BVB BET-FI, singurul indice în creştere

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 decembrie 2019

BET-FI, singurul indice în creştere

Rulaj de peste 510 milioane de lei, pe fondul înregistrării obligaţiunilor emise de Raiffeisen Bank

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a cunoscut, în mare parte, scăderi ale cotaţiilor în şedinţa de ieri, în condiţiile în care bursele europene s-au confruntat în ansamblu cu scăderi, în cea de-a doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Indicii BVB au înregistrat evoluţii preponderent negative. Singurul indice în creştere a fost BET-FI, care a urcat cu 0,26%. La polul opus, BET-TR a închis şedinţa cu o scădere de -0,79%.

Valoarea tranzacţiilor a fost de 512,7 milioane lei, din care 480 milioane lei reprezentând înregistrarea obligaţiunilor Raiffeisen Bank. În ceea ce priveşte piaţa acţiunilor, Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai lichid emitent, cu o valoare tranzacţionată de 12,1 milioane lei. Din cadrul indicelui BET, doar două societăţi au închis şedinţa de tranzacţionare pe plus: Alro (ALR), cu o creştere de 0,95% şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu un avans de 0,39%. La polul opus, Sphera Franchise Group (SFG), a înregistrat cea mai mare scădere, de 4,8%, în contextul în care în şedinţa precedentă a crescut cu 7,03%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, preţul titlurilor instituţiei de credit încheind şedinţa de tranzacţionare în scădere cu 1,53%, la preţul unitar de 2,57 lei.

Acţiunile Digi Communications (DIGI) au angrenat un rulaj de 3,74 milioane de lei, într--o şedinţă în care cotaţia acţiunii operatorului de telecomunicaţii a coborât cu 0,31%, la 32 de lei.

Pe locul al treilea al acestui clasament se află titlurile Romgaz (SNG), care au încheiat ziua de tranzacţionare la preţul de 37,9 lei, în scădere cu 1,3%, transferurile cu acţiunile producătorului de gaze ridicându-se la 2,23 milioane de lei.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au încheiat ziua bursieră la preţul de 1,19 lei, în scădere cu 0,42%, valoarea tranzacţiilor cu acţiunile Fondului ridicându-se la 1,89 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" au fost înregistrate două tranzacţii cu acţiunile SIF Muntenia (SIF4), în sumă de 2,52 milioane de lei, schimburile fiind realizate la preţul unitar de 0,84 lei, cu 0,96% peste referinţa din piaţa "regular".

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat cu 0,78%, scădere similiară cu cea a indicelui compozit BET Plus, ce include cele mai tranzacţionate 40 de titluri ale bursei noastre.

Indicele BET-NG, al sectorului energiei şi utilităţilor, a coborât cu 0,63%, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a depreciat cu 0,29%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Electroputere" (EPT): +5,88%

2. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): +3,33%

3. "UAMT" (UAM): +2,11%

4. "TeraPlast" (TRP): +1,81%

5. "SIF Banat-Crişana" (SIF1): +1,11%

-----------------------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Sphera Franchise Group" (SFG): -4,80%

2. "Aerostar" (ARS): -2,83%

3. "Electromagnetica" (ELMA): -2,40%

4. "Nuclearelectrica" (SNN): -1,68%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb