BUSINESS INSIDER: "Rezerva Federală este noul duşman al lui Elon Musk"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 octombrie 2022

Sursa: Debbie Rowe, PhotographerAuthor: Duncan.Hull

Sursa: Debbie Rowe, PhotographerAuthor: Duncan.Hull

Fondatorul Tesla a criticat creşterea rapidă a dobânzii de către Fed, după ce compania a pus scăderea vânzărilor pe seama întăririi dolarului "Fed se uită în oglinda retrovizoare în loc să se uite prin parbriz", a spus Musk

Rezerva Federală este noul duşman a lui Elon Musk, în condiţiile în care fondatorul Tesla a criticat banca centrală a Statelor Unite deoarece a continuat să majoreze dobânzile în ciuda faptului că, în opinia sa, există semne tot mai clare că amninţarea inflaţiei se estompează, scrie Business Insider.

Comentariile directorului Tesla vin după ce producătorul de maşini electrice a pus scăderea vânzărilor companiei din ultimul trimestru pe seama întăririi dolarului, subliniind că mişcările valutare au redus venitul operaţional cu 250 de milioane de dolari.

"Fed-ul creşte dobânzile mai mult decât ar trebui", a spus Musk în timpul conferinţei de prezentare a rezultatelor trimestriale ale producătorului auto. "Dar, cred că în cele din urmă, îşi va da seama de asta şi le vor coborî din nou".

Rezerva Federală, condusă de preşedintele Jerome Powell, a ridicat dobânda de referinţă de la aproape zero în martie până la 3%-3,25% în prezent, semnalând totodată că este posibil ca rata să se apropie de 5% anul viitor. Creşterile sunt menite să reducă inflaţia, care a urcat în iunie la 9,1%, maximul ultimilor 40 de ani şi s-a menţinut la peste 8%, în septembrie.

Musk a sugerat că banca centrală americană se concentrează excesiv pe cât de mult au crescut preţurile în ultimul an, în loc să fie atentă la ce se întâmplă în prezent. Printre argumentele că inflaţia se temperează, fondatorul Tesla a menţionat preţul materiilor prime, care a scăzut de la maximele înregistrate la începutul anului.

"Fed-ul se uită în oglinda retrovizoare în loc să se uite prin parbriz", a spus Musk.

De menţionat că, reducerea dobânzilor de către Rezerva Federală va fi în beneficiul Tesla, deoarece dolarul va slăbi iar costurile împrumuturilor vor scădea. În fond, creşterea dobânzilor de către banca centrală americană a întărit dolarul în comparaţie cu alte monede importante până la maximul ultimilor 20 de ani, ceea ce a diluat valoarea vânzărilor Tesla din străinătate în ultimul trimestru, astfel încât rezultatele companiei au fost sub aşteptările Wall Street-ului. În plus, o politică monetară mai relaxată a Fed-ului ar stimula probabil vânzările de vehicule Tesla, conform Business Insider.

Nu în ultimul rând, stoparea majorării dobânzilor sau chiar reducerea lor este de obicei benefică pentru piaţa acţiunilor şi, implict, pentru titlurile Tesla, care aproape şi-au înjumătăţit preţul în acest an. Or, o cotaţie mai mare a acţiunilor l-ar ajuta pe Musk să strângă mai mulţi bani pentru a încheia achiziţia Twitter, mai scrie publicaţia americană.

De altfel, nu este prima dată când fondatorul Tesla se plânge că, în lupta cu inflaţia, Rezerva Federală se concentrează excesiv pe indicatorii de tip lagging (ce indică trecutul). "Deciziile Fed-ului sunt prea lente, ceea ce este problematic într-o lume în schimbare rapidă" a scris în septembrie Musk pe Twitter.

De asemenea, el susţine opinia lui Jeremy Siegel, profesor de economie la Wharton, conform căreia Fed-ul nu a reuşit să reducă inflaţia din start, iar acum exagerează cu ridicările de dobândă, riscând astfel o recesiune inutil de dură. "Siegel are în mod evident dreptate", a spus Musk, conform Business Insider.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa nu știe cel mai bogat om de pe planeta ca dobânda unei bănci centrale trebuie sa fie cu 3% peste inflatie ca să oprești spirala inflaționista? Sau doar vorbesc banii nematerializati în conturile Tesla?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb