Acţiunile pieţelor emergente scad, pe măsură ce şansele de victorie ale republicanului Donald Trump la preşedinţia Statelor Unite cresc şi, odată cu acestea, probabilitatea ca planul său legat de tarife să fie implementat, scrie Business Insider.
Indicele MSCI Emerging Markets se îndreaptă către cel mai mare declin lunar din ianuarie încoace, având, la jumătatea şedinţei de tranzacţionare de la finele săptămânii trecute, o scădere de 3,1% faţă de nivelul de la începutul lui octombrie. Nume importante din indice, precum Samsung (-9%), Alibaba (-13%) sau Tencent (-5%) au suferit printre cele mai importante scăderi, furnizând circa jumătate din declinul coşului de acţiuni, conform publicaţiei americane.
Cu două săptămâni înainte de alegeri, şansele victoriei lui Trump urcaseră la până la 66%, potrivit site-ului de predicţii şi pariuri Polymarket, cele mai ridicate din aprilie încoace, când contracandidatul său era Joe Biden. La finele săptămânii trecute, scăzuseră uşor, până la 64%. Pe de altă parte, sondajele de opinie arată o luptă mult mai strânsă, cea mai recentă medie naţională compilată de RealClearPolitics indicând-o pe Haris cu şanse la victorie de 48,7%, faţă de 48,5% pentru Trump, scrie Business Insider.
Potrivit publicaţiei americane, fostul preşedinte Donald Trump a propus creşterea tarifelor pentru importurile provenite din toate ţările cu până la 20%, în vreme ce importurile din China vor fi supuse unor tarife de 60%. Temerile investitorilor legate de un război comercial nu sunt nefondate, în condiţiile în care, în 2018, războiul comercial al preşedintelui SUA cu China a dus la o performanţă semnificativ mai redusă a acţiunilor pieţelor emergente faţă de cele din Statele Unite. Acum, strategii sunt de părere că alegerile îi îndepărtează din nou pe investitori de pieţele emergente, pe măsură ce incertitudinea creşte.
"Alegerile din SUA au devenit un factor cheie al incertitudinii, în condiţiile în care poziţionarea faţă de risc tinde în mod clar către o atitudine mai prudentă. În interacţiunile noastre recente cu clienţii, am simţit că apetitul investitorilor din pieţele emergente globale privind creşterea bugetelor investiţiilor în active riscante poate fi redus semnificativ", scriau analiştii de la Citi într-o notă publicată la jumătatea lui octombrie.
Conform strategilor, sentimentul pieţei era foarte diferit faţă de cel din urmă cu o lună, când investitorii estimau şanse de câştig mai mari pentru Harris. "A apărut o schimbare semnificativă în sentimentul investitorilor, astfel încât, probabil, bugetele (n.r. destinate activelor riscante) s-au modificat în funcţie de acestea", au spus cei de la Citi.
Alţi factori, precum intensificarea tensiunilor geopolitice în Orientul Mijlociu şi vânzările din pieţele de obligaţiuni îi îndepărtează pe investitori de activele mai riscante, mai scrie Business Insider.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2024, 13:41)
vai si amar de SUA daca iese Trump
violente si iesirea statului de drept in afara ariei dreptului (!) - vorbesc despre un regim dictatorial in SUA!
vai si amar de ei saracii.... ei cred ca vor iesi la liman cu Trump, dar de fapt exact aceasta optiune ii afunda in haul Istoriei si nu vor mai exista in maxim 8 ani !
Ban.Cher.Vali
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2024, 13:43)
eventualele corectii pe pietele emergente de actiun vor fi slabe (20-25% maxim) si va recomand sa le cumparati cu doua maini - inclusiv Ro !
Nu va asteptati la caderi de neam prost gen -50, -75, -90% sau alt tampenii.
Daca prindeti - 20, -22% corectie pe piata BVB Ro sa va considerati multumiti !
Piata locala BVB e intr-o piata bull multidecada si va mai continua astfel inca destui ani !
CUMPARATI ROMANESTE!
Ban.Cher.Vali
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2024, 13:46)
intre a cumpara Bank of America sau Goldman Sachs si a cumpara TLV sau BRD, intotdeauna voi alege actiunile romanesti !
Banul bun se tine aproape, nu departe!
Ban.Cher.Vali
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2024, 14:55)
De acord cu indemnurile tale, mai putin cu ceea ce ai spus despre Trump. E nevoie de Trump si RFK si de Elon sa mai tempereze excesele Deep State-ului, captura FDA-ului, sa puna capat actiunilor de cenzura folosite de Big Tech impotriva populatiei, sa incheie razboiul din Ucraina, si sa se ajunga la un armistitiu in Golf.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2024, 15:39)
Deep state? ce e aia ma deep state? unde e asta de-l invocati cand va convine si cand nu? care cenzura ma cand geme internetul si feisbucu de elucubratii conspiratii si sfaturi imbecile?! cum sa incheie razboiul, se retrage rusia din ce a luat cu japca? vorbeste el cu houthy si hamas?
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2024, 15:48)
m-am referit exact la ce ai zis tu
asteptarile sunt mari
realitatea...va fi crunta
lumea sa se pregateasca de King Trump... nu de President Trump!
Ban.Cher.Vali
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2024, 16:37)
Orice stat are un deep state, inseamna birocratia permanenta impletita cu marele capital si serviciile militare si de informatii. Orice om cat de cat informat cunoaste fenomenul. Inclusiv Eisenhower l-a criticat. Gasesti articole in publicatii de casa despre asta, sub denumirea 'statul pe autopilot'. Dar avand in vedere ca esti spalat pe creier, o sa regurgitezi aceeasi placa ignoranta.