BVB Apatie pe piaţa bursieră

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 martie 2006

Şedinţa de ieri a fost marcată în principal de o lichiditate redusă, cu mult sub media ultimelor zile. Valoarea totală a transferurilor perfectate ieri a fost de numai 26,6 milioane RON, puţin mai mult de jumătate din cea de marţi. Nici indicii bursieri nu au evoluat spectaculos, aceştia închizînd la valori apropiate celor de marţi. Indicele care urmăreşte evoluţia acţiunilor SIF a arătat o relativă stagnare a acestor titluri, variind cu +0,36%. Indicele celor mai lichizi zece emitenţi, BET, s-a apreciat cu +0,12%, iar indicele întregii pieţe, BET-C, a fost singurul care a scăzut uşor, cu -0,03%.

În legătură cu această evoluţie modestă a Bursei, este important de remarcat faptul că "în mod similar au evoluat şi bursele din regiune, cu excepţia Ungariei, unde indicele principal înregistra la închidere o scădere mai mare de 2%", după cum subliniază analiştii de la "Prime Transaction". La categoria întîi a Bursei, cel mai tranzacţionat emitent a fost "Banca Transilvania" cu un rulaj de 4,2 milioane RON. Preţul mediu la nivelul şedinţei de ieri a fost de 1,4826 RON pentru un titlu TLV iar şedinţa s-a închis la 1,49 RON, nivel similar cu ziua de marţi. O apreciere mai puternică a înregistrat-o celălalt emitent din sectorul bancar "BRD-GSG", a cărui cotaţie a cîştigat 1,7%. La închiderea şedinţei de tranzacţionare, preţul de referinţă a fost de 18,2 RON/titlu, pe fondul unei valori totale a transferurilor de 2,3 milioane RON.

SIF-urile au făcut şi ieri peste 40% din piaţă, dar sumele transferate nu au fost prea mari, comparativ cu şedinţele anterioare. Cel mai lichid emitent a fost SIF2 "Moldova" cu o valoare totală a transferurilor de peste 3 milioane RON. Cotaţia s-a apreciat uşor, cu 0,4%, la închidere preţul fiind de 2,42 RON/titlu. În cursul zilei de ieri SIF "Moldova" a achiziţionat 80.000 de titluri "Biofarm" şi a ajuns la o participaţie de 10,0199% la capitalul social al emitentului.

Cea mai puternică apreciere au avut-o titlurile SIF4 "Muntenia" care au cîştigat în şedinţa de ieri 1,9% după ce pierduseră mai mult de patru procente marţi. Acţiunile SIF3 "Transilvania" şi-au mai temperat aprecierea cauzată de majorarea capitalului social, închizînd şedinţa de ieri cu un plus de doar 0,4%. Singurul SIF care a închis pe pierdere a fost SIF1 "Banat Crişana", probabil datorită faptului că investitorii îşi marchează profiturile realizate în ultimele zile.

În sectorul petrolier, cea mai importantă modificare au înregistrat-o titlurile SNP, care au pierdut 2,5%. La închiderea şedinţei, o acţiune SNP valora 0,5850 RON, cu toate că maximul atins ieri a fost de 0,6 RON/titlu. Titlurile "Rompetrol" au pierdut 1,2%, situîndu-se pe un trend descendent încă de la deschidere. O serie de ordine de cumpărare apărute la mijlocul zilei au dus cursul la 0,083 RON dar acesta a intrat repede pe trendul des-cendent iniţial iar şedinţa de tranzacţionare s-a închis la 0,0816 RON/titlu.

"Oltchim Râmnicu Vâlcea"

Titlurile OLT au închis şedinţa de ieri la un preţ de 0,4290 RON/titlu, în creştere cu 4,1% faţă de preţul de referinţă de marţi. Cursul acestei acţiuni a cîştigat în ultimul timp 11%, după ce în prima jumătate a lunii pierduse circa 24%. După cum afirmă analiştii de la "Prime Transaction" problema majorării de capital de la Oltchim "rămîne deschisă, chiar dacă în ultimul timp nu a sosit nici un comunicat de la societate sau de la vreo instituţie judecătorească legat de asta". Revenirile din această perioadă sînt însoţite însă de volume de tranzacţionare reduse, rulajul de ieri fiind de doar 500.000 de titluri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb