BVB BET-FI, cea mai bună evoluţie din rândul indicilor

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 decembrie 2019

BET-FI, cea mai bună evoluţie din rândul indicilor

În 2020 pragul de deţinere la SIF-uri va deveni istorie

Prime Transaction: "Creştere de 6,16% pentru acţiunile Alro, posibil pe fondul unei scheme de ajutor de stat aprobată de Guvern pentru a subvenţiona preţul energiei pentru consumatori industriali"

Acţiunile TMK - Artrom se apreciază cu 7,27%, până la preţul de 5,9 lei, sub cel de 6,0008 la care TMK-Europe GmbH urmează să deruleze oferta de cumpărare pentru 7,27% din companie

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a încheiat ultima zi bursieră a săptămânii la 46.998,87 puncte, în creştere cu 0,89%, evoluţie apărută în condţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative (FIA) care prevede, printre altele, eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri situat în prezent la 5%.

Limitarea deţinerii, măsură considerată anacronică de majoritatea analiştilor şi brokerilor din piaţa noastră reprezintă, protrivit specialiştilor, principala frână pentru o mai bună valorificare a activelor deţinute de SIF-uri, cu implicaţii pozitive pentru preţul acţiunilor acestor societăţi.

Prevederile Legii FIA vor intra în vigoare în şase luni de la publicarea sa în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că anul 2020 va marca eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri.

În acest context, preţurile acţiunilor tuturor celor cinci societăţi de investiţii financiare au urcat, vineri, oscilaţiile fiind cuprinse între 0,24% pentru SIF Muntenia (SIF4) şi de 1,87% în cazul SIF Banat-Crişana (SIF1).

În rest, a fost linişte la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), indicii având oscilaţii mai degrabă neconcludente, spre deosebire de creşterile din plan internaţional, cu S&P 500 din Statele Unite ale Americii şi STOXX600 din Europa la maxime istorice.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al companiei:

"În ultima şedinţă de tranzacţionare din săptămână, indicii BVB au înregistrat evoluţii mixte. Variaţiile au fost cuprinse între -0,32% pentru BET-NG şi 0,89% în cazul indicelui BET-FI. Valoarea tranzacţiilor a fost de 5,1 milioane de euro, cel mai redus nivel din această săptămână. Banca Transilvania (TLV), a fost cel mai lichid emitent a şedinţei de astăzi (n.r. vineri) cu aproape o treime din valoarea tranzacţionată. Din cadrul indicelui BET, remarcăm avansul de 6,16% înregistrat de societatea Alro (ALR), cu un rulaj de 0,44 milioane lei, posibil pe fondul unei scheme de ajutor de stat aprobată de Guvern pentru a subvenţiona preţul energiei pentru consumatori industriali. La polul opus, acţiunile a două societăţi au scăzut cu mai mult de 1%: Digi Communications (DIGI) -1,52% şi Electrica (EL) -1,4%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, titlurile instituţiei de credit încheind şedinţa de tranzacţionare la preţul de 2,58 lei, în scădere cu 0,39%, valoarea rulajului cu acţiunile băncii ridicându-se la 7,15 milioane lei.

Titlurile FP au angrenat o valoare a transferurilor de 6,08 milioane de lei, într--o şedinţă în care cotaţia acţiunii Fondului a stagnat, la 1,19 de lei.

Pe locul al treilea al acestui clasament se află titlurile OMV Petrom (SNP), care au încheiat ziua bursieră la preţul de 0,4405 lei, în scădere cu 0,23%, transferurile cu acţiunile grupului petrolier ridicându-se la 2,02 milioane de lei.

Titlurile Electrica (EL) au închis ziua la preţul de 10,6 lei, valoarea tranzacţiilor cu acţiunile furnizorului şi dis-tribuitorului de energie electrică ridicându-se la 1,62 milioane de lei.

Cea mai mare creştere din piaţa "regular", de 7,27%, a fost avută de acţiunile TMK--Artrom (ART), titlurile producătorului de ţevi din Slatina încheind şedinţa de tranzacţionare la preţul de 5,9 lei.

Este o evoluţie ce apare în condiţiile în care, între 3 şi 23 ianuarie, TMK-Europe GmbH, ce deţine aproape 92,73% din TMK-Artrom, va derula o ofertă de cumpărare pentru 7,27% din capitalul companiei, la un preţ de 6,0008 lei/titlu, demers ce are probabil în vedere delistarea emitentului din Slatina de la BVB.

Cu o scădere de 4,76%, până la 120 de lei, acţiunile Transilvania Construcţii (COTR) reprezintă titlurile cu cea mai mare depreciere din Piaţa Principală a bursei noastre din ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, declin apărut în condiţiile în care, vineri, s-a tranzacţionat doar o singură acţiune COTR.

Prin piaţa "deal" nu a fost realizată nicio tranzacţie.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor a coborât cu 0,04%, în timp ce indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,05%.

Indicele BET--BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a cres-cut cu 0,38%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,16%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "TMK - Artrom" (ART): +7,27%

2. "Alro" (ALR): +6,16%

3. "Bermas" (BRM): +4,96%

4. "Dafora" (DAFR): +4,76%

5. "Comcm" (CMCM): +4,49%

---------------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Transilvania Construcţii" (COTR): -4,76%

2. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): -2,63%

3. "Aerostar" (ARS): -1,89%

4. "BRK Financial Group" (BRK): -1,61%

5. "Digi Communications" (DIGI): -1,52%

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Numai meseriasii " pe la voi ....unde ati vazut BRK inchidere pe minus cand a inchis pe + ieri ??? :)))

    In rest sarbatori fericite si sa auzim numai de bine si la anu si la multi ani !! ;)

    1. BRK

      0,0858 

      23.12.2019 17:15:33 

      + 0,47% 

      Max.:0,0860 

      Min.:0,0 850 :)))

      Din ce vad comentariul este pentru sedinta de vineri 20 decembrie când BRK a scazut cu 1,61% la 0,0854, deci e corect cum scrie in articol. Crestere de 0,47% a avut luni 23 decembrie :) Sarbatori fericite si la multi ani!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb