În plin sezon al raportărilor financiare preliminare pentru anul anterior, indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut o săptămână cu oscilaţii marginale, BET, reperul pieţei noastre de capital încheind şedinţa de vineri la 10.097,21 puncte, în scădere cu 0,46% faţă de ziua anterioară şi cu doar 0,03% sub reperul din data de 14 februarie a acestui an.
În plan extern, continuarea temerilor privind impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei, cât şi creşterea semnificativă a persoanelor infectate în afara Chinei au dus la scăderi ale burselor internaţionale, cei mai importanţi indici din Statele Unite şi Europa încheind pe "roşu" ultimele două şedinţe de tranzacţionare ale săptămânii.
Comentând evoluţia de vineri a pieţei noastre de capital, brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Indicii BVB au închis cu evoluţii preponderent negative şedinţa de astăzi (n.r. vineri), BET-FI fiind singurul indice care a crescut, cu un avans de 0,16%. BET-NG a înregistrat o corecţie de 1,13%, fiind din nou indicele cu cea mai mare scădere, precum în şedinţa precedentă. Valoarea tranzacţiilor a fost de 5,6 milioane euro, lichiditatea nereuşind să depăşească zona valorii de 30 de milioane lei, în ultimele două săptămâni. BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a fost cel mai lichid emitent, cu un aport de 8,4 milioane lei din valoarea tranzacţionată.
Din cadrul indicelui BET, Digi Communications (DIGI) este singurul titlu ce a urcat cu mai mult de 1%, înregistrând o creştere de 1,16%, în contextul în care astăzi (n.r. vineri) emitentul a publicat rezultatele financiare preliminare pe anul 2019. La polul opus, regăsim din nou societăţile din componenţa indicelui BET-NG: Conpet (COTE) -1,72%, Romgaz (SNG) -1,69%, Transgaz (TGN) -1,52% şi OMV Petrom (SNP) -0,95%, însă cea mai mare scădere a apărut în cazul Purcari Wineries (WINE), respectiv de -1,93%".
În piaţa "regular", acţiunile BRD au coborât cu 0,12%, până la preţul de 16,38 lei, cotaţia titlurilor instituţiei de credit tranzacţionându-se, în ultima luna bursieră, în consolidare.
Locul al doilea în clasamentul rulajului a fost ocupat de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 1,37 lei/titlu, în stagnare, valoarea schimburilor cu titlurile fondului închis de investiţii însumând 5,35 milioane de lei.
Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 2,565 lei, cu 0,19% sub cel din şedinţa anterioară, pe fondul unei valori transferate de 1,48 milioane de lei.
Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile SNG, care au antrenat un rulaj de doar 1,29 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 34,85 lei/titlu.
Prin piaţa "deal" au fost derulate două tranzacţii, cu acţiunile SIF Transilvania (SIF3), la preţul unitar de 0,465 lei, cu 2,65% peste referinţa din piaţa "regular", valoarea schimburilor fiind de 5,35 milioane de lei.
Indicele compozit BET Plus, ce include cei mai tranzacţionaţi 37 de emitenţi ai bursei noastre, s-a depreciat cu 0,49%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a marcat un recul de 0,38%.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,39%.
• Topul celor mai mari creşteri
1. "Electroaparataj" (ELJ): +10,57%
2. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): +4,04%
3. "Prebet" (PREB): +1,97%
4. "Aages" (AAG): +1,33%
5. "Digi Communications" (DIGI): +1,16%
• Topul celor mai mari scăderi
1. "Condmag" (COMI): -9,52%
2. "Electromagnetica" (ELMA): -6,63%
3. "Aerostar" (ARS): -5,45%
4. "Prodplast" (PPL): -4,51%
5. "Zentiva" (SCD): -4,02%