BVB Cursurile acţiunilor SIF au atins noi maxime istorice

Rodica Orjanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 ianuarie 2004

Valoarea tranzacţiilor înche-iate în şedinţa bursieră de ieri a fost de 54,6 miliarde de lei, în creştere uşoară faţă de nivelul consemnat luni. Dintre indicii bursieri, doar BET-C a înregis-trat o creştere uşoară, cu 0,36% faţă de luni, atingînd un nou maxim istoric. Indicele BET, al celor mai lichide zece societăţi de la prima categorie a Bursei, a scăzut cu 0,12% faţă de valoarea de luni, în principal datorită reducerii cotaţiilor "Azomureş" şi "Alro". Şi indicele SIF-urilor a înregistrat o depreciere comparativ cu valoarea de luni, diminuîndu-se cu 1,2%. Brokerii sus-ţin că prima ju-mă-tate de oră a continuat nota primei şedinţe bursiere din acest an, numărul acţiunilor ofe-rite la vînzare fiind mult sub cel cerut de investitori. Către jumătatea şedinţei, mai mulţi investitori au preferat să vîndă marcînd profiturile oferite de creş-terea cursurilor, au explicat brokerii. Către finalul şedinţei, numărul vînzătorilor a crescut, ceea ce a determinat uşoare scă-deri ale cotaţiilor acţiunilor lichide. Deşi la nivelul indicilor s-a înregistrat o scă-dere uşoa-ră, brokerii apreciază că preţurile acţiunilor s-au stabilizat la nivelul de la sfîrşitul sesiunii de luni. Acţiunile SIF au fost şi ieri în atenţia investitorilor, valoarea transferurilor raportate cu aces-tea ajungînd la 29,2 miliarde de lei, cu o pondere de 53% în totalul bursei. Cu excepţia ac-ţiunilor SIF "Transilvania", celelalte titluri SIF au avut o lichiditate ridicată, cu peste un milion de acţiuni tranzacţionate. Cotaţia a trei dintre acţiunile SIF a atins în şedinţa de ieri noi maxime istorice: SIF "Banat Crişana" - 4.650 lei/acţiune, SIF "Mun-tenia" - 3.800 lei/acţiune şi SIF "Oltenia" - 3.250 lei/ac-ţiune.

"Sicomed" Bucureşti

Acţiunile producătorului bucureştean de medicamente au fost ieri performele şedinţei bursiere, au apreciat brokerii. Cursul a crescut pînă la 3.950 lei/acţiune, valoare care reprezintă un nou maxim al ultimului an de tranzacţionare. Pe fondul unei cereri ridicate, lichiditatea acţiunilor "Sicomed" a fost în creştere, valoarea transferurilor fiind ieri de 1,06 miliarde de lei. Brokerii sînt de părere că interesul investitorilor pentru acţiunile "Sicomed" a fost determinat de tendinţa generală a pieţei, avînd în vedere că majorarea preţului acestora în şedinţa de luni nu a fost pronunţată.

"Rompetrol Well Services" Ploieşti

Cotaţia acţiunilor "Rompetrol Well Services" şi-a menţinut şi ieri tendinţa descrescătoare, minimul atins fiind de 1.710 lei/acţiune. Pînă la finalul şedinţei, cotaţia şi-a revenit, ultima tranzacţie fiind realizată la 1.830 lei/acţiune, cu 1,1% sub cotaţia de luni. Brokerii consideră că scăderea cotaţiei acţiunilor "Rompetrol Well Services" este o corecţie după creşterea semnificativă din 2003.

"Banca Transilvania" Cluj

Preţul acţiunilor "Banca Transilvania" a atins ieri un nou maxim al ultimilor şase ani, de 5.000 lei/acţiune. Cotaţia preferată însă de investitori a fost de 4.950 lei/acţiune. Conducerea societăţii a anunţat că nu există modificări în activitatea societăţii care să determine interesul sporit pentru cumpărarea acţiunilor TLV. Brokerii apreciază că preţul acţiunilor TLV se va stabiliza, în şedinţele următoare la preţul de luni, adică de 5.000 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb