BVB Acţiunile bancare - vedetele şedinţei de tranzacţionare

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 iulie 2020

Acţiunile bancare - vedetele şedinţei de tranzacţionare

Valoarea tranzacţiilor din sesiunea de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la 30,45 milioane de lei, peste jumătate din rulaj (53%) fiind dat de schimburile cu acţiunile a trei instituţii de credit: Banca Transilvania (TLV), BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Erste Group Bank (EBS).

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul societăţii de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie negativă, asemănătoare cu cea  înregistrată pe principalele burse europene. Indicele BET a pierdut 0,43% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,94% pentru BET-BK şi 0,4% în cazul ROTX. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 6,3 milioane de euro, sub media zilnică de 10 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Transilvania Construcţii (COTR), +14,4%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), +1,21%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile (ARTE), cu -4,19%, având un volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei a marcat-o Sphera Franchise Group (SFG) -2,78%, pe fondul unui volum de acţiuni similar nivelului mediu tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), a căror cotaţie a scăzut cu 0,95%, la 2,08 lei, valoarea tranzacţiilor cu titlurile instituţiei de credit din Cluj ridicându-se la 7,95 milioane lei.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale au coborât cu 0,34%, la preţul de 11,88 lei, pe fondul unei lichidităţi de 4,33 milioane de lei.

Poziţia a treia în acest clasament a fost ocupată de titlurile Erste Group Bank (EBS), ce au angrenat o valoare a tranzacţiilor de 3,98 milioane de lei, cotaţia EBS având un declin de 2,61%, la 98,8 lei.

Titlurile Fondul Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră la preţul de 1,255 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 3,09 milioane lei.

Ieri fondul a primit aprobarea ASF pentru derularea unei oferte publice de cumpărare a 220 milioane de acţiuni FP, la preţul de 1,39 lei/unitate.

Prin piaţa "deal" nu a avut loc nicio tranzacţie.

Indicele compozit BETPlus a avut un declin de 0,42%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 0,6%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a avut un recul de 0,51%, în timp ce indicele BET-NG, ce urmăreşte evoluţia sectorului energetic şi a utilităţilor, a scăzut cu 0,85%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Transilvania Construcţii" (COTR): +14,40%

2. "Condmag" (COMI): 5,88%

3. "Bucovina-Club De Munte" (BCM): +3,77%

4. "Patria Bank" (PBK): +3,00%

5. "Cemacon" (CEON): +1,46%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Artego" (ARTE): -4,19%

2. "Bittnet Systems" (BNET): -3,71%

3. "Oil Terminal" (OIL): -3,50%

4. "Romcarbon" (ROCE): -3,06%

5. "Sphera Franchise Group" (SFG): -2,78%

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Erste Group Bank zburdă pe piața, iar BCR abia se târăște prin pandemie.

    Erste normal sau erste doar un bank austriac?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb