BVB Aprecieri pe linie pentru indicii bursei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 octombrie 2018

Aprecieri pe linie pentru indicii bursei

Lichiditate de doar 21,7 milioane de lei

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat ultima zi a săptămânii de tranzacţionare în creştere, în contextul în care lichiditatea înregistrată, de 21,7 milioane de lei, a continuat să se menţină cu mult sub media zilnică din acest an, de circa 41,2 milioane de lei.

Brokerii de la Prime Transaction au detaliat, în raportul zilnic al societăţii, evoluţia de vineri a pieţei: "Toţi indicii BVB au crescut în şedinţa de azi (n.r. vineri). Variaţiile au fost cuprinse între +0,16% pentru BET-BK şi +0,9% în cazul BET-NG.

Lichiditatea a scăzut comparativ cu şedinţa de ieri, fiind de doar 4,6 milioane euro, din care aportul transferurilor cu acţiunile OMV Petrom (SNP) a fost de peste 30%. Din cadrul indicelui BET s-au remarcat titlurile Purcari Wineries (WINE) cu un avans de 2,19% şi SNP cu o creştere de 1,89%. La polul opus avem acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), cu o scădere de 3,2% şi BRD Societe Generale (BRD) -2,19%".

În contrast cu evoluţia pieţei locale, cele mai importante burse ale continentului european au înregistrat, în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, deprecieri acute ale cotaţiilor.

Astfel, indicele german DAX a suferit o retragere de 1,08%, în timp ce indicele bursier FTSE 100 de la Londra a scăzut cu 1,35%, şedinţa de vineri contribuind la cea mai slabă săptămâ­nă de tranzacţionare a indicelui londonez din ultima lună.

Principalul indice din Franţa, CAC 40, s-a depreciat cu 0,95%, iar indicele pan-european Stoxx 600 a înregistrat o scădere de 0,86%.

În piaţa "regular" de la bursa noastră, topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SNP, care au înregistrat transferuri în valoare de 5,51 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 0,3755 lei/acţiune.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 13,4 lei/titlu, valoarea tranzacţionată cu titlurile societăţii bancare însumând 3,52 milioane de lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 2,39 lei, în urcare cu 0,84%, pe fondul unei valori transferate de 3,01 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Romgaz (SNG), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 34,3 lei/titlu, în creştere cu 0,88%, în contextul unui volum de 2,5 milioane de lei.

Pe piaţa "deal" a fost înregistrat un singur transfer cu titlurile SNP, la preţul unitar de 0,38 lei/unitate, cu 2,56% peste referinţă, valoare tranzacţiei fiind de 1,04 milioane de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece acţiuni ale bursei, cu excepţia SIF-urilor, a avut un avans de 0,5%, iar indicele BET Plus, al celor mai lichide 40 de acţiuni de la BVB, a avut o creştere de 0,49%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP a urcat cu 48%, în timp ce indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră a avut o apreciere de 0,44%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Socep" (SOCP): +5,26%

2. "Condmag" (COMI): +4,00%

3. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +3,91%

4. "Oltchim" (OLT): +3,52%

5. "Rompetrol Well Services" (PTR): +3,23%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Ves" (VESY): -5,43%

2. "Turism Felix" (TUFE): -5,04%

3. "Sphera Franchise" (SFG): -3,20%

4. "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD): -2,19%

5. "Alro" (ALR): -1,63%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb