BVB Acţiunea "Banca Transilvania"- cea mai bună evoluţie a zilei

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 decembrie 2005

Indicii bursieri au închis şedinţa de ieri pe variaţii negative. Cea mai mare reducere a înregis-trat-o indicele BET-FI, de 1,09% comparativ cu nivelul anterior. Lichiditatea a fost bună ieri tranzacţionîndu-se aproximativ 57 milioane de RON, din care 47.534 RON a reprezentat un transfer cu obligaţiuni corporatiste. În prima parte a zilei, investitorii au intrat în piaţă plasînd ordine multiple de vînzare fapt care a condus la deprecierea indicilor bursieri. În partea a doua însă, conform spuselor brokerilor, a revenit interesul investitorilor la cumpărare, astfel că au încetat scăderile, iar cotaţiile şi-au revenit.

Peste jumătate din rulajul de ieri a fost realizat cu acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare. Sigurul titlu SIF care a închis ziua pe creştere a fost SIF1 "Banat Crişana". Preţul la finele sesiunii bursiere a fost de 2,23 RON/acţiune, în creştere cu 0,5% faţă de nivelul anterior.

Cel mai tranzacţionat titlu SIF a fost SIF2 "Moldova", cu un rulaj de aproximativ 9,5 milioane de RON, urmat de SIF5 "Oltenia", cu o valoare tranzacţionată de circa 8 milioane de RON.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost "Banca Transilvania". Valoarea totală tranzacţionată a însumat peste 8,5 milioane de RON. În prima parte a zilei, cotaţia a atins minimul de 1,22 RON/titlu, urmînd spre final o revenire pînă la nivelul de închidere de 1,26 RON/acţiune. Preţul la finalul zilei a fost în creştere cu 1,6% faţă de nivelul anterior.

O evoluţie contrarie acţiunilor "Banca Transilvania" au înregis-trat-o titlurile SNP "Petrom". Cu o scădere de 1,7% a cotaţiei pînă la nivelul de 0,4770 RON/acţiune, titlurile companiei petroliere "Petrom" au ocupat locul doi în topul lichidităţii la prima categorie. Rulajul efectuat cu acţiunile SNP a fost de peste 5 milioane de RON la 11 milioane de acţiuni tranzacţionate. Urmînd tendinţa pieţei, cursul SNP a coborît în prima parte a zilei pînă la minimul zilei de 0,4710 RON/titlu, după care pe fondul unei reveniri s-a atins cursul de la finalul zilei.

Dacă titlurile "Banca Transilvania" au închis ziua pe creştere, nu acelaşi lucru s-a întîmplat şi în cazul BRD. Evoluţia acţiunilor BRD a fost similară cu cea a pieţei în general. Începutul de şedinţă a fost caracterizat de scăderi pînă la minimul zilei, urmat de aprecieri timide. Cotaţia acţiunilor BRD la finalul zilei a fost de 13,9 RON/acţiune, în scădere cu 1,4% faţă de cea precedentă.

O evoluţie asemănătoare au avut-o şi acţiunile celeilalte companii din sectorul petrolier, "Rompetrol Rafinare" Constanţa. Vînzătorii au intervenit încă din prima parte a zilei, conducînd la scăderi de curs pînă la nivelul de 0,1070 RON/acţiune.

"Sicomed" Bucureşti

"Sicomed" a fost cea mai tranzacţionată companie de la categoria a doua. Valoarea totală a tranzacţiilor s-a cifrat la 2,9 milioane de RON. După ce a atins cotaţia minimă a zilei de 1,32 RON/acţiune, la finalul zilei preţul a fost de 1,37 RON/acţiune, în creştere cu 1,5% faţă de cel anterior. Au fost tranzacţionate peste 2 milioane de acţiuni ale producătorului de medicamente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb