Valoarea totală a transferurilor perfectate pe piaţa bursieră a fost şi ieri modestă (18,6 milioane RON), în ton cu media săptămînii trecute. La nivelul celor trei indici bursieri au fost înregistrate aprecieri destul de puternice. Evoluţia de ieri a adus un val de optimism în rîndul actorilor pieţei de capital în privinţa evoluţiei cotaţiilor în următoarele zile. Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni de pe piaţă, s-a apreciat cu 1,41% în timp ce cotaţiile din sectorul societăţilor de investiţii financiare au crescut în medie cu 3,23%. Indicele BET-C a avut o evoluţie mai temperată, încheind şedinţa cu un plus de 0,83% comparativ cu finele săptămînii trecute.
Activitatea intensă din sectorul societăţilor de investiţii financiare s-a concretizat prin aprecieri semnificative ale cotaţiilor celor cinci emitenţi. În topul creşterilor s-a situat acţiunea SIF2 "Moldova", al cărei curs a cîştigat ieri +5,5%. O evoluţie la fel de marcantă a avut-o şi cotaţia acţiunilor SIF5 "Oltenia" care a acumulat o apreciere de 3,08%, în condiţiile unei valori totale transferate care a depăşit 2 milioane RON.
Prima şedinţă bursieră a aces-tei săptămîni l-a adus în centrul atenţiei pe producătorul de medicamente "Sicomed - Zentiva" (simbol SCD). Acţiunile SCD s-au situat ieri în topul preferinţelor investitorilor, valoarea totală a transferurilor perfectate cu ele, cifrîndu-se la peste 3 milioane RON. Brokerii susţin că au fost perfectate transferuri mari de acţiuni la mijlocul sesiunii bursiere, la un preţ mediu de 1,55 RON/ titlu. Cele 30 de tranzacţii încheiate ieri cu acţiuni SCD nu au determinat o modificare semnificativă a cotaţiei, preţul de referinţă fiind similar celui din şedinţa de vineri (1,55 RON/titlu).
Pe locul doi în topul celor mai lichizi emitenţi s-a situat ieri "Banca Transilvania", cu un rulaj de 3,1 milioane de acţiuni. Cotaţia titlurilor TLV s-a situat pe o pantă descendentă, închizînd sesiune bursieră cu o pierdere de 0,58%. O evoluţie similară a înregistrat-o şi cursul acţiunilor "BRD Groupe Société Générale", care a pierdut 1,3% în condiţiile unui volum mult mai redus al transferurilor. Marian Lupu consideră că deprecierea cotaţiei TLV poate fi explicată şi prin eventuale vînzări din partea investitorilor care doresc să subscrie la oferta publică "Transelectrica." În cazul acţiunilor BRD, domnia sa este de părere că aceste scăderi pe volume extrem de mici se datorează lipsei susţinerii la cumpărare, întrucît investitorii nu au curaj să intre iar în piaţă, aşteptînd un moment mai clar de întoarcere a trendului.
• "Rompetrol Rafinare" Constanţa
O evoluţie bună a înregistrat-o ieri şi cursul acţiunilor RRC, care s-a apreciat cu 2,77%. Interesul investitorilor s-a îndreptat ieri cu precădere către acţiunile RRC, al căror rulaj total a depăşit 2 milioa-ne RON. Cursul acţiunilor RRC a trecut ieri de pragul de 0,07 RON/acţiune, preţul de referinţă la finalul şedinţei bursiere cifrîndu-se la 0,0706 RON/acţiune.