BVB Bursa, influenţată de corecţiile pieţelor externe

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 mai 2011

Bursa, influenţată de corecţiile pieţelor externe

Bursa a scăzut ieri cu 1,02%, influenţată de corecţiile pieţelor externe după o serie de ştiri negative privind criza datoriilor din zona euro, însă acţiunile Oltchim (OLT) au făcut notă discordantă şi au urcat cu 15%, evoluţie impregnată în special de ordinele introduse de speculatori. La finalul şedinţei, erau pe creştere doar acţiunile emise de 12 societăţi din cele 76 de pe principalele patru categorii ale BVB. Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 1,6%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,52% sub nivelul de la închiderea sesiunii precedente.

Acţiunile celor cinci SIF-uri au înregistrat corecţii mai vizibile, în cea mai mare parte de aproximativ 4%, şi au dus indicele BET-FI cu 2,87% sub nivelul de vineri. Declinul indicelui a fost temperat de titlurile Fondului Proprietatea (FP) care au scăzut mai lent, cu 0,1%, potrivit Mediafax.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în coborâre cu 1,92%. Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de doar 414.000 de lei, valoare de aproape şapte ori mai redusă decât rulajul de vineri, de 2,7 milioane lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 94.000 de lei. Titlurile au crescut cu 3,23%, la 0,16 lei. În precedentele două şedinţe au fost realizate mai multe tranzacţii cu pachete importante de acţiuni, reprezentând cumulat aproape 10% din titlurile Armax Gaz.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb