BVB Creşteri semnificative la nivelul indicilor, pe lichiditate bună

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 iunie 2006

Şedinţa de ieri a adus o schimbare puternică în peisajul ultimelor sesiuni bursiere, întrucât valoarea totală a transferurilor s-a cifrat la peste 36 milioane RON, iar o mare parte din acţiuni au înregistrat creşteri notabile ale cotaţiilor. Iulian Panait, preşedintele "KTD Invest", ne-a explicat că ieri, pe piaţa bursieră, pe de o parte, s-a simţit o presiune puternică la vânzare, mai ales în cazul titlurilor SIF, iar pe de altă parte, au fost câţiva investitori dispuşi să cumpere cantităţi semnificative de acţiuni SIF, SNP sau BRD.

După un start de şedinţă nu foarte promiţător (în care valoarea transferurilor s-a menţinut la cota medie a ultimei perioade iar cursurile titlurilor SIF au înregistrat în continuare pierderi), ordinele de cumpărare de dimensiuni mari au pătruns în piaţă, determinând un rulaj total de peste 22,8 milioane RON numai în segmentul SIF. Din această cauză, cotaţiile celor cinci societăţi de investiţii financiare s-au apreciat în medie cu 3,04%, în timp ce indicele BET a câştigat ieri 2,58%. De asemenea, indicele BET-C, care urmăreşte evoluţia tuturor titlurilor de pe piaţă, a înregistrat o apreciere de 2,32%. Cel mai tranzacţionat titlu al şedinţei de ieri a fost SIF "Moldova", cu acţiunile SIF2 fiind perfectate transferuri în valoare de peste 8 milioane RON. Cotaţia titlurilor SIF2 a urcat cu 1,34%, până la 1,49 RON/acţiune. Cea mai semnificativă creştere din acest sector a înregistrat-o însă cursul acţiunilor SIF "Banat Crişana", care a câştigat 5,29%, preţul de referinţă pentru acţiunile SIF1 fiind de 1,7 RON/acţiune.

Cu acţiunile SIF5 "Oltenia" au fost perfectate tranzacţii în valoa-re de peste 5,9 milioane RON, care au determinat o apreciere a cursului cu 1,11%. După închiderea şedinţei bursiere de ieri, consiliul de administraţie al SIF "Oltenia" a anunţat componenţa noului comitet director. Dinel Staicu va ocupa funcţia de preşedinte şi director general al SIF5 iar Tudor Ciurezu va fi vicepreşedintele societăţii, după avizul primit din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

O evoluţie la fel de bună au înregistrat-o ieri şi acţiunile din segmentul bancar, în frunte cu titlurile "BRD Groupe Societe Generale", al căror curs a câştigat 4,29%, în condiţiile unei valori totale a tranzacţiilor de 2,1 milioane RON. O evoluţie similară, dar mai temperată, a înregis-trat-o ieri şi cotaţia titlurilor "Banca Transilvania". Valoarea totală a transferurilor perfectate ieri cu acţiuni TLV s-a cifrat la 2,6 milioane RON, iar cursul a înregistrat o apreciere de 2,3%.

î"Turbomecanica" Bucureşti

În topul celor mai tranzacţionate societăţi s-a situat ieri şi "Turbomecanica" Bucureşti, rulajul total perfectat cu titlurile TBM cifrându-se la 2,2 milioane RON. Cursul acţiunilor Turbomecanica" a coborât ieri până la 0,66 RON/titlu, în scădere cu 1,52% comparativ cu şedinţa anterioară. Iulian Panait consideră că de remarcat este faptul că titlurile TBM au pierdut două şedinţe consecutiv (în condiţiile în care ieri s-a înregistrat o creştere generalizată a pieţei), însemnând că o parte din investitori au ales să îşi marcheze profiturile.

î"Impact" Bucureşti

Cursul titlurilor IMP a fost ieri puternic afectat de ordinele de vânzare existente în piaţă, situân-du-se încă de la deschidere pe o pantă descendentă. Acţiunile "Impact" sunt singurele din categoria titlurilor blue-chip care au înregistrat ieri o depreciere semnificativă a cotaţiei, de -2,44%, până la 0,4390 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb