Buzăul, ferit de seceta pedologică, dar ameninţat de seceta atmosferică

Ana Felea
Miscellanea / 28 iulie 2021

Buzăul, ferit de seceta pedologică, dar ameninţat de seceta atmosferică

Valul de căldură dă fiori reci agricultorilor din Buzău, care, deşi până acum au privit cu optimism către culturile de cereale, odată cu instalarea caniculei îşi pierd speranţa că vor avea producţii foarte bune. Cu alte cuvinte, se tem că vremea nefavorabilă le va distruge din nou culturile, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, când fermierii au înregistrat pierderi de aproape 100%, după ce au rămas şi fără producţii din cauza secetei şi nu au primit nici despăgubiri de la stat pentru porumb şi floarea soarelui.

Totuşi, specialiştii de la Direcţia Agricolă Buzău sunt de părere că solul are umiditatea necesară, acumulată după ploile abundente din lunile de primăvară şi cele de la începutul verii, astfel că acum, chiar dacă ploile vor lipsi,culturile rămase pe câmp nu vor avea de suferit din cauza secetei. Cel puţin de seceta pedologică, însă există pericolul instalării unei secete atmosferice. Valeriu Alecu, unul dintre marii agricultori ai Buzăului, a explicat la Focus News că, dacă valul de căldură va persista mai multe săptămâni la rând, producţia la porumb şi floarea soarelui ar putea fi diminuată, deşi acum stadiul culturilor este unul extrem de bun.

Rezerva de umiditate din sol a fost refăcută, iar acum, când meteorologii estimează temperaturi caniculare, agricultorii din judeţul Buzău pot sta liniştiţi, cel puţin o perioadă.

"Datorită precipitaţiilor căzute în ultimele luni, rezerva de umiditate din sol este una bună spre optimă, astfel că, în profilul de 0-100 de centimetri, culturile au un aport hidric destul de bun şi se dezvoltă într-un rimt normal, în ciuda temperaturilor caniculare din această perioadă", a spus Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău.

Practic, în perioada martie-mai au fost înregistrate precipitaţiilor abundente de aproximativ 350 litri, iar această cantitate a făcut ca producţiile la culturile de toamnă să fie bune spre foarte bune.

"Noi spunem că la ora aceasta producţiile se anunţă unele bune spre foarte bune. Recoltările decurg în ritm normal. Aceste temperaturi de peste 30 de grade nu fac decât să susţină recoltatul. La orz şi grâu avem producţii care depşesc media ultimilor ani", a apreciat Florea.

În plus, directorul Direcţiei Agricole Buzău este de părere că nici dacă august va fi mai săracă în precipitaţii judeţul nu se va confrunta cu seceta.

"Nu cred că există pericolul instalării secetei ţinând cont de rezerva de umiditate din sol. În schimb există pericolul apariţie unei secete atmosferice coroborate cu temperaturile caniculare de 34-35 de grade Celsius care ar putea dăuna în perioada înfloritului şi să afectezepolenizarea , atât la floarea soarelui cât şi la porumb. Nu aportul hidric este problema ci şi această temperatură atmosferică", a explicat Flroea.

Valeriu Alecu, unul dintre marii fermieri din Buzău, a explicat, la rândul său, într-o intervenţie telefonică la Focus News, că dacă va persista acest val de căldură anunţat de meteorologi pentru această săptămână culturile de porumb şi floarea soarelui ar putea avea de suferit.

"Pe stratul 0-100 de centimetri este puţin probabil să se instaleze o secetă pedologică, ceea ce îi îngrijorează pe fermieri este o secetă atmosferică având în vedere temperaturile foarte ridicate anunţate şi asta va dăuna plantelor aflate în vegetaţie, respectiv porumbul şi floarea soarelui. Eu cred că dacă va persista acest val de căldură coroborat cu lipsa de precipitaţii probabil producţiile de porumb şi floarea soarelui vor fi diminuate cu 20-30%. În luna iulie nivelul preicipitaţiilor a fost aproape de zero, şi se pare că nici în august nu vom avea suficiente precipitaţii şi cred că vor fi probleme. Premisele erau să stă foarte bine la porumb şi floarea soarelui, dacă se continuă cu vremea aceasta, sigur producţiile vor fi diminuate", a spus Alecu Valeriu.

Producţiile medii estimate de Direcţia Agricolă Buzău la culturile însămânţate în toamnă sunt de peste 5000 de kilograme la hectar pentru cultura de grâu, circa 5000 la orz şi 3000 de kilograme la hectar pentru rapiţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb