BVB "Acţiunile Transgaz au atins un nou maxim istoric"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 mai 2017

"Acţiunile Transgaz au atins un nou maxim istoric"

Gabriel Rotaru, "Intercapital Invest": "BET şi-a continuat creşterea, pentru a şaptea şedinţă consecutivă"

Titlurile "OMV Petrom", cele mai lichide

Piaţa a avut o evoluţie pozitivă în prima zi a săptămânii, opt dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) încheind şedinţa de tranzacţionare de ieri în apreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de 36,7 milioane de lei (8 milioane euro), puţin mai mic decât cel de vineri, de 37,6 milioane lei.

Domnul Gabriel Rotaru, trader în cadrul "Intercapital Invest", ne-a declarat: "Indicele BET a continuat şi luni, să crească, pentru a şaptea şedinţa consecutivă, după ce majoritatea blue chips-urilor au închis pe verde. Cea mai importantă apreciere a fost la «Electrica», unde acţiunile companiei au urcat cu mai mult de două procente pe parcursul zilei. Titlurile BRD au revenit pe plus, cu 1,72%, înregistrând totodată un nou maxim local. Tot un nou maxim, însă unul istoric, au consemnat şi titlurile «Transgaz», cele mai ieftine blue chips-uri prin prisma indicatorului P/E (n.r. durata, în ani, de recuperare a investiţiei). Cu toate acestea, lichiditatea pieţei nu a fost pe măsura aprecierilor. De fapt, lichiditatea a fost foarte apropiată de şedinţa anterioară, însă cele mai mari schimburi s-au realizat tocmai cu acţiunile companiilor care au închis în scădere, «OMV Petrom» şi «Fondul Proprietatea», precum şi cu titlurile «Banca Transilvania», aflate în stagnare".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "OMV Petrom" (SNP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 5,15 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu titluri SNP a fost de 0,329 lei/unitate, în scădere cu 0,3% faţă de cel din şedinţa de vineri.

Acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP) s-au depreciat cu 0,76%, la 0,918 lei/titlu, în urma unui rulaj de 2,8 milioane de lei.

Tot luni, au fost schimbate titluri "Banca Transilvania" (TLV) de 2,72 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,915 lei/unitate.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "SIF Oltenia" (SIF5), cu un rulaj de 2,64 milioane de lei. Cotaţia SIF5 a crescut cu 0,57%, la preţul de 1,77 lei/unitate.

Titlurile "Digi Communications" (DIGI), au închis prima şedinţă a săptămânii în scădere cu 0,49%, la un preţ de 40,3 lei/acţiune, pe un volum de 1,33 milioane lei.

Lichiditatea şedinţei a fost sprijinită şi de realizarea a şapte tranzacţii pe piaţa "deal".

Cele mai importante dintre acestea, însumând de 4,1 milioane lei, au fost realizate cu titluri SNP, la preţul unitar de 0,3285 lei, cotaţia emitentului coborând cu 0,45%.

A mai fost încheiată o tranzacţie de tip "deal", cu acţiuni "MedLife" (M), în valoare de 2,15 milioane de lei, la un preţ de 36,5 lei/titlu, în scădere cu 3,18%.

De asemenea, s-au mai realizat două transferuri cu titluri "SIF Moldova" (SIF2), însumând 1,73 milioane de lei, la preţul 0,9 lei/acţiune, în creştere cu 1,01%.

Au mai fost încheiate două tranzacţii de 1,51 milioane lei, cu acţiuni "SIF Muntenia" (SIF4), la preţul unitar de 0,874 lei, în apreciere cu 11,48%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide douăsprezece acţiuni, a crescut cu 0,3%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 40 de acţiuni de la BVB, a înregistrat un avans de 0,26%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,42%, creştere similară cu cea a indicelui extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,24%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Armătura" (ARM): +14,67%

2. "Artego" (ARTE): +7,04%

3. "Cemacon" (CEON): +5,84%

4. "Bermas" (BRM): +5,42%

5. "Sinteza" (STZ): +4,22%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -4,88%

2. "Turism Felix" (TUFE): -3,85%

3. "MedLife" (M): -3,45%

4. "Alumil Rom Industry" (ALU): -2,58%

5. "Zentiva" (SCD): -1,40%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb