Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a lansat ieri, prima ediţie a Ghidului adresat Investitorilor Internaţionali, anunţând că urmează să publice şi un ghid pentru investitorii români.
Deşi, reprezentanţii Bursei susţin că sunt importanţi atât investitorii locali, cât şi cei străini, pare să fi intrat în tradiţia BVB să se preocupe mai mult de bunăstarea străinilor.
Potrivit BVB, Ghidul pentru investitori străini include informaţii relevante şi necesare unui investitor străin interesat să investească pe piaţa de capital autohtonă.
Documentul conţine informaţii despre performanţa economică a României şi a BVB.
Ghidul menţionează că după privatizările, prin Bursă, a 10% din Nuclearelectrica, a 15% din Romgaz şi 51% din Electrica, se află în pregătire şi alte listări, nu doar din domeniul energiei. La orizont, nu se prefigurează însă oferte ale statului, în condiţiile reintrării Hidroelectrica în insolvenţă.
• Costul tranzacţionării
Documentul BVB precizează care sunt costurile pentru tranzacţionarea în ţara noastră. Astfel, pentru schimburile cu acţiuni pe piaţa reglementată, BVB ia un comision de 0,117% pentru vânzător şi 0,045% pentru cumpărător. Autoritatea de Supraveghere Financiară ia un comision de 0,08%, pentru cumpărător, la fiecare tranzacţie, urmând ca această taxă să scadă la 0,06%, din 16 septembrie. Pentru clearing şi settlement, Depozitarul Central ia 0,0085% pentru fiecare parte a tranzacţiei. La acestea se adaugă comisioanele brokerilor.
La începutul anului, Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA în România, a spus că piaţa noastră de capital este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est, din cauza comisioanelor percepute atât de BVB, cât şi de ASF.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să taie 25% din comisionul perceput pentru achiziţiile de acţiuni pe piaţa de capital, la 0,06%, faţă de 0,08% în prezent.
BVB nu a precizat când va opera şi ea scăderi de comisioane.
BVB va continua scăderea nivelului "propriu" de comisioane pentru participanţii la piaţă, inclusiv comisionul principal de tranzacţionare, dar nu se ştie când se va întâmpla acest lucru, ne-a răspuns Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, luna trecută.
Investitorii au criticat, în repetate rânduri, nivelul taxelor din instituţiile pieţei noastre de capital.
1. comision total sub 0,1% cu tot cu brokeri
(mesaj trimis de investitor în data de 23.07.2014, 02:00)
salariile celor in din institutiile pietei trebuie scazute; managerii maxim 2-3.000 de euro, restul 500-1.500 , exact ca in banci, unde media salariilor este de pana in 1.000 de euro; daca nu le convine, sa se duca la sapat cartofi ...sau orinde altundeva unde li se ofera salariile pe care le viseaza, ca oricum plecarea nimanui din institutiile pietei nu reprezinta o pierdere
1.1. a (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de doru în data de 23.07.2014, 12:12)
hai sa fie zero sa fii si tu fericit! ca la ce rulaj fac investitorii ca tine, oricum nu conteaza comisionul..
2. Veniti la noi ca stim sa va luam banii
(mesaj trimis de pagubit de BVB prin Harinvest în data de 23.07.2014, 08:49)
BVB ar trebui sa iasa cu un ghid de cum sa te pazesti de abuzurile de pe piata de capital din Romania! Daca a intrerupt legatura Harinvest cu piata in 12 noiembrie 2013 cum de a refacut-o ca-n 14 si 15 noiembrie sa fie furate fondurile si actiunile investitorilor? Parca proprietatile investitorilor nu pot fi atinse nici in caz de insolventa - art 24 din L 297? S-atunci ce a cautat in acest grup infractional care practic a praduit intregul Harinvest?
Pana nu se recupereaza integral pierderile investitorilor de la Harinvest nu putem vorbi de siguranta investitiilor pe piata de capital din Romania!
3. Mai cautati
(mesaj trimis de sori în data de 23.07.2014, 10:02)
Gidul investitorului in romana este de mai multi ani pe site ul BVB. Mai cautati
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de adi în data de 23.07.2014, 10:07)
care investitori romani?