BVB "Deal-uri" cu aproape 0,5% din Banca Transilvania

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 ianuarie 2019

"Deal-uri" cu aproape 0,5% din Banca Transilvania

Creştere de 1,36% pentru BET

Banca Transilvania (TLV), cea mai bine clasată companie a pieţei noastre de capital din indicele MSCI Frontier Markets, a fost din nou în prim planul activităţii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în şedinţa de ieri când, prin două tranferuri derulate pe piaţa "deal", au fost schimate aproape 22,83 milioane de titluri TLV, echivalentul a 0,47% din capitalul instituţiei bancare din Cluj. Schimburile, în valoare de 36,34 milioane de lei, au fost realizate la preţul unitar de 1,592 lei, cu 0,38% sub referinţă.

Tot titlurile TLV au condus topul lichidităţii din piaţa "regular", preţul acţiunii încheind şedinţa de tranzacţionare în stagnare la 1,598 lei/unitate, schimburile cu titlurile băncii fiind în valoare de circa 22,7 milioane de lei.

Cumulat, transferurile cu acţiunile instituţiei de credit clujene au dat aproape 70% din valoarea totală tranzacţionată ieri, de 84,65 milioane de lei.

La cotaţia de închidere de ieri, capitalizarea Băncii Transilvania se ridică la 7,69 miliarde de lei, cu 3,62 miliarde de lei mai mică decât cea din data de 18 decembrie, seara în care Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat intenţia Guvernului de aplica o taxă progresivă pe activele băncilor în funcţie de nivelul indicelui ROBOR, măsură care, probabil, va eroda masiv profitabilitatea băncii din Cluj.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie în general pozitivă, asemănătoare cu cea din principalele burse europene şi cele americane, care au crescut în prima parte a zilei. Indicele BET a câştigat 1,36% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,31% pentru BET-FI şi +1,71% pentru BET-NG. Valoarea totală a tranzacţiilor din piaţa reglementată a fost de 17,8 milioane de euro, peste media zilnică de 10,29 milioane de euro, înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afară indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Bermas (BRM), cu +12,38%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni. În cadrul indicelui BET, preţul titlurilor Sphera Franchise Group (SFG) a avut cea mai bună evoluţie, +7,61%, în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat sub media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Amonil (AMO), cu -12,9%, volumul de acţiuni tranzacţionate fiind peste media ultimului semestru. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Transelectrica (TEL), -0,51%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat sub media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

După acţiunile TLV, pe poziţia a doua a clasamentului valorii tranzacţionate s-au poziţionat titlurile OMV Petrom (SNP), al căror preţ a urcat cu 3,3%, până la 0,3285 lei/titlu, valoarea tranzacţionată cu titlurile grupului petrolier fiind de 5,39 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a acestui clasament se situează acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), a căror cotaţie a urcat cu 1,21%, până la 10,02 lei, pe fondul unei valori tranzacţionate de 5,14 milioane de lei.

Titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 0,1%, la 9,86 lei/acţiune, în contextul unui rulaj de 3,56 milioane de lei.

Pe lângă transferurile "deal" cu acţiunile TLV, au mai fost derulate două astfel de schimburi cu titlurile SNP, în valoare de 3,21 milioane de lei, la preţul unitar de 0,321 lei, cu 0,94% peste referinţa din piaţa "regular".

Indicele BET-XT, ce include cele mai lichide 25 de titluri de la BVB, s-a apreciat cu 1,04%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,65%.

Indicele BET Plus, ce include în structura sa cele mai lichide 40 de titluri de la BVB, a avut un avans de 1,25%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Bermas" (BRM): + 12,38%

2. "Mecanica Ceahlău" (MECF): +11,54%

3. "Sphera Franchise Group" (SFG): +7,61%

4. "Oltchim" (OLT): +4,65%

5. "Purcari Wineries" (WINE): +3,90%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Amonil" (AMO): -12,90%

2. "Uamt" (UAM): -6,83%

3. "Altur" (ALT): -4,35%

4. "Condmag" (COMI): -3,23%

5. "Alro" (ALR): -3,20%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb