BVB: "Acţiunile OMV Petrom şi TeraPlast intră în indicii FTSE pentru pieţe emergente şi consolidează ponderea României în indicii furnizorului global"

M.G.
Piaţa de Capital / 23 august 2021

"Acţiunile OMV Petrom şi TeraPlast intră în indicii FTSE pentru pieţe emergente şi consolidează ponderea României în indicii furnizorului global"

Acţiunile OMV Petrom (SNP) şi TeraPlast (TRP) vor fi incluse, din 20 septembrie, în indicii FTSE pentru Pieţe Emergente, alăturându-se acţiunilor Banca Transilvania şi Nuclearelectrica

România îşi consolidează, astfel, ponderea în indicii FTSE Russell, având cinci companii prezente în toţi indicii furnizorului global: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast şi Bittnet Systems

Includerea acţiunilor OMV Petrom (SNP) şi TeraPlast (TRP) în indicii pentru pieţe emergente ai FTSE Russell consolidează ponderea României în indicii furnizorului global, arată Bursa de Valori Bucureşti (BVB) într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, includerea acţiunilor OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, şi TeraPlast, liderul pieţei de ţevi din PVC şi unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa de instalaţii din România, în seria de indici FTSE Global Equity Index Series a fost decisă de furnizorul global de indici în urma revizuirii semestriale, anunţată vineri, 20 august. Cele două companii vor intra în componenţa indicelui începând cu 20 septembrie.

"Decizia FTSE privind includerea OMV Petrom în indicii All-Cap şi, totodată, trecerea TeraPlast din FTSE Global Micro-Cap în FTSE Global All-Cap validează potenţialul pieţei de capital din România şi dinamicitatea acesteia. În decurs de doar un an, reprezentarea României în indicii FTSE Russell a crescut de la trei la cinci companii şi ne bucurăm că suntem prezenţi cu domenii cât mai diversificate, de la energie şi financiar, la IT, deoarece prezentăm o poză relevantă investitorilor globali în ceea ce priveşte oferta de companii în care pot investi la BVB. Această ofertă continuă să se diversifice şi să crească prin listarea de noi companii la BVB, iar anul 2021 este cel mai bun an din ultimii 22 în ceea ce priveşte numărul de companii nou venite pe piaţă atât cu acţiuni, cât şi cu obligaţiuni", a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

OMV Petrom a fost listată la BVB în 3 septembrie 2001 şi este cea mai mare companie românească de la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 23,7 miliarde lei (4,8 miliarde euro) la finalul şedinţei bursiere de vineri. SNP va fi inclusă, ca urmare a îndeplinirii criteriilor de eligibilitate, inclusiv de lichiditate a acţiunilor şi de mărime a capitalizării bursiere, în indicii FTSE Global All-World, FTSE Global All-Cap, FTSE Global Total-Cap şi FTSE Global Mid Cap.

"Apreciem includerea acţiunilor OMV Petrom în indicii FTSE Russell, care demonstrează atractivitatea acţiunilor companiei noastre ca opţiune de investiţie. Aceasta este rezultatul efortului nostru continuu de a îmbunătăţi performanţa operaţională şi financiară şi de a creşte transparenţa companiei noastre. Prin includerea în aceşti indici, ne aşteptăm la o creştere suplimentară a atractivităţii acţiunilor OMV Petrom pentru o bază mai largă şi mai diversificată de investitori", a afirmat la rândul ei Alina Popa, director financiar OMV Petrom şi membru al directoratului.

La rândul ei, TeraPlast a fost listată în data de 2 iulie 2008, iar la finalul şedinţei bursiere de vineri avea o capitalizare de 1,7 miliarde lei (352,2 milioane euro).

"Includerea TeraPlast în indicii FTSE-Russell ne validează ca un actor important în economia românească şi, mai ales, un emitent relevant al pieţei de capital. Este o nouă confirmare a performanţelor noastre din ultimele 12 luni, concretizate în creşterea de aproape 3 ori a preţului acţiunii TeraPlast pe bursă, la care se adaugă oferirea de dividende substanţiale, care au făcut titlul extrem de atractiv. Am reuşit să îndeplinim criterii exigente de lichiditate, specifice FTSE Russell, precum volume apreciabile menţinute pe o perioadă lungă de timp. Investitorii noştri au, pe lângă rezultatele noastre solide, o confirmare că au făcut plasamente într-un emitent important, cu free-float consistent. Din acest moment, TeraPlast se menţine pe radarul marilor investitori internaţionali, ceea ce va însemna şi mai multă atractivitate şi potenţial de plus valoare. Dincolo de efectele pentru TeraPlast, există şi o vizibilitate sporită a pieţei de capital româneşti în peisajul internaţional. Noi ca parte a strategiei noastre de dezvoltare vom continua să livrăm performanţe care să se reflecte în preţul acţiunilor şi beneficiilor pentru investitori", a afirmat Alexandru Stânean, directorul general al TeraPlast.

Anterior, în septembrie 2020, când România a fost promovată la statutul de Piaţă Emergentă de către FTSE Russell, titlurile producătorului de materiale de construcţii au fost incluse în indicele FTSE Global Micro-Cap, acesta fiind un prim efect al promovării pieţei din România.

În martie 2021, în indicele FTSE Global Micro-Cap au fost incluse şi acţiunile Bittnet, astfel că România a avut din martie patru companii în acest indice.

"Felicităm toate cele cinci companii incluse în indicii FTSE Russell şi ne bucurăm că împreună cu ele putem creşte reprezentativitatea României pe radarele investitorilor instituţionali. Totodată, creşterea numărului companiilor româneşti în indicii FTSE Russell demonstrează că am parcurs împreună paşii cei mai buni pentru îmbunătăţirea lichidităţii acestor companii, respectiv programul destinat Market Makerului Emitentului, creşterea numărului de companii acoperite prin rapoarte de analiză, prin BVB Research Hub, precum şi promovarea acestor companii în rândul investitorilor, inclusiv prin implementarea standardelor ESG, care câştigă o importanţă din ce în ce mai mare în deciziile de investiţii ale investitorilor internaţionali. Proiectele noastre pentru îmbunătăţirea lichidităţii vor continua şi suntem convinşi că odată ce CCP.RO Bucharest va fi operaţională vom vedea un impuls şi mai important în această direcţie", a declarat şi Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Operatorul bursier mai arată în comunicat că promovarea Romaniei de către FTSE Russell, în 21 septembrie 2020, în rândul Pieţelor Emergente a deschis pentru piaţa de capital calea către un univers investiţional mult mai larg, iar odată cu creşterea numărului de investitori este mai mare şi cererea pentru activele listate la BVB.

La finalul sedintei bursiere de vineri, 20 august 2021, capitalizarea tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti era de 213,6 miliarde lei (42,3 miliarde euro), cu aproape 50% (69,7 miliarde lei / 12,3 miliarde euro) peste nivelul din 18 septembrie 2020, anterior promovării efective la statutul de Piaţă Emergentă (143,9 miliarde lei - 30,9 miliarde euro).

Conform MSCI, celălalt mare furnizor de indici la nivel global, piaţa noastră de capital se află încă în eşalonul pieţelor de frontieră.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Felicităm conducerea pentru aceste performanțe, obținute în acest ultim an! Sunt investitor în acest grup şi vă doresc să o țineți tot aşa!

    1. In articol e vb de doua societati, la care te referi? As putea ghici dar e mai bine sa ne spui chiar tu, nu crezi?

      Felicit si eu tot grupul.

      Este real ca azi e 23 August insa pana la ziua de 1 Aprilie mai e ceva vreme

      Te referi la Brk Financial Group care a facut MM pentru Snp si Trp?:))

      Cred ca se refera la cu totul alt grup...

    Pozitionarea TRP alaturi de TLV, SNN si SNP, aduce confirmarea faptului ca Teraplast e o actiune solida al unui emitent foarte serios, care ce spune aia face! Felicitari conducerii Teraplast!

    O nesperata ocazie de vânzare pe raliul TRP...aflata acum la un PER peste similare în Europa Centrală și Est.

    ca SNP va fi inclusa se stie de mai bine de 1 luna, azi doar a venit stirea. FP-ul plateste specialele pe 27 si cam ramane fara bani, motiv bun pentru un ABB pe SNP pe stirea asta

    1. Ce inseamna abb?

      Asea Brown Boveri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb