BUSINESS INSIDER: "Putin a năruit visul Moscovei de a deveni un centru financiar internaţional"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 iulie 2022

"Putin a năruit visul Moscovei de a deveni un centru financiar internaţional"

Economia Rusiei va scădea cu 8,5% în acest an, cel mai mare declin de la căderea Uniunii Sovietice, conform FMI

În urmă cu doar un deceniu, Rusia avea ambiţia să facă din Moscova un centru financiar global, vis care a fost spulberat de războiul început de Vladimir Putin în Ucraina, conform Business Insider.

La o conferinţă din 2010 desfăşurată la Sankt Petersburg, preşedintele de atunci Dmitri Medvedev a declarat că interesul Rusiei de a deveni un centru financiar global este "evident", după cum scria BBC la acea vreme. Ţara are nevoie de "un sistem financiar naţional dezvoltat şi competitiv la nivel global" pentru a moderniza economia, afirma Medvedev.

Hassan Malik, analist la Loomis Sayles, companie americană de consultanţă în managementul investiţiilor, a spus: "Kremlinul a depus multe eforturi pentru a face din Moscova un centru financiar internaţional. Diferiţi politicieni ruşi, inclusiv Putin, au vorbit ani de zile despre transformarea Rusiei într-un centru financiar internaţional".

Conform analistului de la Loomis Sayles, care a trăit în Rusia între 2005 şi 2008, în următorii zece ani de la conferinţă, ţara a început să pună bazele viziunii sale. "La nivel oficial au fost făcute eforturi pentru a îmbunătăţi profilurile Moscovei şi ale Sankt-Petersburgului, iar Kremlinul s-a străduit să facă din rublă o monedă de rezervă globală", a spus Malik, citat de Business Insider.

În ciuda riscurilor pe care le prezenta, fiind o economie mare şi bogată în resurse, Rusia a fost o destinaţie atractivă pentru investiţii. Giganţi financiari precum Goldman Sachs şi Citibank şi-au înfiinţat reprezentanţe la Moscova, alături de toate cele patru mari firme de audit - PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst & Young şi Deloitte.

Dar anexarea ilegală a Crimeei în 2014 şi războiul de acum din Ucraina au năruit ambiţiile Moscovei de a deveni un centru financiar mondial important. La scurt timp după invazie, Statele Unite şi aliaţii săi occidentali au aplicat sancţiuni severe Rusiei, iar băncile importante şi instituţiile financiare internaţionale s-au retras în masă din ţară. Toate cele patru mari firme de audit au plecat sau sunt pe cale să se retragă din Rusia, la fel ca Goldman şi Citibank.

Mai mult decât atât, războiul nu numai că a ruinat statutul Moscovei ca centru financiar, dar marchează şi o inversare faţă de eforturile de la începuturile domniei lui Putin pentru modernizarea economiei ţării.

Reforma şi expansiunea economiei Rusiei, din primii ani ai lui Putin la Kremlin

Economia Rusiei nu a fost întotdeauna în regres. Când Vladimir Putin s-a instalat ca preşedinte, din 2000 până în 2008, a pledat pentru reforme şi modernizare, a scris luna trecută Anders Cslund, economist la think tank-ul Stockholm Free World Forum. Pe atunci, Putin "promova adesea reforme sensibile, susţinând iniţiative de modernizare a economiei ruse", printre reformele sale majore fiind cea fiscală şi reducerea birocraţiei pentru înfiinţarea întreprinderilor mici şi mijlocii, conform economistului.

"Putin a reuşit să ducă la bun sfârşit toate reformele economice progresiste începute în anii 90 de administraţia lui Boris Elţin, primul preşedinte al Rusiei după prăbuşirea Uniunii Sovietice", a adăugat Cslund. "De asemenea, Putin a susţinut integrarea internaţională a Rusiei, făcând eforturi pentru aderarea ţării la Organizaţia Mondială a Comerţului".

Au fost politici care au dat roade, iar Rusia s-a bucurat de o perioadă de expansiune economică puternică în primii ani ai erei Putin, cu o rată anuală de creştere de circa 7%, din 1999 până în 2008, potrivit economistului.

Investiţiile străine directe în Rusia au avut o creştere constantă în anii 2000, până la criza financiară globală din 2007-2008, potrivit datelor Băncii Mondiale. După recesiune, investiţiile străine directe şi-au reluat tendinţa ascendentă până când Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014, ceea ce a declanşat un val de sancţiuni al Statelor Unite şi Europei. Chiar şi după anexarea Crimeei, Rusia a mers înainte cu ambiţiile sale financiare, inclusiv prin înfiinţarea în 2011 a Bursei din Moscova care funcţionează şi astăzi, scrie Business Insider.

Întoarcerea la politicile izolaţioniste

Dacă iniţial pleda pentru reformă şi modernizare, odată cu cea de-a doua perioadă de domnie la Kremlin, în 2012, Putin "începuse deja să adopte politici izolaţioniste, protecţionism şi înlocuirea importurilor", a spune Cslund.

Astăzi, Rusia este aproape un paria internaţional, instituţiile financiare globale retrăgându-se din ţară din cauza sancţiunilor aplicate pentru războiul din Ucraina. În martie, la doar câteva zile după invazie, TheCityUK - un jucător important din industrie - a anulat un memorandum de înţelegere cu Rusia prin care se angajase să susţină Moscova să devină un centru financiar internaţional. De asemenea, la numai 100 de zile de la înfiinţare, un grup de lucru global susţinut de Statele Unite, a blocat şi îngheţat active de peste 330 de miliarde de dolari, ce aparţin ruşilor şi băncii centrale din Moscova.

Conform Financial Times, zeci de mii de locuri de muncă au fost afectate de plecarea celor patru mari firme de audit, ce aveau circa 15.000 de angajaţi, în timp ce la băncile occidentale lucrau peste 40.000 de persoane.

Rusia caută soluţii în interior pentru a face faţă sancţiunilor, dar îi va fi foarte greu să se apropie de marile economii bazate pe cunoaştere

În ciuda plecărilor, şomajul în Rusia a rămas la un nivel constant, deoarece companiile părăsesc ţara într-o manieră ordonată, iar Kremlinul a încercat să menţină locurile de muncă inclusiv prin presiuni asupra angajatorilor, tactică folosită de regimul Putin de-a lungul anilor, spune Malik.

Asta implică şi tranzacţii prin care companii străine îşi vând afacerile şi operaţiunile din Rusia către cumpărători locali, care continuă să le administreze sub o altă marcă. Practic, Rusia caută soluţii în interior pentru a face faţă sancţiunilor, dar experţii sunt sceptici că ţara va putea astfel să se apropie de marile economii bazate pe cunoaştere.

"O economie bazată pe cunoaştere depinde de interacţiunea cu tot ceea ce este de ultimă oră, în orice domeniu - iar asta implică interacţiuni internaţionale", a spus Malik.

Fondul Monetar Internaţional a estimat într-un raport din aprilie că economia Rusiei va scădea cu 8,5% în acest an, urmată de un declin suplimentar de 2,3% în 2023. Ar fi cel mai mare recul al economiei celei mai mari ţări din lume după căderea Uniunii Sovietice în 1991, conform Business Insider.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. informatie fierbintica de la mine, cu surse de la amicii manageri din Big 4-urile unde am activat...

    "Giganţi financiari precum Goldman Sachs şi Citibank şi-au înfiinţat reprezentanţe la Moscova, alături de toate cele patru mari firme de audit - PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst & Young şi Deloitte." 

    INCEPAND CU 2007 (si inca e valid sistemul) RUSIA A RULAT MANAGERI DE AUDIT DIN BIG 4-URILE LOR IN BIG 4-URILE DIN EUROPA CENTRALA SI DE EST PENTRU ACCES LA INFORMATII ECONOMICE SI INDUSTRIALE SECRETE.  

    1. Prostii. Auditorii nu au acces la patente, secrete industriale.

      Omu' e dus cu pluta, de la jobul Volksbank acum a sarit, imaginativ evident, la EY...

      Așa zici ? :)

      Ey Alex milcev

      Amărâților, nu-i ajungeți nici măcar până la glezna că valoare lui vali... Vorbiți și voi degeaba.

      tu crezi ca m-am referit la patente si secrete industriale? :))))))

      sunt informatii de nota 10 care pot fi derivate din fluxurile de investitii bugetate pe anii urmatori (de exemplu) ca sa iti dai seama unde e sunca :))  

      dpdv contabil ai 1001 instrumente in timpul unui audit ca sa iti dai seama de situatii fine si apoi sa culegi informatii :)) ... desigur sub acoperirea ca detaliezi testele de control si restul ....

      adevarat, multumesc!

      Tu te aperi, tu îți mulțumești. E bine...

    poate cu cei din CIS si 1-2 din BRICS

    1. Sigur va fi un centru financiar in G8-ul non-vestic, acel G8 care are PIB-ul mai mare decat G7 vestic.

      ...

      Cum ai calculat? Ai pus Coreea de Nord și Transnistria?

      Am citit in Pravda ucrainiana.

      "The group of eight countries that do not take part in the sanctions wars - China, India, Russia, Indonesia, Brazil, Mexico, Iran, Turkey - is 24.4 per cent ahead of the old group in terms of GDP per capita." 

      Aaaa, ok, Brazilia are GDP per capita cât Republic of Moldova, China e sub Irak, India e sub El Salvador.

      Încearcă să nu mai rumegi nutreț sovietic. :) 

      Nu, a dat pe gat o sticla de vodca inainte de calcul si asa a iesit rusia stapana inelelor.

      In curand India va avea de ales intre petrolul rusesc si investitorii occidentali care vor parasi China. Va avea de ales intre a fi noua China sau a ramane in continuare saraca si inapoiata. Exodul este la inceput.

    In interesul informarii cititorilor, unii foarte dezinformati de organele pro-vest de dezinformare, pe langa estimatul FMI de -8%, ar fi fost util de pus si raportul bancii centrale rusesti care acum o saptamana anunta doar un -4% si deja revenirea pe crestere.

    Dar pe langa rusi, mai este si estimatul JP Morgan care spune: 

    "JPMorgan says Russia's economy is doing much better than expected — and will only shrink 3.5% this year despite Western sanctions" 

    The Russian economy's downturn this year will be much milder than originally expected, with gross domestic product falling just 3.5% in 2022, according to new predictions fr om JPMorgan. 

    The bank's economists said in a note sent to clients on Friday that Russian economic data for May came in stronger than expected, with the manufacturing sector and consumer spending both appearing to stabilize. 

    "Meanwhile, the labor market displays little sign of distress," they said. Unemployment dipped to 3.9% in May fr om 4% in April. 

    The resilience in the Russian economy comes despite the tough sanctions imposed on the country over its invasion of Ukraine in late February, and the exodus of foreign companies. 

    Russia has, in part, been able to weather the storm somewhat better than expected because it's still exporting large amounts of energy. That's generated foreign currency with which the government has been able to prop up the ruble, helping to get a grip on inflation. 

    "Looking beyond political tensions the Russian economy is delivering upside surprises," JPMorgan said. "For now, Russia is tracking a far milder recession than had been feared when the invasion began." 

    JPMorgan raised its GDP forecast for 2022 to -3.5%, fr om -5% previously, well above the Wall Street consensus prediction of -9.6%. 

    1. În martie s-a pus lacăt pe fabrici și uzine, iar șomajul a scăzut la 3,9%. :)

      Hahahahahaha 

    haha! business insider e portavocea lui Biden, un rahat de revistă stângistă.

    acum to the point: articolul e ceva de genu: vedeti ce neascultători ați fost? Noi, in marinimia noastră v am fi lăsat să fiți centru financiar. Dar cum sunteți voi copii răi, uite nu vă mai lăsăm. Nana la funduleț. 

    Moscova nu va fi centru financiar al Occidentului, insă tocmai rupe o bucată mare din prosperitatea Europei, iși ia jucăriile și impreună cu China extind agresiv BRICS ul (vin Argentina, Iranul și alti candidați). Nu uitați restul sateliților ruși, Kashstanul e plin de petrol și gas... 

    Deocamdată rușii scapă de datorii, revin pe excedent bugetar. Nu mai au orice produse au ei chef, insă nici nu iși mai aruncă dolarii pe chestii inutile. Rușii vor confisca tot ce au lasat in urmă miile de firme care pleacă forțat (firmele alea au pierderi masive).  

    LA iarnă o să vedeți pelerinaj la Moscova cu cerșitul de gas.  

    1. Se aliază toți producătorii de pătrunjel. :) La iarnă învață Europa să se descurce fără ruși. :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb