BVB Bursa încearcă să-şi revină

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 august 2005

Şedinţa de ieri de la Bursă a animat spiritele prin evoluţii favorabile ale emitenţilor listaţi. Brokerii aşteptau de ceva timp o şedinţă cu creşteri ale cotaţiilor, în care cumpărătorii să-şi facă apariţia. Cu toate acestea, valoarea totală tranzacţionată a fost de doar 14,46 milioane de RON, din care peste 3.000 RON au reprezentat transferurile cu obligaţiuni corporative. Astfel, au fost tranzacţionate 6 obligaţiuni "Raiffeisen Bank", la acelaşi preţ ca principalul. Brokerii susţin că spre final au asis-tat la corecţii ale preţurilor la principalii emitenţi, însă în linii mari evoluţiile crescătoare s-au menţinut.

Indicii bursieri s-au apreciat. Indicele BET care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la cota Bursei a crescut cu 1,23% faţă de cel din ziua anterioară, ajungînd la 5.511 puncte, iar indicele BET - FI s-a apreciat cu 2,81% datorită ajustării cotaţiilor acţiunilor SIF.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost "Petrom" Bucureşti. În prima jumătate a zilei, cotaţia a urcat pîn1 la nivelul maxim al zilei de 0,4570 RON/acţiune, după care spre final a suferit o uşoară corecţie pînă la nivelul de închidere. Preţul la finele zilei a fost de 0,4530 RON/acţiune, în creştere cu 1,1% faţă de cel precedent.

Cea mai mare creştere de la prima categorie din sectorul bancar a înregistrat-o "Banca Carpatica". Cursul titlurilor la sfîrşitul şedintei a fost de 0,5100 RON/acţiune, în creştere cu 3% faţă de cel precedent.

"Banca Transilvania" a cres-cut în cursul zilei, depăşind nivelul de 0,9000 RON/acţiune pînă la maximul de 0,9050 RON/titlu. Lichiditatea a fost bună, fiind transferate aproximativ 1,4 milioane de acţiuni, în valoare totală de 1,25 milioane de RON.

La categoria SIF, toate cele cinci societăţi de investiţii financiare au înregistrat creşteri ale preţurilor acţiunilor lor. Cea mai mare ajustare a avut-o acţiunile SIF1 "Banat Crişana", preţul acesteia la finele zilei fiind de 1,4600 RON/acţiune, cu 4,3% mai mare decît cel din ziua precedentă. Valoarea totală tranzacţionată cu acţiunile SIF a fost de peste 9 milioane de RON.

La categoria a doua, cel mai tranzacţionat emitent a fost "Rompetrol Rafinare" Constanţa, cu un rulaj de peste un milion de RON, la un preţ de închidere de 0,0965 RON/ acţiune, în creştere cu 3,2% faţă de cel precedent. Cursul titlurilor rafinăriei a urcat pînă la nivelul de 0,0975 RON/titlu, care a fost şi cel maxim de ieri, însă a suferit corecţii uşoare pînă la închidere.

"Altur" Slatina

În cadrul zilei de ieri, cea mai mare creştere au avut-o acţiunile "Altur" Slatina. Într-un număr de 22 de tranzacţii au fost transferate peste 29.000 acţiuni, în valoare de 36.747 RON. Cotaţia a urcat pînă la maximul zilei de 1,3800 RON/acţiune, însă a închis la preţul de 1,37 RON/acţiune. Acesta a fost aproape de limita maximă de 15% admisă de Bursa de Valori Bucureşti, respectiv în creştere cu 14,2% faţă de cel anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb