Butoi cu pulbere în lumea arabă

TATIANA MIU
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 ianuarie 2016

Iranienii protestează contra Arabiei Saudite, în Teheran.

Iranienii protestează contra Arabiei Saudite, în Teheran.

Arabia Saudită a întrerupt relaţiile comerciale cu Iranul şi a suspendat traficul aerian, după ruperea relaţiilor diplomatice

Bahrain şi Sudan au rupt relaţiile diplomatice cu Iranul, iar Emiratele Arabe Unite şi-au restrâns prezenţa diplomatică

Creşte preţul petrolului

-----------

Arabia Saudită a întrerupt ieri relaţiile comerciale cu Iranul şi a suspendat traficul aerian între cele două state, interzicând cetăţenilor saudiţi să călătorească în Iran, potrivit ministrului saudit de Externe, Adel al-Jubeir.

Tot, ieri, Bahrainul a anunţat că a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul, autorităţile de la Manama cerându-le diplomaţilor iranieni să părăsească ţara în 48 de ore.

Relaţiile diplomatice ale Arabiei Saudite cu Teheranul au fost întrerupte la finele săptămânii trecute. Acesta este cel mai recent episod al conflictului regional dintre puterea sunnită de la Riad şi regimul şiit al Teheranului. Acum trei zile, autorităţile saudite au executat 47 de persoane, printre care şi un important cleric şiit, Nimr al-Nimr, decizie care a provocat proteste violente în Iran, unde ambasada saudită şi o reprezentanţă consulară din Mashhad au fost ieri ţintele a peste 3000 de protestatari.

Actualizare 14:13 Preşedintele Iranului: "Arabia Saudită nu poate răspunde criticilor prin tăieri de capete"

Arabia Saudită nu poate răspunde "criticilor prin tăieri de capete", a declarat astăzi preşedintele iranian Hassan Rohani, după executarea unui lider şiit ce a provocat o gravă criză regională, transmite AFP.

"Nu răspunzi criticilor prin tăieri de capete. Sper că ţările europene care reacţionează întotdeauna la probleme ce ţin de drepturile omului îşi vor face datoria", a declarat preşedintele Rohani, primindu-l pe ministrul danez al afacerilor externe, Kristian Jensen, în vizită la Teheran.

"Arabia Saudită nu-şi poate face uitată crima de a fi decapitat un demnitar religios prin ruperea relaţiilor" (cu Iranul), a mai spus Rohani.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:22 Kuweitul îşi recheamă ambasadorul din Iran după atacurile împotriva misiunilor diplomatice saudite

Kuweitul şi-a rechemat marţi ambasadorul din Iran, în semn de protest faţă de atacurile care au vizat misiuni diplomatice saudite în Iran, devenind a patra ţară din Golf care rupe sau reduce relaţiile cu Iranul, a anunţat agenţia KUNA, citată de AFP şi Reuters.

"O sursă oficială din cadrul Ministerului de Externe a afirmat că ministerul l-a rechemat pe ambasadorul statului Kuweit în Republica Islamică Iran, marţi dimineaţă, 5 ianuarie 2016, pe fondul atacurilor lansate de o mulţime de demonstranţi" asupra unor legaţii saudite, a anunţat agenţia KUNA.

Protestele au survenit în urma execuţiei de către Arabia Saudită a liderului religios şiit Nimr Baqer al-Nimr, un critic virulent al dinastiei conducătoare de la Riad, aminteşte sursa citată.

Kuweitul nu l-a expulzat pe ambasadorul iranian şi nici nu a redus semnificativ nivelul relaţiilor diplomatice, limitându-se doar să-şi cheme ambasadorul de la post de la Teheran, a precizat KUNA.

(I.D.)

-----------

Actualizare 13:12 Teheranul minimalizează impactul ruperii relaţiilor diplomatice de către Arabia Saudită şi "vasalii" acesteia

Teheranul a minimalizat marţi impactul ruperii relaţiilor diplomatice de către Arabia Saudită şi "vasalii" acesteia Barhrein şi Sudan, declarând că "nu va avea niciun efect" asupra sa, transmite AFP.

"Ruperea relaţiilor (diplomatice) de către Arabia Saudită şi vasalii săi nu are niciun efect asupra dezvoltării Iranului", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Mohammad Bagher Nobakht, referindu-se la deciziile luate de aceste state după ce protestatari iranieni au atacat misiunea saudită de la Teheran în urma executării un important lider religios şiit de către Riad, informează AFP.

În schimb, "Arabia Saudită va avea de suferit de pe urma ruperii relaţiilor cu Iranul, chiar dacă un mare stat precum Djibouti o susţine", a ironizat Mohammad Bagher Nobakht într-o conferinţă de presă.

De altfel, presa iraniană şi actori de pe reţelele de socializare au luat în derâdere eşecul Riadului de a mobiliza un număr important de state, mai ales din regiune, împotriva Teheranului.

Arabia Saudită şi mai mulţi dintre aliaţi săi sunniţi au rupt relaţiile diplomatice sau au redus nivelul acestora cu Iranul, decizii care agravează criza declanşată de executarea imamului şiit Nimr Baqer al-Nimr de către Riad şi provoacă temeri privind escaladarea tensiunilor într-o regiune marcată deja de conflicte, relatează AFP.

Pe lângă Bahrein şi Sudan, care au rupt relaţiile cu Teheranul, Emiratele Arabe Unite au redus nivelul acestora, iar Kuweitul a anunţat marţi rechemarea ambasadorului său din capitala iraniană.

În conferinţa de presă de marţi, purtătorul de cuvânt al guvernului iranian a denunţat din nou cu vehemenţă executarea şeicului al-Nimr, calificând-o drept "o acţiune inumană, barbară şi asemănătoare celor ale Daesh" (acronimul în limba arabă al organizaţiei Statul Islamic-. n.r.).

Arabia Saudită "vrea să compenseze eşecurile sale din Irak, Siria şi (...) Yemen", a reluat el acuzaţii deja formulate de Teheran. Nobakht a criticat, de asemenea, ambasada saudită la Teheran, despre care a afirmat că "nu este demnă de poporul iranian".

Purtătorul de cuvânt a mai comparat atitudinea de "reţinere" adoptată de Iran după moartea a 464 de pelerini iranieni în busculada din septembrie de la Mecca - în care şi-au pierdut viaţa 2.236 de oameni - cu "reacţia imatură" a Riadului după atacarea ambasadei sale, informează AFP.

(I.D.)

-------

Execuţia recentă de către Arabia Saudită a clericului şiit Nimr al-Nimr ar putea reaprinde conflictele din Orientul Mijlociu dintre statele guvernate de cele două ramuri principale ale Islamului - suniţii şi şiiţii.

Evenimentul se înscrie în contextul luptei pentru putere dintre marii rivali zonali, Arabia Saudită şi Iran, ale căror interese au intrat adesea în coliziune.

Printre cele mai recente exemple se numără acuzaţiile venite de la Teheran, conform cărora Riadul afectează interesele statelor producătoare de petrol din regiune, prin menţinerea producţiei la un nivel ridicat, ceea ce a cauzat o scădere a preţului ţiţeiului în ultimul an şi jumătate. În plus, cele două regimuri au viziuni diferite în ceea ce priveşte problema siriană, unde Iranul sprijină regimul lui Bashar al-Assad, iar Arabia Saudită a susţinut că actualul preşedinte nu poate face parte dintr-o eventuală soluţionare paşnică a conflictului.

Alte motive recente de tensiune în relaţiile bilaterale au fost programul nuclear iranian, precum şi moartea cetăţenilor în timpul pelerinajului de la Mecca, spaţiu sacru al Islamului, aflat pe teritoriu saudit. Cu acel prilej, au apărut acuzaţii legate de slaba organizare a evenimentului care atrage, anual, un număr semnificativ de musulmani.

Pentru statele din zona Golfului, mai periculoasă decât programul de dezvoltare a energiei atomice este susţinerea oferită de Iran actorilor non-statali precum Hezbollah, despre care se ştie de multă vreme că primesc sprijin de la acest stat, şi rebelii Houthi din Yemen, cu care Arabia Saudită are o graniţă comună spre sud.

Execuţia recentă a şeicului al-Nimr ar putea complica şi relaţiile dintre Arabia Saudită şi Irak, condus de şiiţi. Ambasada Riadului din Bagdad a fost redeschisă în urmă cu câteva zile, după 25 de ani de absenţă, şi deja există presiuni ca aceasta să fie închisă din nou, potrivit Associated Press. De asemenea, cei mai importanţi clerici şiiţi din Irak şi Iran, Marele Ayatollah Ali al-Sistani, respectiv Ayatollahul Ali Khamenei au condamnat execuţiile regimului de la Riad. Liderul spiritual de la Teheran a precizat chiar că saudiţii vor suferi de pe urma "răzbunării divine" pentru moartea lui al-Nimr, pe care l-a numit "martir".

În urma disputei dintre Riad şi Teheran, aliaţii Arabiei Saudite au luat măsuri la nivel diplomatic împotriva Iranului. Bahrain şi Sudan au întrerupt deja relaţiile cu republica islamică, iar Emiratele Arabe Unite şi-au restrâns prezenţa diplomatică, precizează BBC.

Bahrainul, condus de un rege sunnit, dar cu o populaţie majoritar şiită, a adresat diplomaţilor iranieni un ultimatum de părăsire a teritoriului său în termen de 48 de ore. Anunţul a fost făcut de ministrul pentru media de la Manama, Isa al-Hamadi. Acest stat, care găzduieşte şi flota a 5-a a forţelor navale americane, a mai acuzat, în trecut, autorităţile de la Teheran că au sprijinit insurgenţii şiiţi în timpul Primăverii Arabe. În Bahrain au avut loc, în acest context, confruntări între protestatari şiiţi şi forţele de ordine, care s-au soldat cu mai mulţi răniţi, relatează publicaţia franceză Le Figaro. Relaţiile dintre Iran şi Bahrain au mai avut de suferit anul trecut, când ambasadorul de la Teheran a fost rechemat în ţară, după ce un plan de trafic de arme a fost descoperit, iar autorităţile de la Manama au acuzat Iranul că se afla în spatele acestei ilegalităţi.

Noua situaţie din regiune ar putea avea efecte negative asupra negocierilor de pace din Siria. Statele occidentale ar trebui să ia măsuri pentru evitarea escaladării conflictului, însă ruperea relaţiilor diplomatice dintre mai multe ţări din Orient îngreunează acest proces şi demonstrează lipsa disponibilităţii protagoniştilor de a participa la dialog. SUA au făcut deja apel la calm, prin purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, care a încurajat continuarea legăturilor diplomatice, însă apelul său a rămas fără ecou.

Ruptura riscă, de asemenea, să agraveze conflictele dintre cele două ramuri ale Islamului, care se aflau deja într-o relaţie tensionată. S-a putut observa deja o împărţire a taberelor pe criterii religioase. Luni, două moschei sunnite din Irak au fost atacate, iar un imam ucis, conform BBC.

În acest context, al tensiunilor din Orientul Mijlociu, preţul futures al petrolului a crescut puternic pe pieţele din SUA şi Europa.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a urcat cu 3% la ora 10.22, la New York Mercantile Exchange, atingând 38,15 dolari barilul. Mai devreme, avansul a fost mai mare, preţul ajungând la 38,32 dolari barilul. Volumul tranzacţiilor cu toate contractele futures de pe această piaţă a fost, ieri, cu aproape 23% mai mare decât media ultimelor 100 de zile, conform Bloomberg. Preţul petrolului WTI a scăzut cu 31% în 2015.

Tot ieri, cotaţia petrolului Brent cu livrare în februarie a crescut cu 4% la ICE Futures Europe din Londra, la 38,77 dolari/baril. În 2015, cotaţia ţiţeiului Brent a pierdut 35%.

3.000 de persoane au manifestat la Teheran contra Arabiei Saudite

Aproximativ 3.000 de persoane au manifestat ieri, la Teheran, împotriva Arabiei Saudite. Strânşi în piaţa Imamul Hussein din Teheran, demonstranţii au huiduit familia regală saudită, după ce regimul de la Riad l-a executat sâmbătă pe liderul şiit Nimr Baqer al-Nimr, decizie care a provocat un val de manifestaţii de protest ale şiiţilor în mai multe state din zona Golfului Persic.

Manifestanţii au ars drapele ale SUA şi Israelului, ţări considerate principalii inamici ai Iranului. Statele Unite reprezintă unul dintre aliaţii Arabiei Saudite. Drapelul saudit nu poate fi incendiat în Iran, întrucât el are o inscripţie din Coran, cartea sfântă a musulmanilor.

Unii manifestanţi au criticat Ministerul de Externe iranian care, în opinia lor, ar fi trebuit să aibă iniţiativa întreruperii relaţiilor diplomatice cu Arabia Saudită.

Adjunctul ministrului de externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat, citat de agenţia rusă Sputnik News, că Riadul nu va putea "îngropa marea eroare", reprezentată de execuţia clericului şiit, prin întreruperea relaţiilor diplomatice.

Şeicul al-Nimr a fost condamnat la moarte, în 2014, pentru răzvrătire, nesupunere faţă de suveranul saudit şi port de arme, de un tribunal specializat pe cazuri de terorism din Riad, potrivit informaţiilor făcute publice de Le Figaro. Deşi nu a negat acuzaţiile politice care i-au fost aduse, al-Nimr a declarat că nu a deţinut arme şi că niciodată nu a îndemnat la manifestări violente, potrivit Al Jazeera.

Clericul s-a remarcat, de-a lungul anilor, ca un critic vocal al familiei regale saudite. După revenirea din Iran, unde a studiat, timp de un deceniu, islamul şiit, şi-a câştigat popularitatea printre coreligionari prin discursurile sale antiguvernamentale, prin care acuza autorităţile de la Riad de încălcarea drepturilor minorităţii şiite, relatează Agerpres. De asemenea, nu este pentru prima dată când au loc proteste în urma unor decizii ale justiţiei saudite, vizându-l pe al-Nimr. În 2012, după ce clericul fusese arestat, au avut loc manifestaţii violente în oraşul natal al acestuia, din provincia estică a Arabiei Saudite, în care este concentrată majoritatea populaţiei şiite.

Arabia Saudită: "Teheranul nu încetează să râdă iar şi iar de Occident"

O sursă la curent cu poziţia Guvernului saudit a anunţat că Executivul de la Riad a decis să ignore nemulţumirea pe care această ruptură a relaţiilor diplomatice riscă să o provoace în cadrul administraţiei americane. Poziţia Arabiei Saudite faţă de Iran este "acum ajunge", a precizat această sursă.

"Teheranul nu încetează să râdă iar şi iar de Occident. Ei susţin terorismul şi lansează rachete balistice, iar nimeni nu face nimic în acest sens", a adăugat sursa citată. "Saudiţilor nu le pasă dacă provoacă furia Casei Albe" a mai spus sursa citată de Mediafax.

"Situaţia este extrem de periculoasă"

Mai mulţi experţi în Orientul Mijlociu susţin că situaţia în zonă este una extrem de gravă şi că în următoarele săptămâni sau luni lucrurile ar putea degenera. "Acest conflict este aprig discutat în lumea arabă. Cele două naţiuni deja s-au situat pe poziţii adverse în conflicte precum Siria, Irak, Yemen, Bahrain sau Liban. Acum, întrebarea este cât de mult vor degenera lucrurile. Situaţia este extrem de volatilă între aceste state puternice din Golf, Arabia Saudită - dominată de suniţi, şi Iran - dominat de şiiţi. Este un război al cuvintelor. Este şi un război prin intermediari.... Lucrurile ar putea deveni extrem de urâte şi de periculoase în următoarele săptămâni sau luni", a declarat Fawaz Gerges, şeful catedrei privind studierea Orientului Mijlociu la London School of Economics.

La rândul său, general-locotenentul Mark Hertling, analist militar pentru CNN, consideră că acest conflict se dezvoltă foarte repede. "Este posibil un conflict militar direct între Arabia Saudită şi Iran", crede Mark Hertling.

Aproximativ 80 de saudiţi, diplomaţi şi familiile lor, au părăsit Iranul

Aproximativ 80 de saudiţi - diplomaţi şi familiile lor - au părăsit Iranul, după ruperea relaţiilor diplomatice dintre Riad şi Teheran, şi au revenit în Emiratele Arabe Unite (EAU), au declarat ieri surse diplomatice pentru AFP.

Saudiţii au sosit în cursul nopţii de duminică spre luni în Dubai, a precizat una dintre surse, citată de Agerpres.

Un membru al delegaţiei, Hassan Abdallah, citat de canalul de televiziune saudit El-Akhbariya, i-a mulţumit regelui Arabiei Saudite şi celor doi prinţi moştenitori pentru că a "'protejat viaţa membrilor misiunii diplomatice'' cu sediul la Teheran.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ca Arabia Saudita sa fie parte intr-un razboi deschis. Vedem peste vreo 4-5 ani ce ramane din nou noutele orase arabe. Pana atunci o sa avem petrol ieftin.

    ... cand au acceptat islamul. Ei n-au nici o legatura cu arabii.

    Foarte bine!Musulmanii sa se faca chiftele intre ei...petrolul sa creasca...Lumea civilizata sa stea departe de rahaturile islamice...Dupa cum merge treaba, in 1-2 luni, barilul Brent trece de 50 US$!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb