BVB a lansat indicele pieţei AeRO

A.I.
Piaţa de Capital / 11 octombrie 2021

BVB a lansat indicele pieţei AeRO

BET AeRO are 20 de constituenţi şi o valoare de start de 1.000 de puncte

Radu Hanga: "Prin lansarea indicelui răspundem atât cererii investitorilor cât şi transformării prin care a trecut piaţa AeRO, în special de la începutul anului"

Adrian Tănase: "Companiile incluse în indice au generat, pe parcursul ultimului an, peste 85% din lichiditatea pieţei secundare a acestui segment"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a lansat, astăzi, BET AeRO, primul indice pentru piaţa AeRO, ce include companii reprezentative din acest segment al BVB, a anunţat operatorul pieţei noastre de capital.

La momentul lansării, BET AeRO include 20 de companii selectate pe bază de criterii cantitative şi porneşte de la valoarea de 1.000 de puncte. Metodologia noului indice permite ca, în structura sa să existe un număr variabil de constituenţi, fără a impune un plafon maxim. Lansarea indicelui pentru AeRO vine ca urmare a dezvoltării pieţei şi a interesului în creştere al investitorilor pentru companiile listate pe această piaţă. Capitalizarea companiilor listate pe AeRO a depăşit 15 miliarde de lei, o creştere de 57% faţă de anul trecut. În primele nouă luni din 2021, 17 noi companii s-au listat pe piaţa AeRO, cu o capitalizare cumulată de 1,3 miliarde lei.

Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a declarat: "Lansarea BET AeRO, un indice dedicat companiilor româneşti listate pe piaţa AeRO, este un moment important pentru dezvoltarea pieţei de capital per ansamblu. Răspundem astfel atât cererii investitorilor, cât şi transformării prin care a trecut această piaţă, în special de la începutul anului. Cu 17 listari numai în acest an pe AeRO şi un număr de 17 obligaţiuni listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, demonstrăm încă o dată că bursa este locul potrivit antreprenorilor români în căutare de finanţare, vizibilitate şi transformare".

Metodologia BET AeRO permite, pe viitor, includerea de noi companii în structura indicelui pe măsură ce acestea vor îndeplini criteriile de eligibilitate. Cele două criterii cantitative ale indicelui BET AeRO sunt lichiditatea şi capitalizarea free-float. Pentru ca o companie să fie inclusă în coşul indicelui este nevoie ca la momentul analizei să înregistreze un coeficient de lichiditate de cel puţin 0,5% (50 bps) şi capitalizarea free-float de minim cinci milioane lei. O companie aflată deja în coşul indicelui va fi menţinută dacă la momentul analizei înregistrează un coeficient de lichiditate de minim 0,2% (20 bps). Ponderea companiilor în indice ţine cont de nivelul free-float al fiecărei companii, iar ponderea maximă pe care o companie o poate avea în coşul indicelui este de 15%.

Adrian Tănase, Director General Bursa de Valori Bucureşti, a spus: "Companiile incluse în indicele BET AeRO la momentul lansării reprezintă aproximativ 40% din capitalizarea companiilor româneşti de pe piaţa AeRO şi au generat pe parcursul ultimului an peste 85% din lichiditatea de pe piaţa secundară a acestui segment. Lansarea BET AeRO este un pas normal în evoluţia pieţei, fiind unul dintre demersurile noastre de a o dezvolta, alături de simplificarea accesului la piaţă pentru companiile care intenţionează să se listeze din 2022 pe segmentul alternativ. Totodată, ne bucurăm că la acest moment lansăm şi doi indici noi pentru Piaţa Reglementată ce vin în completarea indicilor BET şi BET-XT cu variantele de randament total net ale acestora".

În prezent, indicele BET AeRO este compus din: Chimcomplex Borzeşti (pondere 14,97%), Holde Agri Invest (12,17%), Safetech Innovations (8,96%), Norofert (8,93%), iHunt Technology Import-Export (6,45%), Simtel Team (5,95%), Electroprecizia (5,87%), Agroland Agribusiness (5,87%), Agroserv Măriuţa (5,33%), Arctic Stream (4,3%), Macofil (4,05%), Visual Fan (3,94%), Mambricolaj (3,17%), 2Performant Network (2,47%), LCS Imobiliar Cluj Napoca (2,09%), Life Is Hard (1,63%), Firebyte Games (1,12%), Vifrana (1,08%), Agroland Business System (1,01%) şi Air Claim (0,65%).

De la începutul anului, pe piaţa AeRO s-au înregistrat peste 251 de mii de tranzacţii, o creştere de aproape trei ori faţă de anul 2020. Valoarea totală a tranzacţiilor pe piaţa AeRO a depăşit 840 milioane de lei, o creştere de 147% faţă de anul trecut. Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor este de 4,3 milioane de lei, se specifică în comunicatul BVB.

BET-TRN şi BET-XT-TRN reprezintă variantele de randament total net ale indicilor BET şi BET-XT, fiind primii indici de acest tip lansaţi de BVB. Astfel, cei doi noi indici vor fi ajustaţi ţinând cont de valoarea netă de impozit a dividendelor oferite de companiile din coşul indicilor. Cei doi indici au aceeaşi componentă ca BET şi BET-XT, conform operatorului pieţei noastre de capital.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Un ETF pe AeRo ar putea fi interesant (desi... mi se pare multe f. slabe pe Aero).

    1. Cine are tupeu sa lanseze ETF cu CHOB pondere 15% in indice care la data stabilirii ponderilor 1.10,anuntata dinainte,creste cu 30% pentru ca ar fi zis bossulica vuza ceva in ZF si apoi sustine ca nici nu avea cum sa declare asa ceva.Nu mai spun de petardele de pe acolo,de firme cu evaluari din alta galaxie.

      Appi cu HAI care lucreaza teren in arenda cu a doua pondere pentru ca pe hartie are freefloat foarte mare cand in realitate e foarte mic. 

    1) CLAIM, FRB - plutonul fruntas, favoritele mele.

    2) BIOW, RKOT - plutonul 2, vin tare din urma si se chinuie sa intre in plutonul fruntas 

    3) 2P, MAM, AG, AAB - grupul cu gratuite gen 4 la 1 si alte aberatii/majorari de capital. Cu o mare cocoasa de camila.  

    4) BONA, ALW - evaluari in plasamente si ateptari neconfirmate de piata 

    5) HAI, BNET - afara vopsit gardul si inauntru leopardul. NRF pare sa fie diferita, desi a produs ceva emotii.  

    6) CC, SMTL, AST, MILK - asteptari si iar asteptari 

    Cam asa vad eu noul indice. Mai sunt si altele dar cele de mai sus sunt cele mai reprezentative. Am bagar si BNET ca are ADN de pe AERO.

    1. Bravo!Sunt un aer proaspat observatiile tale,retin sa fi vazut o chestie foarte similara la alt articol cu o radiografie excelenta visavis de evolutia plasamentelor private in piata.

      Ar mai fi si usoare nuantari la punctele tale,dar nimic sa schimbe ansamblul.De pilda la categoria 6 ar fi de asteptat 2-3 raportari sa vedem cum justifica multiplele asteptari.Insa raportari tratate cu maxima intransigenta,pe masura aateptarilor.Dar daca nu avem ceva rabdare in analiza macar cu alea care nu au calcat (deocamdata)pe bec dpdv al unui emitent transparent,corect(elimin CC de aici ca nu a binevoit sa raporteze civilizat nici macar lacsemestru cum obliga legea),nici nu se vor mai lista altele. 

      inseamna ca esti interesat de aceste companii daca le urmaresti si le cunosti pe toate

      altfel de ce ti-ai pierde timpul cu ele 

      Omule sa mai scrii, e bestial cum sintetizezi in nota ironica

      si mi a placut si aia cu martorii lui logofatu =BNET exact ca aia care dau bani sarlatanilor predicatori de baliverne

      sa nu uiti si de HUNT cu marele ei sef de hedge fund, vad ca si inselatoria aia e tare in indice 

      Martorii lui Logofatu :))

    Cel mai Relevant Indice , Clar! >_

    felicitari BVB, acest indice in timp devine la fel de important ca bet

    aciunile incluse sunt in crestere  

    1. Du-te, ma, si bea o bere ...

      "in crestere" negativa!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb