BVB BET schiţează o mişcare de creştere

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 noiembrie 2022

BET schiţează o mişcare de creştere

Rulaj de numai 26,2 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului

Indicele BET, ce captează dinamica celor mai lichide 20 de titluri ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a avut un avans de 1,9%, în sesiunea de tranzacţionare de ieri, la 11.233 de puncte, principalul coş de acţiuni al pieţei noastre schiţând o mişcare de creştere, după aproape două luni de apatie.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la numai 26,2 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului, de 89 milioane de lei, în condiţiile în care prin piaţa "deals" nu a fost derulat niciun schimb.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul lor zilnic: "Indicii BVB continuă trendul pozitiv şi în şedinţa de astăzi (n.r. ieri). Variaţiile au fost cuprinse între 0,59% pentru BETAeRO şi 1,92% în cazul indicelui BET-NG.

Valoarea tranzacţiilor a fost de 5,36 milioane lei, o scădere semnificativă comparativ cu şedinţa de ieri (n.r. alaltăieri). Din indicele BET, cele mai mari creşteri au avut acţiunile societăţilor: Romgaz (SNG), 5,7,%, BRD-Groupe Societe Generale (BRD), 3,93% şi Banca Transilvania (TLV), 2,67%. Titlurile One United Properties (ONE) au fost singurele ce au avut o corecţie de peste un procent, respectiv o scădere de 3,88% a preţului".

În piaţa "regular", topul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile OMV Petrom (SNP), ce au cumulat un rulaj de 4,7 milioane de lei, titlurile SNP încheind ziua în creştere cu 0,44%, la preţul de 0,4525 lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 2,2%, până la preţul de 1,862 lei, pe fondul unor tranzacţii de 4,5 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Banca Transilvania, ce s-au apreciat până la preţul de 18,48 de lei, în condiţiile unui rulaj de 2,7 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au crescut cu 5,7%, la preţul de 40,8 lei, pe fondul unor schimburi de 2,2 milioane de lei.

Indicele compozit BETPlus s-a apreciat cu 1,84%, la 1.680 de puncte, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,98%, până la 48.963 de puncte. Indicele extins BET-XT, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, a crescut cu 1,7%, la 989 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Armătura" (ARM): +6,12%

2. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +5,88%

3. "Romgaz" (SNG): +5,70%

4. "Patria Bank" (PBK): +4,56%

5. "BRD-Groupe Societe Generale" (BRD): +3,93%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Carbochim" (CBC): -14,79%

2. "UAMT" (UAM): -14,41%

3. "Condmag" (COMI): -7,69%

4. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -5,10%

5. "One United Properties" (ONE): -3,88%

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. E din cauza BNR marire de dobanzi 0,5% la inflatie de minim 16%. Chiar daca va fi stagflatie, si va fi totusi mai bine investit in companii solide decat cash. Bc cash is still trash.

    1. Corect! Așa în anii 90 când a fost super inflație, aveam bani acasă și în câteva luni si.au înjumătățit valoarea....nu prea știam atunci ce și cum cu inflația, noroc că aveam un magazin și am reușit să mai scot ceva din marfa din depozit plus vânzarea unei mici ferme sa achit creditul la banca si sa scap de povara dobânzii care ajunsese la 150%. A fost o bună lecție!!! O spun doar pentru cei tineri poate reușesc să descifreze printre rânduri câteva lucruri importante în gestionarea banilor!

      cash is king !

      cine are cash e de baza.

      Dacă știi unde sa.ti pui banii, cash.ul va veni periodic la tine fara prea mare efort! Be smart!

    e vorba de o miscare de crestere corectiva a burselor care va dura cam pana in decembrie

    mai apoi ne dam cu saniuta la vale 

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb