BVB Corecţia Nuclearelectrica şi scăderile din pieţele externe scufundă puternic BET în zona roşie

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 iunie 2020

Corecţia Nuclearelectrica şi scăderile din pieţele externe scufundă puternic BET în zona roşie

Prime Transaction: "Scăderile, corelate cu cele din restul lumii"

Indicii au închis puternic în teritoriul negativ şedinţa de tranzacţionare de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), BET marcând o scădere de 2,28% ca urmare a reapariţiei în pieţele internaţionale a aversiunii la risc şi a corecţiei ex-dividend de peste 11% a titlurilor Nuclearelectrica (SNN). Totodată, rulajul consemnat ieri s-a situat la 49,94 milioane de lei, uşor peste media zilnică din acest an, ce se află la 48,36 milioane de lei, însă cu ajutorul înregistrării în piaţă a plasamentului privat realizat de Holde Agri Invest (10,13 milioane de lei). Totodată, pe structurate s-a tranzacţionat 4,92 milioane de lei, astfel că pe segmentul principal rulajul a fost de 33,25 milioane de lei.

Ziua a fost în ansamblu negativă, iar scăderile destul de generale, cu doar patru titluri din indicele BET în zona verde, asta şi în condiţiile în care piaţa a închis mult mai sus - la 8.532,77 puncte - faţă de nivelul unde s-a deschis şedinţa bursieră. Tendinţa a fost dată de evoluţiile din pieţele externe, bursele europene deschizând săptămâna cu scăderi de circa 2-3% doar ca să mai reducă din pierderi până la finalul şedinţei. Pieţele externe au fost în principal influenţate ieri de ştirile privind creşterea numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus atât în Beijing, China, cât şi în Statele Unite, temerile amplificându-se cu privire la începutul celui de-al doilea val pandemic după relaxarea restricţiilor anti-Covid. Bursa locală nu a fost de altfel deloc impresionată de noile măsuri de relaxare aplicate la noi în ţară, un exemplu fiind redeschiderea parţială de ieri a mall-urilor.

Bursele americane erau şi ele pe recuperare la ora redactării, referinţa S&P 500 afişând o scădere de 0,7% la ora 18:10, ora României, revenind peste pragul de 3.000 de puncte, în timp ce indicele sectorului tehnologic NASDAQ Composite consemna o scădere de doar 0,2%.

La Bucureşti, singurele creşteri din BET au fost consemnate de Conpet (COTE), Purcari (WINE), Transgaz (TGN) şi Teraplast (TRP, + 0,33%), în timp ce cea mai mare corecţie, exceptând titlurile SNN, a fost înregistrată de acţiunile Banca Transilvania (TLV), de altfel cele mai lichide de la BVB şi cele aflate cel mai des în vizorul investitorilor străini de la bursa noastră.

Brokerii de la Prime Transaction au descris evoluţia din prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii astfel: "Toţi indicii BVB au înregistrat scăderi situate între -1,07% pentru indicele BET-FI şi -2,28% indicele BET. Scăderile sunt corelate cu cele din restul lumii şi vin pe fondul temerilor legate de un nou val al pandemiei cu coronavirus, confirmat de un număr în creştere de cazuri în USA şi de apariţia unor noi focare în China. Valoarea tranzacţiilor a crescut faţă de ziua precedentă, depăşind pragul de 10 milioane de euro. Acţiunile din cadrul indicelui BET au avut o evoluţie preponderent negativă, 13 emitenţi închizând în această zona, în timp ce doar 4 emitenţi au reuşit să închidă în zona pozitivă. O evoluţie pozitivă au înregistrat acţiunile Purcari Wineries Public Company Limited (WINE), +2,82%, S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN), +0,65% şi CONPET SA (COTE), +0,53%, iar una negativă acţiunile S.N. Nuclearelectrica S.A. (SNN), -11,34% (data ex-dividend), Banca Transilvania S.A. (TLV), -3,68%, BRD Groupe Societe Generale S.A. (BRD), -3,41%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au încheiat ziua de tranzacţionare la preţul unitar de 0,33 lei, în scădere cu 1,35%, pe fondul unei valori transferate de 7,68 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile TLV, al căror preţ de închidere din şedinţa de ieri a fost de 2,095 lei/titlu, valoarea tranzacţionată însumând 7,5 milioane de lei.

Acţiunile SNN se află pe locul trei în topul lichidităţii, valoarea transferurilor ridicându-se la 4,6 milioane de lei.

Transferurile cu titlurile Romgaz (SNG) s-au ridicat de asemenea la 3,36 milioane de lei, acţiunile emitentului încheind şedinţa la preţul de 31,2 lei/acţiune, în scădere cu 1,11%.

Prin piaţa "deal" au fost realizate doar două transferuri, cu titlurile SNP, valoarea cumulată acestora ridicându-se la 1,52 milioane de lei.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 1,98%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a pierdut 1,60%.

Indicele sectorului energetic, BET-NG, a marcat o scădere de 1,78%, iar BETPlus de 2,25%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Prodplast" (PPL): +11,11%

2. "Purcari" (WINE): +2,82%

3. "Ropharma" (RPH): +2,11 %

4. "Romcarbon" (ROCE): +1,77%

5. "BRK Financial Group" (BKR): +1,40%

Topul celor mai mari scăderi

"Nuclearelectrica" (SNN): -11,34%

"Dafora" (DAFR): -9,59%

"Electrocontact" (ECT): -8,93%

"Electromagnetica" (ELMA): -7,80%

"Mecanica Ceahlău" (MECF): -6,62%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb