Fondatorul şi preşedintele dezvoltatorului imobiliar chinez Evergrande, Hui Ka Yan, a folosit deja 1,1 miliarde de dolari (circa şapte miliarde de yuani) din banii proprii, obţinuţi prin vânzarea sau gajarea unor active, pentru a ţine compania în viaţă, conform Business Insider, ce citează China Business News (CBN).
Gigantul imobiliar este cel mai îndatorat dezvoltator din lume, cu datorii de 300 de miliarde de dolari. Evergrande a reuşit să plătească câteva cupoane restante la timp, evitând deocamdată intrarea în incapacitate de plată, ceea ce ar putea aduce o adevărată criză pentru întregul sector.
Conform CBN, deocamdată, doar Hui "strânge personal bani" pentru Evergrande, care este al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar din China. Demersul fondatorului companiei vine după ce, la finele lunii trecute, autorităţile de la Beijing i-au cerut să-şi folosească banii proprii pentru a plăti din datoriile Evergrande.
Hui a strâns 1,1 miliarde de dolari din vânzarea sau gajarea unor bunuri personale, încă din iulie, banii fiind folosiţi pentru susţinerea operaţiunilor de bază ale Evergrande. Pe lângă dobânzile pentru obligaţiunile emise, compania trebuie să plătească salariile personalului şi să continue proiectele aflate deja în construcţie, menţionează CBN.
Conform Reuters, pentru strângerea de fonduri, Hui şi-a gajat două proprietăţi de lux din Hong Kong, a vândut opere de artă şi caligrafie din colecţia sa.
Luna trecută, Evergrande şi-a vândut două dintre avioanele sale pentru peste 50 de milioane de dolari. De asemenea, compania şi-a înstrăinat mai multe active, înregistrând pierderi uriaşe, doar pentru a face rost de lichidităţi.
Miercuri, Evergrande a anunţat că îşi vinde întreaga participaţie deţinută la producătorul de film şi streaming TV HengTen Network, pentru 273,5 milioane de dolari, suferind o pierdere de 1,09 miliarde de dolari. Săptămâna trecută, dezvoltatorul imobiliar a vândut producătorul olandez de motoare electrice e-Traction pentru 2,27 milioane de dolari, echivalentul unei pierderi de 97% faţă de preţul de achiziţie, de 78,4 milioane de dolari, conform Business Insider.
Creditorii Evergrande urmăresc şi celelalte active ale lui Hui, inclusiv un yaht de 60 de metri numit Event, estimat la 60 de milioane de dolari, precum şi un avion privat Airbus, informează Reuters, care citează rapoarte din presa chineză.
Întrucât datoriile Evergrande se ridică la 300 de miliarde de dolari, suma de 1,1 miliarde de dolari plătită de Hui nu înseamnă mare lucru, dar efortul poate totuşi să conteze.
Zhiwu Chen, directorul think tank-ului Asia Global Institute, a declarat la Bloomberg, preluat de Business Insider: "Hui trebuie să demonstreze că foloseşte măcar o parte din bunurile personale pentru a plăti unele datorii (...). Trebuie să dea dovadă de multă bună-voinţă, pentru a evita consecinţe mai grave".
Evergrande a fost înfiinţată la sfârşitul anilor 1990 ca dezvoltator imobiliar, ulterior extinzându-se în industrii precum asigurări sau vehicule bazate pe noi tipuri de energie.