BVB BET atinge un nou maxim pe fondul unor volume în creştere

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 octombrie 2019

BET atinge un nou maxim pe fondul unor volume în creştere

BET-FI, singurul indice în scădere

Acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au evoluat în tendinţă cu majoritatea pieţelor bursiere din lume în cea de-a doua şedinţă a săptămânii, BET reuşind să urce la un nou nivel maxim multinual, de 9.623,42 de puncte, după o creştere de 0,45% apărută pe fondul unor ordine din finalul şedinţei.

Maximum-ul anterior, de circa 9.603 de puncte, a fost atins în data de 27 septembrie, piaţa evoluând într-o consolidare în ultima lună de tranzacţionare. Totuşi, în condiţiile existenţei unui risc de corecţie după avansul puternic al pieţei de la începutul anului şi până în prezent, analiştii de la BT Capital Partners avertizează în săptămânalul de analiză tehnică că atâta timp cât piaţa rămâne sub rezistenţa-cheie de la nivelul de 9.800 de puncte, există posibilitatea unei "reacţii negative". În condiţiile în care un astfel de scenariu negativ nu se materializează, analiştii iau în calcul o posibilă extindere a trendului ascendent al BET până la 10.150 de puncte.

Evoluţia de ieri a venit pe volume în creştere, situate însă sub media zilnică înregistrată în acest an. Practic, rulajul a urcat faţă de şedinţa anterioară la 32,67 milioane de lei, susţinute de un transfer "deal" în care s-au schimbat 18% din titlurile ce formează capitalul social al societăţii Sinteza (STZ). Tranzacţia s-a realizat la preţul unitar de 0,26 lei, cu 9,92% sub referinţă, pentru suma de 2,8 milioane de lei. În piaţa "regular", titlurile emitentului au urcat cu 2,34%.

Totodată, transferurile cu titlurile Romgaz (SNG) şi Banca Transilvania (TLV) au dat circa jumătate din valoarea tranzacţionată ieri. Acţiunile SNG au fost de altfel împinse la un nou maximum al ultimelor 15 luni, de 38,4 lei/titlu, după o creştere de 0,92%.

Indicele celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), a fost singurul care a încheiat ziua în teritoriul negativ, cu o depreciere de 0,16%, în timp ce BET-NG, indicele sectorului energetic şi al utilităţilor, a marcat cel mai puternic avans al zilei, de 1,03%. Titlurile FP s-au corectat cu 1,26%, încheind şedinţa la 1,28 de lei/titlu, iar acţiunile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 2,4%, cel mai bun parcurs al zilei din rândul componentelor BET şi BET-NG.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Evoluţii preponderent pozitive în şedinţa de astăzi (n.r. ieri). Cel mai mare avans este înregistrat de indicele BET-NG, plus 1,03%, iar la polul opus avem indicele BET-FI, cu o scădere de 0,16%, fiind şi singurul indice care a închis pe roşu astăzi (n.r. ieri). Valoarea tranzacţiilor a fost de 6,8 milioane euro, cu un aport de 50% venit din partea titlurilor SNG şi Banca Transilvania. Din cadrul indicelui BET avem trei companii care au avut un avans mai mare de 1%: OMV Petrom, plus 2,40%, Nuclearelectrica (SNN), plus 1,88% şi Digi Communications (DIGI), plus 1,65%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SNG, care au înregistrat transferuri în valoare de aproximativ 8,04 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,39 lei, în stagnare, valoarea schimburilor cu acţiunile instituţiei bancare însumând 8,02 milioane de lei.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 14,38 lei, în contextul unei aprecieri de 0,84%, apărută pe fondul unei valori transferate de circa 3,2 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile DIGI, care au înregistrat un rulaj de 1,88 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 30,8 lei/titlu.

Indicele compozit BETPlus, ce include cei mai tranzacţionaţi 40 de emitenţi ai bursei noastre, s-a apreciat cu 0,41%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a marcat o creştere de 0,46%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Casa de Bucovina-Club de Munte" (BCM): +13,41%

2. "TMK-Artrom" (ART): +2,6%

3. "THR Marea Neagră" (EFO): +2,5%

4. "OMV Petrom" (SNP): +2,4%

5. "IAR Braşov" (IARV): +2,05%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -2,94%

2. "Compa" (CMP): -1,79%

3. "Fondul Proprietatea" (FP): -1,26%

4. "Antibiotice" (ATB): -1%

5. "Electrica" (EL): -0,89%

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. As fi foarte interesantă o analiza a evoluției cursurilor. De ce au crescut acțiunile SNN si SNG atât de mult in ultimele săptămâni? Rezultatele pe primul semestru au fost excelente, urmează rezultatele pe T3. Oare vor distribui societățile dividende suplimentare la iarna?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb