BVB Debut de săptămână cu scăderi la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 iunie 2023

Debut de săptămână cu scăderi la BVB

Tranzacţii de 31 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut preponderent scăderi, în prima sesiune de tranzacţionare a săptămânii, în contrast cu aprecierile din pieţele europene. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un recul de 0,16%, la 2.323 de puncte, în timp ce indicele BET-XT, ce reflectă dinamica celor mai lichide 30 de titluri de la bursa noastră, s-a depreciat cu 0,42%, până la 1.064 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la numai 31 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului, de 73,6 milioane de lei, în condiţiile în care prin piaţa "deals" nu a fost derulat niciun schmb.

Brokerii de la Prime Transaction au scris, în raportul lor zilnic: "Cu excepţia indicelui BET-NG care s-a apreciat cu 0,26%, toţi ceilalţi indici BVB au avut o dinamică negativă, cu dreprecieri de până la 1,22% în cazul indicelui BET-FI. Valoarea tranzacţionată a fost de 6,26 milioane euro, în scădere faţă de şedinţa precendentă. Fondul Proprietatea (FP) şi Romgaz (SNG) au fost cei mai lichizi emitenţi, rulajul cumulat reprezentând mai mult de jumătate din valoarea tranzacţionată astăzi (n.r. ieri) la BVB. Emitenţii din cadrul indicelui BET au avut evoluţii mixte, în zona pozitivă performând acţiunile Transgaz (TGN), +2,83% şi Purcari Wineries (WINE), +2,51%, în timp ce în zona negativă acţiunile Fondului Proprietatea s-au depreciat cu 3,23%".

În piaţa "regular", clasamentul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Fondul Proprietatea, ce au cumulat un rulaj de 11,9 milioane de lei, titlurile FP încheind ziua la preţul de 1,95 lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au încheiat ziua la preţul de 42,35 lei, cu 0,35% sub referinţa din sesiunea precedentă, pe fondul unor tranzacţii de 4,1 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), ce s-au apreciat cu 0,08%, până la preţul de 0,493 lei, în condiţiile unui rulaj de două milioane de lei.

Acţiunile Transgaz (TGN) au urcat cu 2,83%, până la preţul de 17,44 lei, pe fondul unor schimburi de 1,5 milioane de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri de la BVB, a avut un recul de 0,52%, la 12.187 de puncte, în vreme ce indicele BETAero, ce reuneşte companiile prezente în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, s-a depreciat cu 0,19%, până la 866 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."SIF Hoteluri" (CAOR): +12,78%

2. "Romcab" (MCAB): +4,31%

3. "Electromagnetica" (ELMA): +4,02%

4. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): +3,07%

5. "Transgaz" (TGN): +2,83%

-------------------------------------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Dafora" (DAFR): -4,17%

2. "Prefab" (PREH): -3,33%

3. "Fondul Proprietar" (FP): -3,23%

4. "Artego" (ARTE): -2,88%

5. "IAR Braşov" (IARV): -2,75%

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. BRAVO SNO (SANTIERUL NAVAL ORSOVA), o societate care exista, face mari progrese cu eforturi mari si bani putini! Mult SUCCES, intregului colectiv de la PRESEDINTELE CA si pana la ultimul angajat!

    ANORMAL, dar Guvernantii nu vad ca nu sunt cresteri mari pe piata de capital, unde se vede PULSUL ECONOMIEI, dar PRADOXAL au marit lefurile PROFESORILOR! DE UNDE? DIN CE BANI? Nimeni nu a explicat profesorilor ca aceste mariri duc economia spre faliment, deoarece sunt bugetari, iar bugetul nu se alimenteaza pentru ca economia se vede cum merge!

    MAINE VOR VENI SI ALTI BUGETARI, care vor si ei lefuri marite.DE UNDE? DIN BUGET care deja este sarac! NIMENI DIN guvernanti nu spun asta! 

    1. Pulsul economiei poate se vede la bursa din SUA. La noi nu e niciun puls, ci doar câteva companii, o mana de investitori și câțiva care umbla numai după funcții.

      Pulsul economiei nu se vede la nicio bursa.

      Toate sunt decuplate de la economia reala 

      mai ales bursa romaneasca care este decuplata de orice, inclusiv de orice bursa vestica. Ea creste sau scade dupa interese. Apare Hidro, o dam in jos acum pt ca apoi sa o crestem cu Hidro chiar daca va fi supraevaluata cu mult din start. Sa avem ce descarca la fraieri.

    Așteptăm bijuteria TRP la 0,30lei.

    Salutăm trio ul gladiatorilor Goia(650k) Stănean(78k) și Birta(70k). 

    Momentan media unei tranzacții este de 1200acțiuni....diferența intre un diamnant natural și unul sintetic începe a se vedea.

    0,30 coming soon 

    Fondul proprietatea -5 procente

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb