BVB BET - pe un nou maxim al anului

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 aprilie 2019

BET - pe un nou maxim al anului

George Brande, Interfinbrok: "Există posibilitatea ca, în cazul SIF3, să fie vorba despre un ordin introdus greşit, care a coborât preţul acţiunii la un minim de 0,215 lei"

Indicele BET, al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în creştere cu 1,21%, la 8.143,1 puncte, un nou maxim al anului, avansul fiind impulsionat îndeosebi de parcursul titlurilor Banca Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP).

Rulajul a fost modest, de 5,3 milioane de euro, în apropierea celui din ultima şedinţă a săptămânii trecute şi sub valoarea medie înregistrată de la începutul anului, de 9,26 milioane de euro.

Un episod aparte consemnat în şedinţa de ieri a fost căderea preţului acţiunii SIF Transilvania (SIF3) până la un minum de 0,215 lei, cu 13,48% sub referinţa din şedinţa anterioară, ca urmare a unei serii de tranzacţii derulate după primele 20 de minute ale şedinţei de tranzacţionare.

George Brande, trader în cadrul casei de brokeraj Interfinbrok, ne-a declarat: "BVB a operat, vineri, o serie de modificări tehnice pentru paşii de cotare a mai multor emitenţi, printre care şi SIF Transilvania, ceea ce înseamnă că vineri, după închiderea şedinţei bursiere, s-au şters toate ordinele din sistemul de tranzacţionare pentru emitentul SIF3.

Tranzacţiile respective s-au derulat la începutul şedinţei de astăzi (n.r. ieri), în condiţiile unor ordine puţine în piaţă şi a unei lichidităţi reduse, astfel încât există posibilitatea să fie vorba despre un ordin introdus greşit deoarece, după seria de tranzacţii, au apărut mai multe ordine de cumparare pentru SIF3 , în comparaţie cu debutul şedinţei bursiere".

Acţiunea societăţii de investiţii financiare a încheiat şedinţa de ieri la preţul de 0,247 lei, în scădere cu 0,6%, valorea transferurilor cu titlurile SIF3 fiind de 40.516 lei, de peste trei ori mai mare decât valoarea tranzacţiilor derulate la începutul şedinţei bursiere.

Legat de evoluţia în ansamblu a pieţei, brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Săptămâna a început cu creşteri pentru toţi indicii bursieri. Variaţiile au fost curpinse între +0,48% pentru BET-FI şi + 1,21% în cazul BET.

Valoarea tranzacţiilor a fost de 25,3 milioane de lei, jumătate din rulaj venind din tranzacţiile cu acţiuni din sectorul bancar: BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi TLV. Din cadrul indicelui BET, cea mai mare creştere a fost cea a titlurilor Sphera Franchise Group (SFG) +3,46%, urmată de cea a titlurilor TLV, +2,65%. La polul opus avem acţiunile Transgaz (TGN) cu o depreciere de 1,47% şi Purcari Wineries (WINE) -1,32%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de titlurile TLV, care au încheiat şedinţa de ieri la 2,13 lei/acţiune, în creştere cu 2,65%, rulajul cu titlurile emitentului fiind de 6,74 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD - Groupe BRD, care au încheiat ziua de tranzacţionare la preţul unitar de 13,1 lei, cu 0,77% peste referinţă, mişcare apărută pe fondul unei valori transferate de 5,71 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au terminat şedinţa bursieră la preţul unitar de 32,6 lei, în creştere cu 0,77%, rulajul pe acest simbol fiind de 2,36 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" au fost înregistrate două tranzacţii.

Cea mai importantă dintre acestea, în valoare de 2,35 milioane de lei, a fost realizată cu acţiunile Purcari Wineries (WINE), la preţul unitar de 18,8 lei, cu 1,05% sub referinţă.

A mai fost derulat un schimb negociat cu titlurile TLV, la preţul de 2,1 lei, cu 1,2% peste reperul din piaţa "regular", schimbul însumând 1,27 milioane de lei.

Indicele BET Plus, al celor mai lichide 40 de titluri de la BVB, s-a apreciat cu 1,2%, în timp ce indicele sectorului energetic BET-NG a crescut cu 0,83%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +9,28%

2. "Altur" (ALT): +5,88%

3. "Oltchim" (OLT): +3,75%

4. "Sphera Franchise Group" (SFG): +3,46%

5. "Electromagnetica" (ELMA): +3,28%

--------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Turism Felix" (TUFE): -6,90%

2. "Ves Sighişoara" (VESY): -5,15%

3. "Rompetrol Well Services" (PTR): -3,05%

4. "Vrancart" (VNC): -2,14%

5. "Romcarbon" (ROCE): -1,71%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb