BVB Cotaţiile se prăbuşesc, pe lichiditate ridicată

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 mai 2006

La închiderea şedinţei bursiere de ieri cei mai mulţi dintre brokeri au trecut la contorizarea pierderilor, în condiţiile în care principalele cotaţii au înregistrat scăderi semnificative. Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece titluri de pe piaţă, a scăzut cu -5,37%, în timp ce pierderea medie din sectorul SIF-urilor a fost de -7,06%. Toate acţiunile listate la Bursă (cu patru excepţii) au încheiat şedinţa de ieri la preţuri în scădere comparativ cu cele de luni, deprecierea medie la nivelul întregii pieţe fiind de -5,49%. Transferurile s-au cifrat la peste 49 milioane RON, în creştere comparativ cu şedinţele precedente, dovedind o puternică presiune la vînzare.

Cel mai lichid emitent al şedinţei a fost "Rompetrol Rafinare", ieri fiind transferate peste 13 milioane de acţiuni RRC. Dacă în prima parte a zilei, cotaţia RRC era în scădere, cîteva ordine de cumpărare apărute înainte de închidere au provocat o revenire a cursului. Astfel, ultimul transfer a fost perfectat la preţul de 0,0770 RON/acţiune, similar cu preţul de referinţă de luni. Cotaţiile din sectorul SIF-urilor au scăzut şi ieri, dînd dovadă de o volatilitate ridicată. Imediat după deschiderea şedinţei, cotaţiile acţiunilor SIF s-au situat pe o pantă ascendentă, urmată însă de scăderi mult mai ample. "Acţiunea vedetă" a şedinţei de ieri a fost SIF5 "Oltenia", revenită ieri la tranzacţionare în urma suspendării cerute de CNVM. Cotaţia acţiunilor SIF5 s-a situat pe un trend puternic descendent încă de la deschidere, ajungînd către finalul şedinţei la valoarea minimă de 2,18 RON/titlu, în scădere cu -14,8% comparativ cu şedinţa precedentă. SIF "Oltenia" a înregistrat şi cel mai ridicat rulaj la nivelul întregii pieţe bursiere, valoarea totală a transferurilor fiind de 11 milioane RON. Brokerii susţin că deprecierea cursului a fost amplificată de faptul că, la un anumit moment, în piaţă nu exista cerere pentru acţiunile SIF5, după o serie de vînzări directe la preţurile cumpărătorilor.

Pe locul doi în topul pierderilor s-a situat acţiunea "SNP Petrom", al cărei curs s-a depreciat cu -11,62%. Brokerii apreciază că acţiunile SNP au scăzut pe lichiditate bună, valoarea totală a transferurilor cu acţiuni SNP fiind de peste 4,8 milioane RON. Cursul a coborît brusc pînă la minimul zilei de 0,4400 RON/acţiune, cu toate că în piaţă au existat destul de mulţi cumpărători. Analiştii "Prime Transaction" apreciază că "după scăderea de ieri, cotaţia a atins nivelul de la finele anului trecut". În ultima luna, cursul SNP a cumulat o pierdere de -18,3% în timp ce preţul acţiunilor OMV a scăzut cu 30% în aceeaşi perioadă.

"BRD - Groupé Société Générale"

Titlurile celui mai de seamă emitent bancar de pe piaţa de capital românească au suferit ieri o depreciere a cotaţiei de -9,6%, în condiţiile în care acţiunile BRD au fost cele mai tranzacţionate de la prima categorie a bursei. Brokerii consideră dificil de estimat motivul pentru care cursul BRD a înregistrat o astfel de pierdere, majoritatea calificînd acţiunea ca una dintre cele mai stabile de pe întreaga piaţă. Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni BRD a fost de 7,5 milioane RON. Ultima tranzacţie s-a încheiat la preţul de 15 RON/titlu, mult sub pragul de 17 RON în jurul căruia oscila cursul BRD în urmă cu numai cîteva şedinţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb