BVB a făcut ghidul pentru investitorii străini înaintea celui pentru români

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 iulie 2014

BVB a făcut ghidul pentru investitorii străini înaintea celui pentru români

Investitorii străini s-au plâns de comisioanele BVB şi ASF, însă tăieri au fost operate doar la Autoritate

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a lansat ieri, prima ediţie a Ghidului adresat Investitorilor Internaţionali, anunţând că urmează să publice şi un ghid pentru investitorii români.

Deşi, reprezentanţii Bursei susţin că sunt importanţi atât investitorii locali, cât şi cei străini, pare să fi intrat în tradiţia BVB să se preocupe mai mult de bunăstarea străinilor.

Potrivit BVB, Ghidul pentru inves­titori străini include informaţii relevante şi necesare unui investitor străin interesat să investească pe piaţa de capital autohtonă.

Documentul conţine informaţii despre performanţa economică a României şi a BVB.

Ghidul menţionează că după privatizările, prin Bursă, a 10% din Nuclearelectrica, a 15% din Romgaz şi 51% din Electrica, se află în pregătire şi alte listări, nu doar din domeniul energiei. La orizont, nu se prefigurea­ză însă oferte ale statului, în condiţiile reintrării Hidroelectrica în insolvenţă.

Costul tranzacţionării

Documentul BVB precizează care sunt costurile pentru tranzacţionarea în ţara noastră. Astfel, pentru schimburile cu acţiuni pe piaţa reglementată, BVB ia un comision de 0,117% pentru vânzător şi 0,045% pentru cumpărător. Autoritatea de Supraveghere Financiară ia un comision de 0,08%, pentru cumpărător, la fiecare tranzacţie, urmând ca această taxă să scadă la 0,06%, din 16 septembrie. Pentru clearing şi settlement, Depozitarul Central ia 0,0085% pentru fiecare parte a tranzacţiei. La acestea se adaugă comisioanele brokerilor.

La începutul anului, Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA în România, a spus că piaţa noastră de capital este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est, din cauza comisioanelor percepute atât de BVB, cât şi de ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să taie 25% din comisionul perceput pentru achiziţiile de acţiuni pe piaţa de capital, la 0,06%, faţă de 0,08% în prezent.

BVB nu a precizat când va opera şi ea scăderi de comisioane.

BVB va continua scăderea nivelului "propriu" de comisioane pentru participanţii la piaţă, inclusiv comisionul principal de tranzacţionare, dar nu se ştie când se va întâmpla acest lucru, ne-a răspuns Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, luna trecută.

Investitorii au criticat, în repetate rânduri, nivelul taxelor din instituţiile pieţei noastre de capital.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. salariile celor in din institutiile pietei trebuie scazute; managerii maxim 2-3.000 de euro, restul 500-1.500 , exact ca in banci, unde media salariilor este de pana in 1.000 de euro; daca nu le convine, sa se duca la sapat cartofi ...sau orinde altundeva unde li se ofera salariile pe care le viseaza, ca oricum plecarea nimanui din institutiile pietei nu reprezinta o pierdere

    1. hai sa fie zero sa fii si tu fericit! ca la ce rulaj fac investitorii ca tine, oricum nu conteaza comisionul..

    BVB ar trebui sa iasa cu un ghid de cum sa te pazesti de abuzurile de pe piata de capital din Romania! Daca a intrerupt legatura Harinvest cu piata in 12 noiembrie 2013 cum de a refacut-o ca-n 14 si 15 noiembrie sa fie furate fondurile si actiunile investitorilor? Parca proprietatile investitorilor nu pot fi atinse nici in caz de insolventa - art 24 din L 297? S-atunci ce a cautat in acest grup infractional care practic a praduit intregul Harinvest?

    Pana nu se recupereaza integral pierderile investitorilor de la Harinvest nu putem vorbi de siguranta investitiilor pe piata de capital din Romania! 

    Gidul investitorului in romana este de mai multi ani pe site ul BVB. Mai cautati

    1. care investitori romani?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb