene.

- Acţiunile emitentului de carduri Visa Inc. s-au depreciat cu 0,9%, la 222,69 dolari. Amazon.com Inc. a ajuns la un acord cu Visa pentru a-i accepta cardurile de credit în reţeaua sa, punând capăt unui conflict dintre cele două companii care ameninţa să perturbe plăţile de comerţ electronic şi să dea o lovitură procesatorului de plăţi din SUA.

- Titlurile constructorul auto Ford Motor Co. au urcat cu 2,9%, la 18,04 dolari. Compania analizează modalităţile prin care ar putea să separe operaţiunile sale de producţie de vehicule electrice de cele tradiţionale, informează Bloomberg News, citând surse apropiate situaţiei.

- Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 0,7%, la 34.079,18 puncte, S&P 500 - tot cu 0,7%, la 4.348,87 puncte.

Nasdaq

- Acţiunile producătorului de maşini electruce Tesla Inc. au pierdut 2,2%, atingând 856,98 dolari. Directorul general al Tesla, Elon Musk, a acuzat Comisia pentru burse şi valori mobiliare (SEC) de hărţuire, într-un efort calculat de a-i "reduce" dreptul la liberă exprimare, în supravegherea comunicării sale cu acţionarii, ca parte a unui acord din 2018 care a soluţionat acuzaţii împotriva sa, transmite CNBC.

- Indicele Nasdaq Composite a coborât cu 1,2%, la 13.548,06 puncte.

Tokyo Stock Exchange

Bursele din Asia au scăzut vineri, în majoritate, din cauza revenirii temerilor legate de un eventual război în Europa.

- Titlurile producătorului de electronice Sony Corp. au coborât cu 0,7%, la 12.075 yeni, cele ale producătorului de utilaje Komatsu Ltd. - cu 1,2%, la 2.738 yeni. Autorităţile de la Tokyo au anunţat că, în ianuarie, inflaţia anuală din Japonia a fost de 0,5%.

- Acţiunile companiei auto Honda Motor Co. au urcat cu 0,2%, la 3.687 yeni, cele ale Nissan Motor Co. - cu 1,1%, la 615 yeni.

- Indicele Nikkei 225 a coborât cu 0,4%, la 27.122,07 puncte.

Sydney Stock Exchange

- Acţiunile producătorului australian de petrol Woodside Petroleum Ltd. s-au depreciat cu 1%, la 27,44 dolari australieni, cele ale rivalului Santos Ltd. - tot cu 1%, la 7 dolari australieni. Preţurile petrolului au scăzut, joi, cu aproximativ 2%, pe fondul intrării în fază finală a discuţiilor pentru reluarea acordului nuclear cu Iranul, care ar putea debloca livrările iraniene de ţiţei, dar pierderile au fost limitate de tensiunile crescute dintre principalul exportator de energie Rusia şi Occident, în legătură cu Ucraina.

- Pe acelaşi segment, titlurile Origin Energy Ltd. au pierdut 8,3%, la 5,65 dolari australieni.

- Acţiunile QBE Insurance Ltd. au înregistrat un declin de 8,7%, la 11,55 dolari australieni. Asigurătorul a raportat un profit sub ateptări pentru înregul an fiscal.

- Indicele S&P/ASX 200 a coborât cu 1%, la 7.221,70 puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb