BVB Acţiunile mai puţin lichide înregistrează creşteri de curs

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 aprilie 2006

Valoarea totală a transferurilor perfectate ieri la Bursa de Valori s-a cifrat la aproape 13 milioane RON, evoluţia principalilor emitenţi fiind modestă şi în ton cu ultimele două săptămîni. Analiştii "Prime Transaction" susţin că: "modificări notabile ale cotaţiilor au înregistrat societăţile din eşalonul doi al pieţei bursiere, cele care în mod normal nu beneficiază de o lichiditate ridicată". Cei trei indici bursieri au înregistrat uşoare deprecieri. Scăderea cotaţiilor în cazul principalelor "acţiuni vedetă" a dus la o depreciere a indicelui BET de -0,69%. Situaţia este similară şi în sectorul societăţilor de investiţii financiare, ale căror cotaţii au pierdut în medie -0,64%. Indicele BET-C, care urmăreşte evoluţia întregii pieţe, s-a depreciat cu -0,48%.

La prima categorie s-a remarcat evoluţia acţiunilor TLV, care au fost cele mai transferate în întreaga piaţă. Majoritatea transferurilor au fost încheiate la 1,46 RON/titlu, iar preţul de referinţă la finalul sesiunii a fost de 1,45 RON. În a doua jumătate a şedinţei, interesul investitorilor pentru titlurile TLV a scăzut dramatic, piaţa în general intrînd într-o fază de amorţeală. Cotaţia titlurilor "BRD-GSG" a pierdut ieri -1,1%, în urma unor ordine de vînzare care au pătruns pe piaţă la finalul şedinţei. Datorită acestei presiuni la vînzare, ultimul transfer a fost perfectat la preţul de 17,3 RON/titlu.

Acţiunile "Biofarm" se menţin printre cele mai lichide de pe piaţă, rulajul de ieri cifrîndu-se la 2,1 milioane acţiuni. Dintre acestea, un milion de titluri au făcut obiectul unei tranzacţii de pe piaţa Deal, la preţul de 0,63 RON/acţiune, uşor inferior preţului de pe piaţa principală (0,6350 RON/acţiune). Totuşi, pînă la finele zilei, şi cotaţia "Biofarm" a pierdut -0,8%, preţul de referinţă fiind de 0,63 RON.

La categoria a doua, cele mai transferate acţiuni au fost cele ale "Impact" Bucureşti, cu peste un milion de acţiuni transferate, în valoare totală de 610.000 RON. De la începutul anului titlurile IMP au înregistrat o apreciere substanţială a cotaţiei, de 33,3%.

Activitatea a fost ieri modestă şi în sectorul societăţilor de investiţii financiare, care au dat dovadă de o volatilitate redusă, cursurile oscilînd în limita a 0,04 RON. Cel mai tranzacţionat emitent a fost SIF "Oltenia", cu o valoare totală a transferurilor de peste 1,6 milioane RON. Analiştii "Prime Transaction" susţin însă că "şedinţele imediat următoare vacanţei de Paş-te au şanse mari să fie mult mai active în segmentul SIF, datorită faptului că la finele săptămînii viitoare SIF < Banat Crişana > şi SIF < Transilvania > au adunări generale extraordinare, în care vor discuta despre majorarea de capital social cu acţiuni gratuite."

"Rompetrol Rafinare"

Acţiunile "Rompetrol Rafinare" Constanţa au pierdut 0,9% însă pe fondul unei valori reduse a transferurilor, de puţin peste 200.000 RON. Cotaţia a urcat de-a lungul şedinţei pînă la un maxim de 0,0987 RON/titlu, după care s-a situat pe o pantă descendentă. Şedinţa s-a închis în apropierea valorii minime, la 0,0977 RON/titlu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb