Business Insider: "Tranzacţiile valutare din Rusia au ajuns să se facă aproape numai în yuani"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 iulie

Moscova

Moscova

English Version

Sancţiunile impuse de Statele Unite au forţat principala bursă a Rusiei să rupă legăturile cu dolarul şi euro, conform Bloomberg

Tranzacţiile valutare din Rusia au ajuns să se facă aproape în întregime în yuani, după ce sancţiunile impuse de Statele Unite au forţat principala bursă a ţării să rupă legăturile cu dolarul şi euro, scrie Business Insider, care citează un raport Bloomberg.

În iunie, tranzacţiile cu yuani au reprezentat 99,6% din volumele de tranzacţionare valutare din ţară, în vreme ce, cu o lună înainte, schimburile cu yuani au reprezentat doar 53,6%, conform unui raport al Băncii Centrale a Rusiei.

La mijlocul lunii trecute, noi sancţiuni ale SUA au vizat Bursa din Moscova (MOEX), principalul centru de tranzacţii financiare al ţării. În plus, au mai fost impuse restricţii şi asupra altor două entităţi ce facilitează utilizarea dolarului american în Rusia. Ca răspuns, MOEX a interzis schimburile de dolari şi euro, închizând o piaţă ce a fost activă din timpul Războiului Rece, scrie Business Insider.

Conform raportului Băncii Rusiei, volumele medii zilnice ale pieţei valutare ruse s-au contractat cu aproape o treime în a doua jumătate a lunii, iar cum tranzacţiile cu dolari sau euro au lipsit, yuan-ul a câştigat teren masiv.

Ruşii sunt încă liberi să cumpere valute occidentale prin intermediul pieţei interbancare sau a celor over-the-counter, dar aceste variante sunt costisitoare. În plus şi aici tranzacţile cu yuani au crescut, cota sa din schimburile OTC atingând 40% din piaţă, potrivit Bloomberg.

Alexandra Prokopenko, sociolog şi bursier al Carnegie Russia Eurasia Center, a estimat la scurt timp după impunerea sancţiunilor de către Trezoreria SUA că ruşii vor trebui să găsească o alternativă valutară stabilă, iar cum yuan-ul era folosit tot mai frecvent ca urmare a legăturilor mai puternice dintre Moscova şi Beijing, acesta va câştiga.

"Noile sancţiuni transformă yuanul în principala monedă a tranzacţiilor valutare şi a decontărilor în Rusia", a spus ea, conform Business Insider. În plus, sociologul crede că acest lucru poate marca o schimbare lentă, dar permanentă, faţă de dominaţia globală de dolarului.

Pe de altă parte, creşterea cererii ruseşti pentru moneda chineză a creat un deficit de lichiditate în yuani, conform unui raport al Bloomberg.

De asemenea, sancţiunile americane au impact şi asupra băncilor chineze, în condiţiile în care, mulţi dealeri mari încheie tranzacţiile cu Rusia în yuani, mai scrie Business Insider.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. cu toate acestea cand mai apare o mini-criza si se mai depreciaza rubla, rusii fac coada sa cumpere euro si dolari americani... nu yuani. :)

    Ban.Cher.Vali 

    1. ... o datorie blocata nu trebuie finantata ... de altfel indisponibilizarea ei costa ...

      ... eu cred ca problema e una de paritate ... china nu are destul "chash" sa-si finateze dolarul (jim rickards) ... si vinde datorie americana ... daia brics+ ... si retarzii din occident nici nu inteleg avantajul ...

      rusii fac “coada” …”proasta”…. sunt usile larg deschise rusnacilor de a intra in piata de capital bursiera… dar oitele turbate … tot …p… raman… si manipulate…

      s c c r e t 

      si totusi ... iubirea! :)

      iubirea de euro si dolari! :))  

      or fi oite proaste... dar sunt multi si constituie in piata rusa o forta in cererea de moneda imperialista! :))) cred ca Putin se uita cu obida la propriul popor 

      Ban.Cher.Vali 

    rusnaca … interesant cum in 90-91 a avut 74 milioane “angajati” ca sa cada la 60 mil angajati pana in 98-2000 plus minus… ca sa recupereze abea dupa 34 de ani varful trecut….

    prin 90 si cv spre 2000 a avut somaj de 15% declarat… 

    ucrania prin 2010-2014… a avut somaj mare… 

    s c c r e t 

    1. romania nici dupa 34 de ani nu a reusit sa recupereze varful de 8-9 mil participanti in “munca”…

      s c c r e t 

      in martie 99 rusnac salariu real a avut minus 37%…

      s c c r e t 

      indexul bursier rusnac impartit la salariul nominal lunar = este fosrte ieftin… prea mult “pesimism”…. cand rusnaciilor li se vor taia zerourile din coada vor pierde oportunitatea de a se transfera catre piata de capital…. caci atunci noile venituri nominale jos si index bursier relativ tot sus…pentru rusia si china este deschisa larg o mare poarta celor din cadran muncitoresc de a se muta in piata de capital pe baza veniturilor nominale foarte mari si a pietei de capital relativ ieftina… sunt rare oportunitatile astea… si romania le-a avut prin ani 90 si cv spre jumatea lui 2000 si cv….

      daca sunt rusnaci ortaci pe aici… sa profite de cele scrise…si sa iasa din saracie in fata… 

      se va taia moneda rusnaca in fata… si cine nu se va muta cand trebuie in piata de capital va suferii… si ce din piata de capital va suferii dar nu mai mult ca cel ce trage cu carca… asa oportunitate rara… index rusnac bursa in crash… somaj pe spre minime… venit chiar si real sus cu 8%… de ala nominal nici nu mai zic… 

      s c c r e t 

      veneuela salariu minim lunar 13 milioane … index bursa 80 si cv de mii…

      cineva acolo umbla cu ocaua mica si se muta insiderii din gov in piata de capital… varsa banet devalorizat si majoritatea populatiei nici nu inteleg ce inseamna asta… crack up boom in desfasurare… 

      cand se vor taia zerourile … venezuiela va gusta corectie bursiera… pentru ca noile venituri nomunale vor trage de index in jos si se va traduce si in noua moneda circulata relativ intarita / stabilizata… 

      interesant ca si ei au somaj pe spre minime… 

      si inca un aspect… bursa din venezuela s-a catapultat zdravan in pret cantitate aur… cine a stat pe ea din spate… azi culege roabele de “aur”… 

      s c c r e t 

      9 mil (in anii '90) - 5.4 mil (acum) = 3.6 mil (alungatii din tara care isi fac o viata, familii si copii acolo in afara)

      statul zice ca se da de ceasul mortii sa-i aduca inapoi.  

      dar minte si se minte.  

      cine a fost principalul investitor in Romania pe o baza continua?  

      "Capsunarul ".  

      De aia statul NU VREA cu adevarat sa ii aduca inapoi ca astia alungati si multi ii aduc bani si sunt si plecati (astfel o eventuala masa de presiune sociala E STERILIZATA ca risc de miscari sociale).  

      Ce a facut Ban.Cher.Vali in ultimele 12-18 luni pe multiple platforme sociale?  

      A promovat (uite asa de-al dracu ce e el! :)))) ) revenirea in tara.  

      Cum au raspuns confratii romani ai lui ban.cher.vali?  

      AU REVENIT SI TRENDUL E IN CRESTERE!  

      Asta taie fluviul de bani ai carnatilor neo-comunisti de la putere (din partidul monolitic dar cu mai multe fatete - pnl psd udmr usr, etc) si le aduce o provocare pe cap care cheama fie : RESPONSABILITATE IN ACTUL DE CONDUCERE fie... plecarea clasei politice actuale. Cu frumosul sau cu mai putin frumosul!  

      ROMANI, REVENITI IN ROMANIA CA AVEM TREABA IMPREUNA!!! 

      Ban.Cher.Vali (ala mic si-al dracu care vede in viitor si face si desface in beneficiul Romaniei !!! si pe intern si pe extern ca asa vrea muschii lui :D ...si degeaba semneaza SUA cu Romania acord ca Romania sa previna interventiile cyber in alegerile SUA ca ... nu se uita in directia corecta... nu folosesti de 2 ori aceeasi metoda :D ...ca doar prostii fac asa)  

      exportul de sclavi romani regleaza rezerva (totala si / sau) valutara… daca intern nu e potenta de reglare…

      s c c r e t 

      Eu sunt in dialog cu mine, raspunzandu-mi mie prin mine insumi, care sunt, este si voi fi mereu indragostit de propria persoana care e ceva deosebit. Imi declar mie insumi atasament pe veci si voi sta in dialog pana cand internetul ne va desparti.

      t e r c c s 

      incercai sa fii ironic cu amicul sccret dar nu ti-a iesit?

      du-te si plimba-ti vaca prin sat  

      Ban.Cher.Vali 

      bine zis sclavi romani...chiar ca... la cum s-au purtat conducatorii din ultimii 30 de ani cu ei asa e

      Ban.Cher.Vali 

      Plimba ursul, tovarase!

      Te-ai dat si tu in stamba cu zeci si sute de predictii, de parca erai platit sa scrii premii pe bilete necastigatoare de tombola. 

      Acum ai lasat-o mai moale, dar e suficienta o cincizeaca si iti revii repejor la forma de odinioara.

      Aferim! 

    Asta este foarte bine, nu maidepindde Occidentul decadent putred pe terminate si pot face parte in sfarsit din organizatii de viitor

    Daca sanctiunile ar fi avut efect, se vedea. China a amenintat o pe Yellen ca va vinde US bonds, la fel Saudi. Au vandut doar vreo 200 B, mai au 800 B in bonduri. Daca le pun in Ask pe toate, dobanzile pe dolar s ar duce peste 5% instant, deci una e dorinta si alta e putinta...

    1. corect, mi-a spus si mie Yelen chestia asta cand stateam la masa la o shaworma la dristor

      nu era Yellen , era Elenutza de la colt, fata aia care zambeste frumos cand isi sterge de la coltul gurii niste sos alb de shaorma :))

      bondurile nu se vand la amenintare…

      au un ciclu normal de acumumulare si vanzare… 

      pe dxy … vezi ciclul dolaruluinde intarire si slabire periodica… deci e cv normal sa se vanda si sa se acumuleze periodic valute… vanzarea de valute in fiecare stat poate regla sau contracara intern alte probleme… la fel si cumpararea de valute… 

      s c c r e t 

      mmmm...de fapt china chiar a vandut US bonds si va mai vinde pana la renuntarea la US bonds pentru ca SUA isi baga coada in situatia cu Taiwan-ul si ei (China) trebuie sa se descarce de US bonds inainte de a aparea un conflict militar deschis...chinezii si-au invatat lectia cand au vazut cum s-a purtat Occidentul cu rezerva monetara rusa plasata la diverse banci centrale

      Ban.Cher.Vali 

      Chinezii… de altfel… ca si alte state … nu stau in baza bondurilor…!!

      Bondurile internationale sunt instrumente cu venit nominal fix si valuare nominala variabila; pe baza acelor bonduri = venit (ori PMT) lunar / flux + valuare variabila => fiecare stat isi poate creea o alta piramidare de credit sau tradus = emite alte bonduri interne pentru ca ele au in spate alt flux “garantat” de bondurile externe; pe baza bondurilor interne emise se piramideaza alte forme de credit / bonduri de tip mbsuri cdouri etc derivative si colaterale; pe baza inflatii creditului intern se infleaza preturile … preturile si pmturile noi calculate / con vertite in nominal extern datorat cresc (platile exemplu de vizualizare: cartof 0,8 lei = 0,2 euro centi; la alta data in fata cartof 4,5 lei kg => 0,9 euro centi… si de aici intern cat sta moneda tare se pot platii datoriile formate intern pe baza datoriilor din extern..  

      la data n poti sa ai bond 100 dolari si pmt primit lunar de 5 dolari in aceeasi data n ai moneda locala 3 la 1 fata de dolar si pret intern cartof 0,5 lei… la data m ai bond 90 si pmt primit lunar de 8 dolari moneda nu e necesar sa cada poate un 3,2 la 1 dolar si cartof intern 1 leu => 

      cat a cazut moneda? 

      cat a cazut cartoful? 

      cat a crescut pmtul primit in dolar? 

      Putem lua din cartof diferenta ca sa platim extern dolarul imprumutat si sa ramana si cv profit?! 

      raspuns da! 

      sunt situatii si inverse… in cazul in care cartoful ramane sus pmtul dolari sus bonduri dolari jos … si venituri interne jos ori somaj sus… poate lovi in capacitatea de rambursare datorie externa dolari.. balonul intern de credit lei incetineste sau se poate chiar defla… unde cererea nu mai are aceeasi viteza ca in trecut. si deci mai putina cerere va insemna mai scump premiumul la cartof vandut in scadere… ca volum… se aplica si la taxe principiul.  

      cand ai firme mici multe in piata viteza de rotatie a banilor in piata ajuta statul sa taxeze de exemplu de 3 sau 8 ori aceeasi bani in piata lunar (ex de vizualizare) si deci daca ai 10 lei invartiti de 8 ori lunar la taxare (de vizualizare) 10% = 1 leu x8 = 8 lei taxare sau real 80% taxare / prin rotatie…  

      la o datorie externa de 1 dolar cu 5 lei la 1 dolar => 8 lei minus 5 lei (dolarul datorat) = 3 lei ramas… 

      socoteala poate sa fie mai complexa de atat pentru ca piata e un cazino imens. si fiecare are lunar pmt de datorat… singurul lucru care destabilizeaza piata este mere profitul in raport cu dividedele distribuite in anul urmator ce va face firma sa se intalneasca in fata dupa cu costuri saltate… cauzat chiar de distributia precedenta de dividende… cu cat rotatia de distributie dividende continua in piata cu atat costurile continua sa creasca in piata si trag dobanzile dupa ele… odata dobanzile trase … incepe sa sugrume costurile la civili initial… comportamentul civil va avea doua optiuni: daca moneda e noua sau zaiata zerou multi vor face hording… daca moneda e perceputa ca fiind uzata ii dau in continuare cu neincredere prin varsarea ei in piata si sau multiplicare cu credit chiar si la dobanzi elevate. 

      bondurile sunt ca “fundatia” ce are facuta cum trebuie din timp canalizarea - tevaraia si traseul electric… pe ea se ridica fiecare “casa/sistem/ciclu-economic? ??… 

      bondurile reflecta bur si simplu comportamentul oamenilir in piata reala legat de aversiunea la risc credit si diferite mutari pe comiditati sau industrii ca impuls de cerere! 

      Cand bondurile se vand “in China” asta spune o poveste: cineva intern - local - cauta sa puna mana pe lichiditate … fie cauzat de cash call fie cauzat de gov ce nu reuseste sa adune prin taxari ori fie nu vrea sa taxeze inca exagerat piata pentru alte tipuri de cheltuieli: in cazul nostru militare - gen rusnica=> adica occidentul a pedepsit rusnica pentru ca vroia rusnica sa loveasca in occident prin vanzare in short de bonduri si catspultand yeldurile si acutizand mai zdrava traiul pe la unii… asa occidentul s-a aparat putin in fata socului… dar tot s-a simtit… 

      bondurile sunt parteneriate… e nevoie de cel putin 2… altfel nu se mai numesc bonduri… iar cand parteneriatul se rupe e ca la “atomi”… se lasa cu “scanteie”…. 

      Si ruperea “bondurilor” comuniste catre urss s-au lasat cu scanteie….  

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb